Έρχεται συσκότιση - Σβήνουν τα φώτα στους δρόμους για εξοικονόμηση ενέργειας (video)


Η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μεταξύ των οποίων είναι και το κατέβασμα του διακόπτη σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/9/2022

Όλο και περισσότερο εμφανίζονται πλέον τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μια σειρά μέτρων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Στη Ευρώπη χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν ανακοινώσει ανάλογα σχέδια στα οποία προβλέπεται περικοπή στην κατανάλωση ρεύματος σε δημόσια κτήρια, αρχαιολογικά μνημεία, εμβληματικά κτήρια και αντικατάσταση των λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας με LED.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι έχει πέσει και το "σβήσιμο" του φωτισμού σε κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10.00 μμ, όπου η κίνηση των οχημάτων περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα ήδη σε κάποιους δρόμους της Αθήνας επικρατεί συσκότιση κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι στο ρεπορτάζ που έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός Open στην Οδό Κεφαλληνίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Φυσικά μία τέτοια απόφαση εγείρει μεγάλα ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και την οδική ασφάλεια. Η χαμηλή ορατότητα που προκύπτει από το κατέβασμα του διακόπτη μειώνει το οπτικό πεδίο του οδηγού και συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο πάνω στο οποίο θα "πατήσουν" οι Δήμοι αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβουν για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο εμφανίζονται ρεπορτάζ που τονίζουν ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει προκαλέσει μια ασφυκτική κατάσταση στα οικονομικά τους και για αυτό αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει ήδη στο κατέβασμα του διακόπτη.

Από την άλλη υπάρχουν αναφορές που εμφανίζουν κάποιους Δήμους απρόθυμους να ακολουθήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση για να αυξήσει τη χρηματοδότησή τους και να καλύψουν ένα μέρος από τις “τρύπες” που έχει προκαλέσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι Δήμοι έχουν λάβει 214 εκατ. ευρώ ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους το συγκεκριμένο ποσό είναι αρκετά μικρό και δεν αρκεί “για να βγει η εξίσωση”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.