Ραγδαία εξάπλωση της VW στην Κίνα


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Όμιλος Volkswagen θα επενδύσει 2 δις ευρώ για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων κατασκευής αυτοκινήτων στις πόλεις Qingdao και Tianjin, οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά της Κίνας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ
  • 8/7/2014

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Martin Winterkorn, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel (η οποία βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα) και του Κινέζου Πρωθυπουργού Li Keqiang.

Ο κ. Winterkorn δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχή για τη συνολική επένδυση 18,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2018 από την Volkswagen, με στόχο την αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων και των πωλήσεων, τόσο στην χώρα όσο και σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις του Ομίλου.

Όπως τόνισε: «Η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αγορά μας. Για να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών μας, δεσμευόμαστε για τη σημαντική επέκταση των γραμμών παραγωγής μας στη χώρα, μαζί με την “FAW Volkswagen”, τον Κινέζο εταίρο μας».

Τα δύο νέα εργοστάσια θα δημιουργηθούν εξαρχής και όχι σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή των τοποθεσιών έγινε με γνώμονα το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά σε λιμάνι και επειδή υπάρχουν ήδη αναπτυγμένες υποδομές που απαιτούνται για την ύπαρξη εργοστασίων αυτοκινήτων σε μια περιοχή.

Μάλιστα στην  Tianjin δημιουργήθηκε ήδη εργοστάσιο κατασκευής του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με το οποίο εφοδιάζονται τα μοντέλα του Ομίλου και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του (η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται στο τέλος του έτους).

Η εμπορική πορεία του Ομίλου Volkswagen είναι αύξουσα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων, το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ο Όμιλος διέθεσε στην Κινεζική αγορά περίπου 1.510.000 οχήματα, αριθμός που «μεταφράζεται» σε αύξηση 17,7% συγκριτικά με τις αντίστοιχες πωλήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013.