To Cupra Born γίνεται hothatch! Αποκτά έκδοση VZ και «σκάβει» με 326 PS (photos)


Όλη η ουσία της νέας έκδοσης κρύβεται στα γράμματα VZ, που προέρχονται από την ισπανική λέξη Veloz και σημαίνει «γρήγορο».

  • 20/2/2024

Σε ένα νέο επίπεδο από πλευράς επιδόσεων περνάει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra, το Born. Οι Ισπανοί παρουσίασαν πριν από λίγη ώρα τη νέα έκδοση VZ που έρχεται να προστεθεί στη γκάμα. Τα γράμματα VZ, τα οποία έχουμε δει και στο Formentor, προέρχονται από την ισπανική λέξη Veloz που σημαίνει «γρήγορο».

Κάπως έτσι περιγράφεται η μεγάλη εικόνα για το νέο hothatch το οποίο με τις παρεμβάσεις που δέχθηκε από τους μηχανικούς της Cupra έχει απογειώσει την ισχύ του στους 326 PS και τη ροπή στα 545 Nm.

Στην… άσφαλτο αυτό σημαίνει ότι το Born VZ μπορεί να επιταχύνει στο 0-100 km/h σε μόλις 5,7 sec και αυτή η επίδοση το κάνει το πιο γρήγορο αυτοκίνητο που έχει βασιστεί στην πλατφόρμα MEB του ομίλου Vag.

Αναβαθμισμένη είναι και η τελική ταχύτητα η οποία από τα 160 km/h σκαρφάλωσε στα 200 km/h. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι Born VZ έχει 40% περισσότερη ισχύ και 75% περισσότερη ροπή σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση e-Boost.

Εύλογα, μετά από αυτή τη σημαντική αναβάθμιση, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την αυτονομία. Ωστόσο η Cupra έχει απάντηση και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της το Born VZ μπορεί να κινηθεί μεταξύ των φορτίσεων για έως και 570 km, με την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας να έχει αυξηθεί κατά 2 kWh και να έχει φτάσει τις 79 kWh

To Cupra Born VZ φέρει επίσης βελτιώσεις στο σασί. Η νέα DCC Sport ανάρτηση έχει καλύτερη απόκριση ενώ βελτιωμένη αίσθηση προσφέρει και το πεντάλ του φρένου. Το σύστημα διεύθυνσης έχει αναβαθμιστεί με νέο λογισμικό για να γίνει ακόμα πιο σπορ. Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία πέδησης δίνουν στο VZ μία πιο σκληρή, έντονη αίσθηση στο φρενάρισμα αυξάνοντας την αμεσότητα.

Η εξωτερική σχεδίαση εμπλουτίζεται με δύο χρωματικές επιλογές. Αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει το νέο χρώμα Dark Forest, καθώς προστίθεται και η επιλογή του Midnight Black. Η αισθητική συναντά την επίδοση με την εισαγωγή δύο νέων ζαντών αλουμινίου 20 ιντσών με διαφορετικές τεχνολογίες για να δώσουν έμφαση στο σπορ πνεύμα του αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό τα standard CUP Bucket καθίσματα είναι μία αποκλειστική επιλογή για τη συγκεκριμένη έκδοση αλλά και για τα CUPRA Formentor VZ & CUPRA Leon VZ, δίνοντας μία πιο χαμηλή αίσθηση στη θέση οδήγησης, πιο εργονομική και σπορ.

Το Born VZ ενσωματώνει χειριστήρια αλλαγής αναγεννητικής πέδησης στο τιμόνι επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει την ανάκτηση ενέργειας ανάμεσα σε τρία επίπεδα.  Επίσης διαθέτει νέα, μεγαλύτερη οθόνη για το infotainment σύστημα με διαγώνιο 12.9 ιντσών και μία νέα ρετρό μπάρα αφής στο κάτω μέρος, για να μπορεί ο οδηγός να προσαρμόσει τον κλιματισμό και την ένταση.

Παράλληλα ενσωματώνει νέο ηχοσύστημα 10 ηχείων, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Sennheiser. Το εσωτερικό είναι φωτισμένο με Smart Light τεχνολογία -στάνταρντ εξοπλισμός- ενώ το οριζόντιο LED γύρω από το ταμπλό δίνει στον οδηγό ενδείξεις και προειδοποιήσεις.

Τέλος διαθέτεια προηγμένα συστήματα ασφάλειας και άνεσης όπως: το Side Assist  που προειδοποιεί τον οδηγό να αποφύγει οχήματα που βρίσκονται είτε στο τυφλό σημείο του αυτοκινήτου είτε πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα, το Front Light Assist που ελέγχει  αυτόματα τη λειτουργία των προβολέων, το Dynamic Road Sign Display που εντοπίζει τις πινακίδες οδικής σήμανσης, το EXIT Warning που ενημερώνει τους επιβάτες πριν ακόμα ανοίξουν τις πόρτες, για τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στο σημείο που πραγματοποιείται η στάθμευση.