Σουηδός σύμβουλος επιχειρήσεων κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας!


Μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι τόσο η Volvo όσο και η Scania, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 24/2/2021

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης κατασκοπείας, βιομηχανικής κατασκοπείας για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ένας 47χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων, υπήκοος Σουηδίας. Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης κατηγορείται να έχει μεταφέρει δεδομένα και στοιχεία από υπολογιστές σε memory sticks καθώς και να φωτογραφίζει οθόνες υπολογιστών προκειμένου να πουλήσει τα στοιχεία σε ξένες δυνάμεις.

Οι ξένες δυνάμεις για την περίπτωση είναι η Ρωσία, ενώ τα θύματα της βιομηχανικής κατασκοπείας είναι μια σειρά από σουηδικές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Volvo με τη Scania. Οι αρχές συνέλαβαν τον 47χρονο όταν συναντήθηκε με ένα Ρώσο διπλωμάτη που του είχε δώσει το πόσο των 27.800 σουηδικών κορωνών, που αντιστοιχούν σε περίπου 2.800 ευρώ.

Η Scania από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως ο 47χρονος συνεργαζόταν μαζί της ως σύμβουλος, ενώ η Volvo αρνήθηκε, έως τώρα τουλάχιστον να κάνει κάποια δήλωση. Εάν ο σύμβουλος επιχειρήσεων βρεθεί ένοχος τότε κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 6 ετών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί τι ακριβώς στοιχεία έχει πουλήσει στους Ρώσους.

Σε ότι αφορά τη Volvo πάντως θα μπορούσαν να είναι σχέδια, κώδικες και προγράμματα για την αυτόνομη οδήγηση ή για την τεχνητή νοημοσύνη, τομείς στους οποίους η σουηδική εταιρεία είναι από τους πρωτοπόρους.