Τροχαία με ηλεκτρικά πατίνια – Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν εφαρμόζεται (video)


Ο θάνατος δύο ανθρώπων που οδηγούσαν πατίνια σε Πάρο και Μύκονο, άνοιξε ξανά την κουβέντα για το πλαίσιο που πρέπει να ορίζει την κυκλοφορία τους. Δείτε την τοποθέτηση του συγκοινωνιολόγου κ. Κωνσταντινίδη.

  • ΦΩΤΟ: CAR AND DRIVER
  • 20/4/2023

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχουν βρεθεί τα ηλεκτρικά πατίνια και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους, μετά τον πρόσφατο θάνατο δύο ανθρώπων σε Πάρο και Μύκονο.

Συγκεκριμένα στην Πάρο έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος άνδρας όταν το πατίνι που οδηγούσε παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 60χρονος, στην περιοχή του Αμπελά. Από την άλλη στην επαρχιακή οδό Όρνου-Χώρας Μυκόνου, ένας 42χρονος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 22χρονος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες το Παρίσι διοργάνωσε δημοψήφισμα όπου καλούσε τους πολίτες αποφασίσουν αν πρέπει να απαγορευτεί ή όχι η κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους της πόλης. Η πρόταση για απαγόρευση συγκέντρωσε το 89% των ψήφων, με την δήμαρχο Anne Hidalgo να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το θέμα έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων αφού οι βιομηχανίες παραγωγής και εκμετάλλευσης των ηλεκτρικών πατινιών αμφισβητούν το αποτελέσμα αφού δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή – ψήφισαν μόλις το 7,46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.  

Με αφορμή τους δύο πρόσφατους θανάτους στα ελληνικά νησιά η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του τηλεοπτικού σταθμού Open, φιλοξένησε τον Πολιτικό Μηχανικό - Συγκοινωνιολόγο κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη προκειμένου να ρίξει φως στο πλαίσιο που ορίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2021 ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται. Μέσα από αυτό τα πατίνια χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει αυτά που κινούνται από 0-6 km/h και ουσιαστικά συμπεριφέρονται όπως οι πεζοί.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα πατίνια που κινούνται από 6-25 km/h τα οποία ανήκουν στην κατηγορία του ποδηλάτου. Τα 25 km/h τέθηκαν ως ανώτατο όριο, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, στην πράξη αυτό δεν ισχύει.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το όριο ταχύτητας των 25 km/h που ορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο σημαίνει ότι τα πατίνια δεν επιτρέπεται να κινηθούν σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως για παράδειγμα στην Σταδίου και στην Τσιμισκή, αλλά σε δρόμους όπως η Σκουφά και η Ασκληπιού. Δηλαδή πρέπει να κινούνται μόνο μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, με αφορμή τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν σε Πάρο και Μύκονο ο κ. Κωνσταντινίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τις κακές συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του δήλωσε πως κάθε χρόνο έχουμε πολλούς τραυματισμούς και θανάτους στα νησιά αφού στο οδικό δίκτυο συνυπάρχουν διαφορετικοί τύποι οχημάτων (πατίνια, γουρούνες, κλπ.) και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα επειδή είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινίδη στη συχνότητα του Open...