Η Continental εξελίσσει έξυπνο σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας


Στα επόμενα χρόνια τα συστήματα δυναμικής ευστάθειας θα γίνονται ακόμη πιο έξυπνα περνώντας στην επόμενη φάση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/8/2019

Τα τωρινά συστήματα ελέγχου της ευστάθειας των αυτοκινήτων (τα γνωστά ESC) λειτουργούν κυρίως με βάση την διαπίστωση των επιτόπου συνθηκών και αφού έχει προηγηθεί απώλεια πρόσφυσης των τροχών. Κάτι που σημαίνει πως μεσολαβούν μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου μέχρι το σύστημα να αντιδράσει.

Η Continental μπορεί να είναι κυρίως γνωστή για τα ελαστικά της, αλλά αν δεν το γνωρίζετε αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόσφατα παρουσίασε δύο νέες εξελισσόμενες τεχνολογίες που τις ονομάζει eHorizon και Road Condition Observer.  

Και τα δύο πρωτότυπα συστήματα βασίζονται στην λειτουργία κάμερας που συνεργάζεται στενά με το ESC και ελέγχει την κατάσταση του οδοστρώματος (π.χ. αν είναι στεγνό, βρεγμένο, παγωμένο ή καλυμμένο με χιόνι). Τα δεδομένα που καταγράφονται σε ένα όχημα ταξιδεύουν μέσω cloud σε ένα απομακρυσμένο διακομιστή και ανά πάσα στιγμή ενημερώνονται τα άλλα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα γνωρίζει από πριν τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει και προσαρμόζει ανάλογα την λειτουργία του με ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ESC που προβλέπει τις συνθήκες του οδοστρώματος έτσι ώστε π.χ. να ελέγχει καλύτερα το αυτοκίνητο σε περίπτωση υδρολίσθησης.