H Jaguar Land Rover χρειάζεται έναν νέο συνεργάτη και όχι αγοραστή


Η ινδική Tata, στην οποία ανήκουν οι δύο παραδοσιακές βρετανικές εταιρείες, δεν θέλει να τις πουλήσει αλλά να αποκτήσει εταίρο. Κατά προτίμηση φυσικά ισχυρό.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/10/2019

H JLR (Jaguar Land Rover), δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της και φυσικά όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ακούγονται διάφορες φήμες για εξαγορές και πωλήσεις. Στο όλο θέμα ιδιαίτερη βαρύτητα έχει φυσικά η γνώμη της ιδιοκτησίας της JLR, που δεν είναι άλλος από τον ινδικό όμιλο της Tata Motors. Η οποία με τη σειρά της ανήκει σε μια εταιρεία holding με την ονομασία Tata Sons και πρόεδρός της είναι ο Natarajan Chandrasekaran.

Οι δηλώσεις του οποίου είναι μάλλον ξεκάθαρες σχετικά με το μέλλον των δύο βρετανικών εταιρειών με τα βαριά ονόματα. «Δεν θα πουλήσουμε. Το αυτοκίνητο είναι η βασική μας δραστηριότητα και από πλευράς εισροών είναι η μεγαλύτερη μας εταιρεία», είπε ο Natarajan Chandrasekaran.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως είναι πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας, αλλά δεν θέλουν απλά να πουλήσουν ένα ποσοστό και στη συνέχεια να μην έχουν λόγο. Πάντως ένα από τους πιθανούς εταίρους, ανεξάρτητα από τη μορφή και την έκταση της συνεργασίας λέγεται πως μπορεί να είναι η BMW. H οποία στο παρελθόν ήταν η ιδιοκτήτρια της Land Rover.

Η Tata απέκτησε τη JLR από τη Ford το 2008 και στην αρχή η πορεία της ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ειδικά στην Κίνα και τη Ρωσία. Στην πορεία όμως παρουσίασε μια κάμψη, με αποκορύφωμα την μείωση κατά 50% των πωλήσεών της στην Κίνα. H όποια ανάγκασε την εταιρεία να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 3,2 δις δολαρίων και να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της παγκοσμίως κατά αρκετές χιλιάδες.