Απίστευτο: Η μπαταρία ενός EV έπεσε στην άσφαλτο ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει! (video)


Όταν οι εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάσταση μπαταρίας σε EV μέσα σε λίγα λεπτά, προφανώς δεν εννοούν κάτι τέτοιο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: YOUTUBE/CarNewsChina
  • 2/7/2023

Οδηγώντας σε δημόσιους δρόμους υπάρχουν διάφορες «περίεργες» καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος. Μία από αυτές είναι να συμβεί κάποιο απρόοπτο στο αυτοκίνητο που βρίσκεται εμπρός.

Το πιο «συνηθισμένο» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να φύγει κάποιο εξάρτημα - μέρος του προφυλακτήρα, τάσι τροχού ή ακόμα και ο ίδιος ο τροχός. Ωστόσο, αυτό που συνέβη πριν από 2 μέρες στην Κίνα, δύσκολα μπορεί να το περιμένει κανείς.

Σε μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης Chengdu, που παίζει το ρόλο δευτερεύοντος περιφερειακού, η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έπεσε στο δρόμο, ενώ το EV βρισκόταν σε κίνηση. Ως αποτέλεσμα, το όχημα έμεινε χωρίς ρεύμα και μέσα σε 20 m ακινητοποιήθηκε, με τους οδηγούς που ακολουθούσαν να προσπαθούν να αποφύγουν το αναπάντεχο εμπόδιο.

Το αυτοκίνητο που υπέστη τη συγκεκριμένη ζημιά είναι ένα Cao Cao 60, ηλεκτρικό όχημα που παράγεται από την Cao Cao Auto, μία μάρκα που ανήκει στον όμιλο της Geely. Παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες μίσθωσης διαδρομής (ride-hailing).

Μάλιστα, στην παρουσίασή του είχε τονιστεί ότι έχει κύκλο ζωής τουλάχιστον 600.000 km, με αυτονομία 415 km (στον κύκλο CLTC) και το πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα αντικατάστασης μπαταρίας (battery swapping) μέσα σε 60 sec. Με αυτό τον τρόπο μια «άδεια» μπαταρία μπορεί να αντικατασταθεί από μία πλήρως φορτισμένη, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να μπει σε πολύωρη διαδικασία φόρτισης.

Προφανώς από αστοχία του συγκεκριμένου μηχανισμού αντικατάστασης προήλθε το ατύχημα, με την τελευταία μπαταρία που τοποθετήθηκε στο Cao Cao 60 να μη στερεώθηκε αποτελεσματικά. Τα κινεζικά ΜΜΕ επικοινώνησαν με την Cao Cao, η οποία επεσήμανε ότι οι μηχανικοί της αναζητούν τις αιτίες του συμβάντος.