Πόσο ασφαλές (δεν) είναι ένα... σκουριασμένο αυτοκίνητο; (Video)


Δύο video με crash tests αυτοκινήτων τα οποία το αμάξωμά τους έχει σκουριάσει μας δείχνουν πόσο μειωμένη είναι η ασφάλεια που παρέχουν στους επιβάτες τους. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/4/2018

Τα crash tests που γνωρίζουμε είναι σχεδόν πάντα σε καινούργια αυτοκίνητα. Τι γίνεται όμως με τα παλαιότερα αυτοκίνητα που ακόμα κυκλοφορούν στους δρόμους (ιδίως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα) και πόσο επηρεάζει η σκουριά που ενδεχομένως έχει το αμάξωμά τους την ασφάλεια που παρέχουν;

Την απάντηση μας δίνει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Σουηδία, ο οποίος σε συνεργασία με μία ασφαλιστική εταιρία προχώρησαν στην διεξαγωγή δύο πολύ ιδιαίτερων crash tests.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν ήταν ένα Golf τέταρτης γενιάς και ένα Mazda 6 που κυκλοφορούσε μεταξύ του 2003 και του 2008. Όπως βλέπουμε πρόκειται γι ααυτοκίνητα που βρίσκοντι περίπου στην δεκαπενταετία, χρονικό διάστημα που για την Ελλάδα είναι περίπου ο μέσος όρος των αυτοκινήτων που κινούνται στον δρόμο.

Τα crash tests έδειξαν ότι η σκουριά στο αμάξωμα είχε επηρεάσει πολύ περισσότερο το Mazda και λιγότερο το Golf. Oι ειδικοί που ανέλυσαν τα απομεινάρια της συγκεκριμένης διαδικασίας υποστήριξαν ότι οι οδηγοί και οι επιβάτες αυτών των αυτοκινήτων είχαν πάνω από 20% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά σε σχέση με την αντίστοιχη συμπεριφορά όταν τα αυτοκίνητα ήταν καινούργια και χωρίς φθορές.

Οι εικόνες αυτές θα πρέπει να προβληματίσουν αρκετά σοβαρά όσους αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αυτής της ηλικίας, τα οποία πλέον στην χώρα μας αλλάζουν χέρια για ελάχιστα χρήματα. Καλό θα είναι να ελέγχουν εξονυχιστιικά το αυτοκίνητο που πρόκειται να αγοράσουν, και αν βλέπουν την παραμικρή υποψία σκουριάς να αποφεύγουν την αγορά.