Το lockdown βυθίζει τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη


Η μάχη των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά του COVID και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις μετακινήσεις, έχουν για μία ακόμη φορά αντίκτυπο στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/12/2020

Σύμφωνα με το European Automobile Manufacturers Association, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση της τάξης του 14%, τον περασμένο Νοέμβριο. Αναμενόμενο θα πουν πολλοί, καθώς μιλάμε για ένα μήνα όπου αρκετές χώρες εφάρμοσαν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στην επικράτειά τους.

Συνολικά, για το πρώτο 11μηνο του έτους, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων βρίσκονται στο -26%, ενώ η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν δείχνει ελπιδοφόρα για τον δωδέκατο και τελευταίο μήνα που διανύουμε.

Επιστρέφοντας στα του Νοεμβρίου, από την πλευρά των κατασκευαστών, η Daimler AG σημείωσε μία πτώση της τάξης του 16%. Ο όμιλος Volkswagen, μαζί με τη Renault SA, κυμάνθηκαν στο 14%. Το PSA Group είχε ελαφρά μικρότερη πτώση, στο 12%, ενώ ακόμα καλύτερα ήταν τα πράγματα για τη Fiat-Chrysler, με οριακή μείωση, στο 4%.

Μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μπήκαν σε καθεστώς Lockdown στα τέλη του Οκτώβρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εμπορικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία, ενώ αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα βρίσκεται το αντίστοιχο λουκέτο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2020 αναμένεται να κλείσει με μία μείωση της τάξης του 25% στις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Χοντρικά μιλάμε για ένα μέγεθος 3,8 εκ. οχημάτων λιγότερων, σε σχέση με το 2019.