Σκάνδαλο με ελλαττωματικές μπαταρίες της Tesla


ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ TESLA ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΙΚΗ ΦΙΡΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

  • ΠΗΓΗ: Business Insider
  • 26/6/2020

Τη διαχείριση μιας ακόμα κρίσης καλείται να φέρει εις πέρας η Tesla μετά και τη διαρροή αλληλογραφίας, η οποία αποδεικνύει ότι στελέχη της καλιφορνέζικης φίρμας γνώριζαν για την παραγωγή ελαττωματικών μπαταριών.

Την εποχή που το Model S περνούσε στην παραγωγή, η αποστολή ενός εσωτερικού e-mail επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία γνώριζε την ύπαρξη  ένα σχεδιαστικού ελαττώματος το οποίο μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην πρόκληση πυρκαγιάς.

Το ελάττωμα εντοπιζόταν στο σύστημα ψύξης των μπαταριών, η ενδεχόμενη διαρροή του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει στο βραχυκύκλωμα των μπαταριών και στη συνέχεια στην ανάφλεξή τους.

Το επίμαχο υλικό το οποίο επικάλυπτε τους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε το ψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί και να περιορίζει τη θερμοκρασία λειτουργίας τους δεν διέθετε το απαιτούμενο πάχος ή την απαιτούμενη ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μικρές οπές από τις οποίες το υγρό περνούσε στα στοιχεία της μπαταρίας.

Η αδυναμία του αλουμινένιου περιβλήματος των μπαταριών να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας ήταν γνωστή στην Tesla από το 2012. Μάλιστα, ο έλεγχος του υλικού πραγματοποιήθηκε και από τρίτη εταιρεία η οποία και επιβεβαίωσε την πιθανότητα βραχυκυκλώματος και διάβρωσης των μπαταριών.

Παρά τα ευρήματα, η παραγωγή μπαταριών συνεχίστηκε και σαν να μην έφτανε αυτό, οι υπάλληλοι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους με σκοπό να επιτύχουν του παραγωγικούς στόχους.

Οι ελαττωματικές μπαταρίες φέρονται να έχουν τοποθετηθεί σε τουλάχιστον 250 Tesla Model S τα οποία και παράχθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων είναι μεγαλύτερος, καθώς παραμένει άγνωστο το πότε η καλιφορνέζικη φίρμα έδωσε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση-καταστροφή των μπαταριών.