Η Saab αναγεννάται από τις στάχτες! Έρχεται ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 1.000 km.


Έχοντας μείνει ανενεργό για χρόνια, το εργοστάσιο της Saab στο Trollhattan της Σουηδίας ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά ζωή με την παραγωγή ενός τεχνολογικά προηγμένου EV. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Top Gear - YouTube
  • 25/7/2023

Η Saab κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2011, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο επιτυχιών αλλά και αποτυχιών. Όταν η αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε τη δραστηριότητά της τα περιουσιακά στοιχεία πέρασαν στην NEVS (New Electric Vehicle Sweden), η οποία ήθελε να αναβιώσει την ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά Saab 9-3. Παρόλο που οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν το 2018, το μοντέλο δεν κατάφερε ποτέ να μπει σε μαζική παραγωγή.

Με τη σειρά της, κι η NEVS βρέθηκε πολύ κοντά στην πτώχευση , όταν ο κινεζικός όμιλος Evergrande αγόρασε σταδιακά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Τότε, η NEVS αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες απολύοντας το 95% των υπαλλήλων της προκειμένου να σωθεί από την πτώχευση και τον αφανισμό.

Αμέσως μετά η NEVS αποφάσισε να παρουσιάσει ένα από τα δημιουργήματά της, ονόματι Emily GT. Πρόκειται για ένα σπορ sedan που φέρει μπαταρία χωρητικότητας 175 kWh, αγγίζοντας τα 965 km αυτονομίας.

Η εν λόγω κίνηση ήταν το «κλειδί» στην ανάκτηση δυνάμεων της εταιρείας, η οποία με την επίδειξη της εξελιγμένης τεχνολογίας ήλπιζε να τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πλέον, σύμφωνα με τον Alrik Soderlind, αρχισυντάκτη του σουηδικού AMuS, το πλάνο της NEVS απέδωσε, αφού ένας ανώνυμος επενδυτής υπέγραψε συμφωνία για την εξέλιξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Η παραγωγή του Emily GT θα ξεκινήσει σύντομα στην πρώην μονάδα παραγωγής της Saab στο Trollhattan της Σουηδίας, δίνοντας μία νέα πνοή στο για χρόνια ξεχασμένο εργοστάσιο, όπως και στο πνεύμα της Saab που ακόμα ζει εκεί. Βέβαια, η ονομασία 'Saab' δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί, αφού πλέον η NEVS είναι η εταιρεία που βρίσκεται στο προσκήνιο, ενώ το Saab Planet αναφέρει ότι η ονομασία 'Saablar Anamma' είναι αρκετά πιθανή για τα «βαφτίσια» του νέου μοντέλου.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας τον ερχόμενο Αύγουστο, εν αναμονή της οριστικοποίησης του νομικού πλαισίου της επένδυσης.