Thessaloniki Tuning Show: Όλα όσα είδαμε στη μεγαλύτερη γιορτή αυτοκινήτου για τη Β. Ελλάδα (photos-videos)


Καμένα ελαστικά, υψηλές ταχύτητες και εντυπωσιακά stunts ήταν μερικά από τα «συστατικά» της μεγαλύτερης γιορτής αυτοκινήτου στη Β. Ελλάδα. Το Car and Driver ήταν εκεί... 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 10/4/2023

Το Thessaloniki Tuning Show είναι η μεγαλύτερη «γιορτή» της αυτοκίνησης στη Β. Ελλάδα, με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, εκθέσεις, stunts και drift shows. Οι μεγαλύτεροι Έλληνες πρωταθλητές του drift κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη για 3 μέρες ατελείωτης αδρεναλίνης και ταχύτητας, και το Car & Driver Greece βρέθηκε στην έκθεση για να παρακολουθήσει από κοντά τα δρώμενα.

Η τριήμερη έκθεση έλαβε χώρα στις 7-9 Απριλίου 2023, στα περίπτερα 3, 16 και 17 της ΔΕΘ, και μέσω αυτής παρουσιάστηκαν πάνω από 100 εκθέτες και 1.500 οχήματα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα μοναδικά events που «φιλοξενήθηκαν» από τη διοργάνωση. Η μυρωδιά του καμένου ελαστικού, ο καπνός, ο εκκωφαντικός θόρυβος και όλα τα φώτα στραμμένα προς την απόλυτη διοργάνωση αυτοκινήτου στη Β. Ελλάδα.

Το παρόν έδωσε η ομάδα του Δημήτρη ΚοκούSXS, η οποία ειδικεύεται στα stunts με μηχανές, γουρούνες και αυτοκίνητα, κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αφού ήταν η δύναμη που ένωσε όλους τους συμμετέχοντες των ειδικών shows drift και stunts. Με την SXS, εμφανίστηκε στην πίστα κι η Λυδία Ζέρβα, η πρώτη Ελληνίδα Stunt Woman, κάνοντας το δικό της Woman ATV Quad Stunt, καταπλήσσοντας τα πλήθη.

Πίσω από τη διοργάνωση βρέθηκαν και τα αδέρφια Πολυανίδη, Γιώργος και Δημήτρης, της πίστας Drive Park στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης, δείχνοντας πώς μπορεί κανείς να τρέξει δεξιοτεχνικά με ένα kart, σε μία πίστα για drift.

Ο Γιώργος Πολυανίδης μίλησε για την εμπειρία του στο Thessaloniki Tuning Show: «Το show γινόταν δύο φορές τη μέρα, και ξεκινούσε πάντα με τα καρτ. Δείχναμε ουσιαστικά πώς μπορεί κανείς να τρέξει δεξιοτεχνικά με ένα καρτ, αφού το έδαφος γλιστρούσε κι έτσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κανονικά runs. Έτσι φτιάξαμε μία διαδρομή για drift με κώνους, η οποία χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

«Εκτός από τα καρτ, είχαμε μηχανές που έκαναν stunts, όπως και γουρούνες, που έκαναν επίσης stunt show στην πίστα, αλλά και drift με αυτοκίνητα, με μονά και διπλά περάσματα. Το show έκλεινε κάθε φορά ο Δημήτρης Κοκός με την ομάδα του, SXS, ενώ το παρόν έδωσε κι η Λυδία Ζέρβα, πρώτη Stunt Woman στην Ελλάδα, κάνοντας ένα απολαυστικό Woman ATV Quad Stunt.»

Όσο για τα drift με αυτοκίνητο, δύο από τους καλύτερους drifters στην Ελλάδα έκαναν διπλά περάσματα σε κάθε show, και τις τρεις μέρες, φέρνοντας την πολύχρονη εμπειρία τους και τις πολλαπλές τους διακρίσεις στο τερέν του εκθεσιακού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, Αναστάσιος Χάρκας και Γιώργος Τσιλιμπόνης έδωσαν μία φαντασμαγορική παράσταση για χάρη των εκατοντάδων θεατών, κι καθένας με το δικό του στυλ.

Ο Αναστάσιος Χάρκας, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Drift, οδήγησε την BMW E30 S62 M5 V8 στο όριο, με τον Γιώργο Τσιλιμπόνη, ο οποίος έχει συμμετέχει αρκετές φορές σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Drift, να φέρνει κι εκείνος τη δική του BMW E30 στη ΔΕΘ, δίνοντας το 100% του.

Ο κ. Χάρκας μίλησε για την εμπειρία του στο Tuning Show, όπως και για τα πλάνα του για το μέλλον: «Το Tuning Show είναι κάτι μοναδικό που γίνεται στην Ελλάδα, αφού γίνονται drift σε κλειστό χώρο, αυτό δεν το συναντάς πουθενά. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που βρεθήκαμε εδώ, η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, το χαρήκαμε πολύ και πιστεύω ότι το χάρηκε και ο κόσμος.

«Φέτος δε θα τρέξουμε καθόλου σε αγώνες, ετοιμάζουμε ένα νέο πρότζεκτ και ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να κατέβουμε ακόμα πιο δυναμικά με ένα νέο και ακόμα πιο ισχυρό αυτοκίνητο.»

Με τη σειρά του, μετέφερε τον παλμό του τριημέρου και ο κ. Τσιλιμπόνης, λέγοντας μάλιστα ότι «το drift είναι η τέχνη του να διατηρείς μία ασταθή κατάσταση, σταθερή.»

«Περάσαμε εκπληκτικά, ο κόσμος φάνηκε πολύ ενθουσιασμένος, ξεσηκώσαμε τους πάντες κι ήδη ανυπομονούμε για του χρόνου. Ξεκινήσαμε με μία πιο μεγάλη διαδρομή, αλλά στη συνέχεια τη μικρύναμε, για να είναι πιο ασφαλής για τον κόσμο, χωρίς φυσικά να γίνεται λιγότερο φαντασμαγορική. Η ομάδα μας είναι από τη Θεσσαλονίκη, και φυσικά ήρθαμε να στηρίξουμε την πόλη μας, ήταν μία εξαιρετική εμπειρία κι ελπίζουμε κι ο κόσμος να πέρασε καλά.»

Εκτός από kart, αυτοκίνητα, μηχανές και γουρούνες, όσοι παρευρέθηκαν στη διοργάνωση είχαν την ευκαιρία να δουν ένα μονοθέσιο Formula Renault να κάνει drift. Μάλιστα, πρόκειται για το μονοθέσιο με το οποίο έτρεξε ο Kimi Raikkonen στη Junior κατηγορία, πριν κάνει τη μετάβαση στη Formula 1. Επί 20 αγώνες, σε αυτό το μονοθέσιο έκανε τα «μαγικά» του ο Φινλανδός Πρωταθλητής της Formula 1.