Το Υπουργείο Οικονομικών βγάζει στο «σφυρί» κατασχεμένα πολυτελή Ι.Χ.


Με το σχέδιο νόμου θα δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρά άμεσα στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί από εγκληματικές δραστηριότητες.

  • 30/3/2023

Έτοιμο να ξεφορτωθεί έναν μεγάλο αριθμό πολυτελών ΙΧ, θαλάσσιων σκαφών και ελικοπτέρων εμφανίζεται το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσιεύμα του capital.gr. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται ξεχασμένα σε αποθήκες και καταβάλλονται σημαντικά ποσά ώς φύλαχτρα, βάζοντας ουσιαστικά τα δημόσια ταμεία «μέσα» όσο παραμένουν σε αυτή την κατάσταση.

Συνεπώς προχωρά με σχέδιο νόμου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρά άμεσα στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί από εγκληματικές δραστηριότητες όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, κλοπή, ληστεία, πλαστογραφία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, απιστία, χρηματιστηριακά αδικήματα.

Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύονται ή κατάσχονται θα εκποιούνται μόνο μετά από το αμετάκλητο της απόφασης για τη δήμευσή τους. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εκποίηση ή η διάθεση των κινητών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης οικονομικής αξίας, από τον Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη κατά τη διαχείριση αυτών.

Η εκποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί, μετά από προηγούμενη ακρόαση του ιδιοκτήτη, εφόσον τα στοιχεία του είναι γνωστά, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν διατάσσεται η άρση της δέσμευσης ή της κατάσχεσης αυτών μετά από την πάροδο διαστήματος έξι μηνών από τη διενέργεια αυτής, και
  • διαπιστώνεται ότι η φύλαξη καθίσταται οικονομικά ασύμφορη ή ιδιαιτέρως δαπανηρή ή υφίσταται κίνδυνος για τη μείωση ή την απώλεια της οικονομικής τους αξίας, λόγω αχρησίας ή των συνθηκών φύλαξης ή άλλων κινδύνων.

Τα δεσμευμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να διατίθενται, είτε δωρεάν, είτε έναντι ανταλλάγματος σε φορείς του δημόσιου τομέα, σώματα ασφαλείας, Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωφελείς Φορείς για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα μπορεί να εκποιεί ή να διαθέτει δεσμευμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας. Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τα κινητά περιουσιακά στοιχεία πλην των χρηματικών ποσών όπως χερσαία, πλωτά ή εναέρια μέσα, έργα τέχνης, άυλοι τίτλοι ή αντικείμενα που αποτελούν πολιτιστικά αγαθά, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από την τέλεση ποινικών αδικημάτων ή χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα για τη διάπραξη αυτών και ενόψει πιθανής δήμευσής τους.

Ως κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας θεωρούνται αυτά των οποίων η εκτιμηθείσα αξία υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Η εκποίηση διενεργείται μόνο εάν επιτευχθεί πλειστηρίασμα ίσο ή μεγαλύτερο του 85% της εκτιμηθείσας αξίας. Αν δεν επιτευχθεί πλειστηρίασμα τουλάχιστον ίσο με το 85%) της αξίας ύστερα από 3 δημοπρασίες, είναι δυνατή η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων με αναπροσαρμογή του κατώτατου τιμήματος.

Πηγή: capital.gr