Οι νέες BMW 530e και 550e xDrive plug-in hybrid απέκτησαν τιμές στη Γερμανία (photos)


Άνοιξαν οι παραγγελίες για τις ολοκαίνουριες PHEV εκδόσεις της νέας Σειράς 5 Sedan της BMW στη Γερμανία - Ακολουθούν οι υπόλοιπες αγορές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 27/9/2023

Στην παρουσίαση της 8ης γενιάς της σειράς 5 Sedan της BMW, που έγινε τον περασμένο Μάιο, η γερμανική φίρμα είχε «υποσχεθεί» ότι στη γκάμα των κινητήρων θα προστεθούν δύο plug-in κινητήρια σύνολα την άνοιξη του 2024.

Ωστόσο, οι ολοκαίνουριες 530e και 550e xDrive έκαναν το ντεμπούτο τους στην IAA Mobility 2023 του Μονάχου, πριν από λίγες εβδομάδες και πλέον από την Τετάρτη (27/9) είναι διαθέσιμες για παραγγελία στην Γερμανία. Μάλιστα, έγιναν γνωστές και οι τιμές τους στη συγκεκριμένη αγορά. Στις υπόλοιπες, αναμένονται τον Νοέμβριο του 2023.

Και οι δύο PHEV παραλλαγές αξιοποιούν την πιο πρόσφατη τεχνολογία eDrive των Βαυαρών για τα plug-in hybrid συστήματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ισχύ και αυξημένη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία.

Ο ηλεκτροκινητήρας που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το νέο plug-in υβριδικό σύστημα ενσωματώνεται στο 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport μαζί με τα ηλεκτρονικά ισχύος του. Στην 530e Sedan, αποδίδει έως 184 PS, ενώ στην 550e xDrive μέχρι 197 PS.

Η 530e Sedan έχει ως βάση τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 2,0 L με τεχνολογία TwinPower Turbo, με αποτέλεσμα να προκύπτει συνδυαστική ισχύς 299 PS και ροπή 450 Nm. Έτσι, απαιτούνται 6,3 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 230 km/h. Σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, μπορεί να επιταχύνει έως τα 140 km/h.

Από την άλλη πλευρά, η τετρακίνητη 550e xDrive Sedan διαθέτει 6κύλινδρο, σε σειρά, κινητήρα 3,0 L και με τη συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα, προκύπτει ισχύς συστήματος 489 PS και ροπή 700 Nm. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,3 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h (140 km/h σε λειτουργία EV).

Μια καινοτομία που κατοχυρώθηκε από την BMW χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της απόδοσης ισχύος του ηλεκτροκινητήρα στα νέα plug-in υβριδικά μοντέλα: Ένα σύστημα pre-gearing επιτρέπει την αύξηση της ονομαστικής ροπής των 280 Nm σε πραγματική ροπή έως και 450 Nm στην είσοδο του κιβωτίου ταχυτήτων του κινητήρα.

Επομένως, ο συμπαγής ηλεκτροκινητήρας είναι σε θέση να αυξήσει τη ροπή σε επίπεδο που κανονικά θα ήταν εφικτό μόνο με τη χρήση μιας μεγαλύτερης μονάδας, γεγονός που γίνεται αισθητό τόσο κατά την επιτάχυνση από στάση όσο και εν κινήσει. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει πλέον τα 83-90 km για τη νέα BMW 550e xDrive Sedan και τα 93-103 km για την 530e Sedan.

Οι νέες PHEV BMW κέρδισαν έως και 10 km αυτονομίας εξαιτίας της αεροδυναμικής βελτιστοποίησης του κάτω μέρους του αμαξώματος αλλά και συγκεκριμένων αεροδυναμικών βοηθημάτων που μειώνουν την αντίσταση του αέρα. Επιπλέον, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας έχει αναβαθμιστεί και χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης και από αισθητήρες των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού προκειμένου να προσαρμόσει την ανακτώμενη ενέργεια ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης στο δρόμο.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής τάσης στο κάτω μέρος του αμαξώματος είναι επωφελής τόσο για το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου όσο και για τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, ο οποίος φτάνει συνολικά στα 520 λίτρα στα plug-in υβριδικά μοντέλα - αντίστοιχος με αυτόν που προσφέρουν οι εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η ωφέλιμη ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας έχει ανέβει στις 19,4 kWh. Παράλληλα, η μέγιστη ισχύς φόρτισης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και ανέρχεται πλέον στα 7,4 kW, επιτρέποντας την πλήρη επαναφόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης από 0% στο 100% σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Όταν συνδέεται σε συμβατική οικιακή πρίζα, η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε 11 ώρες και 45 λεπτά.

Και οι δύο εκδόσεις έχουν πιο πλούσιο βασικό εξοπλισμό σε σχέση με τις mild hybrid 520i, 520d και 520d xDrive. Εκτός από τις ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών, περιλαμβάνει BMW IconicSounds Electric. Σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, αυτό το σύστημα παρέχει ένα πολύ ιδιαίτερο ήχο σε κάθε πάτημα του πεντάλ του γκαζιού.

Η BMW 550e xDrive Sedan έρχεται επίσης στάνταρ με Adaptive Chassis Professional, που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και χαμηλωμένη ανάρτηση, καθώς και Integral Active Steering. Με αυτό επιτυγχάνονται πιο άνετοι ελιγμοί, ενίσχυση της ευελιξίας στις μεσαίες ταχύτητες και αυξημένη εμπιστοσύνη κατά την αλλαγή λωρίδας και τις στροφές σε υψηλότερες ταχύτητες.

Τέλος, το BMW Interaction Bar συνδυάζει τη σύγχρονη λειτουργικότητα και τη σχεδίαση ως μέρος του εξοπλισμού φωτισμού περιβάλλοντος. Η φωτιζόμενη λειτουργική μονάδα με κρυσταλλική δομή επιφάνειας εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ταμπλό μέχρι τα πάνελ των θυρών.

Η προτεινόμενη λιανική τιμή στη Γερμανία είναι 65.300 ευρώ για την BMW 530e Sedan και 77.300 ευρώ για την 550e xDrive Sedan. Σε αυτές τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 19%.