Φοιτητές διέλυσαν το ρεκόρ επιτάχυνσης στα 0-100 km/h με μονοθέσιο (video)


Η ομάδα Formula Student του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και της Λουκέρνης έσπασαν το ρεκόρ επιτάχυνσης στα 0-100 km/h με το ηλεκτρικό μονοθέσιό τους.

  • ΦΩΤΟ: ETH Zurich - YouTube
  • 14/9/2023

Ο χρόνος επιτάχυνσης από πλήρη στάση στα 100 km/h έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που έχουν την ικανότητα να επιταχύνουν ταχύτητα - προεξάρχοντος του Tesla Model S Plaid και της Rimac Nevera.

Ωστόσο, ακόμα κι οι επιδόσεις αυτών των supercars ωχριούν μπροστά σε αυτά που μπορεί να κάνει το μονοθέσιο αυτών των φοιτητών από την Ελβετία.

Το Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), που αποτελείται από σπουδαστές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και της Λουκέρνης, είναι μία ομάδα Formula Student που κατάφερε να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες χάρη στο μονοθέσιο που εξέλιξε.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο βάρους 140 κιλών, που κατάφερε να κάνει τα 0-100 km/h εντός 0,956δευτερολέπτων - κάτω από ένα 1 δευτερόλεπτο για 100 km/h. Το ρεκόρ κατείχε το Πανεπιστήμιο Στουτγκάρδης, που το 2022 είχε χρειαστεί 1,461 δευτερόλεπτα.

Το βάρος του οχήματος παραμένει χαμηλό χάρη στη χρήση υλικών που εκτυπώθηκαν σε 3D printer, από το σασί μέχρι την μπαταρία και τις πλακέτες των κυκλωμάτων, ενώ δε λείπει και το ανθρακόνημα και οι κυψέλες αλουμινίου

Διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό, με συνολική ισχύ τα 326 PS, γεγονός που καθιστά την αναλογία ισχύος προς βάρος 2,297 ίππους/kg.

Φυσικά, υπήρξε μέριμνα και για την αεροδυναμική του οχήματος, με τον Dario Messerli, επικεφαλής του εν λόγω τμήματος στο AMZ, να αναφέρει: «Η ισχύς δεν είναι το μόνο πράγμα που μετράει όταν θες να πετύχεις νέο ρεκόρ επιτάχυνσης - η μεταφορά αυτής της ισχύος στο οδόστρωμα αποτελεί εξίσου κομβικής σημασίας.»

Όπως κινούνται τα πράγματα, πάντως, δεν θα αργήσει να έρθει η επόμενη ομάδα Formula Student με φοιτητές πολυτεχνικών σχολών που θα σπάσει το ρεκόρ.

Δείτε το σχετικό βίντεο: