Υπάρχουν και καλά νέα: Μειώνεται η τρύπα του όζοντος


Μία νέα έρευνα δείχνει αναστροφή της εξέλιξης των περιβαλλοντικών ζημιών στον πλανήτη δείχνοντας ότι η αντίδραση των κρατών έχει ως ένα σημείο κάποια αποτελέσματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2020

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στον Ιndepedent αναφέρει ότι η τρύπα του όζοντος συνεχίζει εδώ και καιρό να μειώνεται, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να ανακάμψει πλήρως μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το στρώμα του όζοντος είναι μια προστατευτική ασπίδα στη στρατόσφαιρα της Γης, η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει από τον ήλιο. Η χρήση ουσιών - χλωροφθορανθράκων (CFC) - προκάλεσε μία μεγάλη ζημιά σ' αυτή την ασπίδα (ιδίως πάνω από την Ανταρκτική) για την οποία το 1987 υιοθετήθηκε μια διεθνής συνθήκη που ονομάζεται «Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ» που στόχο είχε για την απαγόρευσή τους.

Η Antara Banerjee, υπεύθυνη της έρευνας  δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι "βρέθηκαν σημάδια αλλαγών του κλίματος στο νότιο ημισφαίριο, ιδίως σε ότι αφορά τα μοντέλα κυκλοφορίας του αέρα, και αυτό οφείλεται μάλλον στην μείωση της τρύπας του όζοντος που έχει επέλθει μετά την συμφωνία του Μόντρεαλ. Η κίνηση των ρευμάτων του αέρα που οδηγούσαν σε αυτή την κατάσταση φαίνεται να έχουν σταματήσει από το 2000 και έτσι όχι μόνο σταμάτησε η επέκταση της τρύπας αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να ανακάμψει πλήρως".

Η ίδια επίσης σημειώνει ότι "οι αλλαγές αυτές που σημειώνονται έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε μέρος του πλανήτη, άλλες για την Αυστραλία και άλλες για τη Νότια Αμερική. Το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης είναι ότι η τρύπα του όζοντος συρρικνώνεται και φαίνεται ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε της ζημιές που έχουμε κάνει στον πλανήτη. Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας που ελπίζουμε ότι θα ισχύσει και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εάν συνεχίσουμε να τηρούμε το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, τότε η τρύπα  του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει - σε διαφορετικούς χρόνους, σε διαφορετικά μέρη της ατμόσφαιρας. Σε ορισμένες περιοχές, πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί τις επόμενες δύο δεκαετίες και σε άλλες πολύ αργότερα μέσα στον αιώνα ».