Φήμες για νέα απόσυρση αυτοκινήτων άνω των 10 ετών


Την επαναφορά τους μέτρου της απόσυρσης εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Ποιά αυτοκίνητα είναι στο στόχαστρο;

  • 22/11/2021

Και νέα απόσυρση παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων, έπειτα από τα κίνητρα που είναι ήδη σε ισχύ για ηλεκτρικά οχήματα, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, που είναι από τους πιο υψηλούς στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται χρονικά το πότε θα μπει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα απόσυρσης, που θα έχει ως στόχο να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων, με νέας τεχνολογίας.

Εξάλλου, από το 2030, με βάση και το νέο Κλιματικό Νόμο, όσα αυτοκίνητα θα πωλούνται στην επικράτεια (ως καινούργια) θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει αυτό το μέτρο ως λύση στο πρόβλημα της γήρανσης του στόλου οχημάτων, ενώ να τονίσουμε πώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τον κλιματικό νόμο τόνισε ότι το πρόγραμμα απόσυρσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν πώς σε μια ενδεχόμενη απόσυρση η βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε αυτοκίνητα ηλικίας μεγαλύτερης των 10-12 ετών και με μεγάλους σε κυβισμό ενεργοβόρους και ρυπογόνους κινητήρες, ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα επαγγελματικά οχήματα, που ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι πάνω από 20 έτη.