Καύσιμα: Κατρακυλάει το Brent και φέρνει μείωση τιμών στο diesel – Τι ισχύει για την αμόλυβδη (video)


Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων τόνισε πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις υπερβολικά χαμηλές τιμές, γιατί όσα πρατήρια έχουν συλληφθεί να παρανομούν, όλα πουλούσαν πάρα πολύ φθηνά.

  • 21/11/2022

Συνεχίζεται η ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, με το Brent να πέφτει κάτω από 87 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας την χαμηλότερη τιμή από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με απώλειες της τάξης του 8,7%.

Ίδια πορεία ακολουθεί και το αργό τύπου West Texas Intemediate όπου τη Δευτέρα έκλεισε στα 79,21 δολ το βαρέλι. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα δημιουργώντας ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στον οικονομικό γίγαντα της Ασίας.

Την ίδια στιγμή το ευρώ ενισχύεται σημαντικά έναντι του δολαρίου και όλα αυτά δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πτώση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στα πρατήρια.

Αυτή είναι η μία εκτίμηση αφού υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι η πτώση στην τιμή του Brent είναι παροδική και δεν θα προλάβει να φέρει μεγάλες αλλαγές στις τιμές των πρατηρίων.   

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων κ. Θέμης Κιουρτζής, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε: «Έχουμε μία σημαντική μείωση, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης βοηθούντος και της ισοτιμίας του ευρώ που πέρασε το δολάριο. Και όλα αυτά είναι μία συγκυρία η οποία έχει αποκλιμακώσει τις τιμές των διυλιστηρίων και προφανώς θα περάσουν στα πρατήρια και στους καταναλωτές».

«Οι τιμές στα καύσιμα, ιδιαίτερα της αμόλυβδης, κυμαίνεται στα 2 ευρώ και έχει πέσει και λίγο παρακάτω. Σίγουρα το πετρέλαιο από εκεί που είχαμε 2,10 είμαστε στο 1,90 και η τάση είναι χαμηλότερη να πέσει κάτω από το 1,90, όπως και στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχαμε ξεκινήσει από το 1,40 και τώρα είμαστε κάτω από το 1,2 κτλ. Αυτές είναι οι τιμές που έχουν επηρεαστεί από την πτώση της τιμής και πρέπει να πω σε όλους όσους μιλάνε για τα καύσιμα ότι οι τιμές είναι πρόσκαιρες και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις μακροχρόνιες και είναι καλό να μη μιλάμε για ανόδους και καθόδους και τρομοκρατούμε τον κόσμο».

«Η βενζίνη δεν έχει πέσει τόσο πολύ όσο το πετρέλαιο, όπως δεν είχε ανέβει τόσο πολύ όσο το πετρέλαιο, γιατί στα μέσα του προηγούμενου μήνα είχαμε διυλιστήρια και τιμή πάνω από 2 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι είναι κοντά στα 2 ευρώ και φαίνεται ότι θα πέσει και η αμόλυβδη, ενώ για αυτές τις τιμές που βλέπουμε σήμερα και αύριο φαίνεται ότι έχουμε αποκλιμάκωση σοβαρή των τιμών».

Κλείνοντας ο κ. Κιουρτζής τόνισε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις υπερβολικά χαμηλές τιμές γιατί όσα πρατήρια έχουν συλληφθεί να παρανομούν, όλα πουλούσαν πάρα πολύ φθηνά, κάτω από το κόστος, όχι μόνο λειτουργίας αλλά και κτήσης.

Δείτε το video με τις δηλώσεις του κ. Κιουρτζή...