Γερμανία: Χαμηλά ο πήχης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες - Δεν βλέπουν «φως» στο τρέχον οικονομικό κλίμα


Έρευνα του οικονομικού ινστιτούτο Ifo αποτύπωσε το αρνητικό κλίμα που διαβλέπουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον δείκτη επιχειρηματικής κατάστασης να μειώνεται κατακόρυφα.

  • 6/3/2023

Το κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας κατρακύλησε τον Φεβρουάριο καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής κατάστασης για τον κλάδο μειώθηκε στο 6,0 από 12,5 τον Ιανουάριο.

«Οι κατασκευαστές ειδικότερα αξιολογούν την τρέχουσα κατάστασή τους ως δραστικά χειρότερη από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγοραστές είναι πολύ προσεκτικοί αυτή τη στιγμή,» είπε ο Oliver Falck, διευθυντής του Ifo Center for Industrial Organisation and New Technologies.

Οι προμηθευτές, από την άλλη πλευρά, βαθμολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως καλύτερη από τον προηγούμενο μήνα, είπε η Ifo. «Ενώ οι κατασκευαστές εξακολουθούν να εργάζονται επί του παρόντος μέσω των υφιστάμενων παραγγελιών, η ζήτηση από πιθανούς αγοραστές παραπαίει. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η αβέβαιη εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, γίνεται λόγος για περιορισμένη ισχύ για την επαναφόρτιση των μπαταριών αυτοκινήτων», δήλωσε ο Falck.

Την ίδια στιγμή, το ινστιτούτο σημείωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν αύξηση των εξαγωγών. «Η ουσία είναι ότι λιγότερες αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες», ανέφερε.