Η Pirelli συνεχίζει ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της F1 - Πότε λήγει το συμβόλαιο


Η Formula 1 ανανέωσε τη συνεργασία της με την Pirelli, με τους Ιταλούς να συνεχίζουν να προμηθεύουν μόνοι τους ελαστικά στο σπορ για το εγγύς μέλλον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: LAT Images/Pirelli
  • 10/10/2023

Η διαδικασία για την εύρεση προμηθευτή ελαστικών για το διάστημα 2025-2027 είχε ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες, με την Pirelli να έχει την πρόθεση να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία με τη Formula 1.

Στο «παιχνίδι» μπήκε και η Bridgestone, που θέλησε να επιστρέψει στο σπορ μετά το 2010.

Η τελική απόφαση βρίσκει την Pirelli να παραμένει αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών ως και το 2027, με οψιόν επέκτασης της συνεργασίας για το 2028.

Φυσικά, θα συνεχίσει να προμηθεύει με ελαστικά και τη Formula 2 και τη Formula 3, όπως και σήμερα.

Ο Stefano Domenicali, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1 είπε:

«Από τότε που επέστρεψε στο άθλημα το 2011, η Pirelli είναι ένας ανεκτίμητος συνεργάτης, υποστηρίζοντας τη Formula 1 μέσω νέων γενιών τεχνολογίας και τεχνικών κανονισμών και παρέχοντας ελαστικά για να επιτρέψει φανταστικούς αγώνες για τους οπαδούς μας. Η δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και τη βαθιά γνώση του αθλήματός μας θα είναι ζωτικής σημασίας τα επόμενα χρόνια καθώς πλησιάζουμε τους νέους κανονισμούς μας το 2026 και το έργο της Pirelli που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, που αποδεικνύεται από την πιστοποίηση FSC, θα διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαστούμε για την επίτευξη του κοινού μας στόχου Net Zero 2030.

«Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Bridgestone για την εντυπωσιακή πρόταση και τη δέσμευσή της σε όλη τη διαδικασία. Έχουν μια περήφανη κληρονομιά στο άθλημά μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άκρως επαγγελματική και παθιασμένη ενασχόλησή τους μαζί μας».

Ο Mohamed Ben Sulayam, Πρόεδρος της FIA, δήλωσε:

«Η Pirelli δραστηριοποιείται στο κορυφαίο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού εδώ και πολλά χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει καινοτομία και αριστεία στην παγκόσμια σκηνή. Η Formula 1 είναι μια μοναδική πρόκληση για τον προμηθευτή ελαστικών και η Pirelli έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση στην παραγωγή ελαστικών που ανταποκρίνονται στις ακραίες απαιτήσεις αυτών των απίστευτων αυτοκινήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Pirelli για τη συνεχή υποστήριξή της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όχι μόνο στη Formula 1, αλλά σε πολλά άλλα πρωταθλήματα και κατηγορίες σε κάθε επίπεδο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια για να γίνουν περαιτέρω βήματα τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις όσο και τη βιωσιμότητα, και η Pirelli έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις και για τους δύο αυτούς στόχους».

Ο Marco Tronchetti Provera, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Pirelli, τόνισε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε ή να παρουσιαστούμε στη Formula 1 και σε άλλα συναφή πρωταθλήματά της. Η Pirelli ήταν εκεί όταν γεννήθηκε η Formula 1 το 1950, και με αυτήν την τελευταία ανανέωση της συνεργασίας μας, η εταιρεία θα είναι πλέον πρωταγωνιστής σε σχεδόν δύο δεκαετίες της σύγχρονης εποχής της Formula 1. Χάρη στην ώθηση από τη Liberty Media και την υποστήριξη της FIA, το άθλημα απολαμβάνει μια εξαιρετική περίοδο ανάπτυξης τόσο από πλευράς κοινού όσο και παγκόσμιας επέκτασης, αυξάνοντας το έρεισμά του και στις νεότερες γενιές. Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι κλειδωμένα στο DNA της Pirelli και η Formula 1 αποτελεί το απόλυτο υπαίθριο εργαστήριο όχι μόνο για να δοκιμάζει και να δοκιμάζει νέες τεχνικές λύσεις, αλλά και να επιταχύνει νέες διαδικασίες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής στην κατασκευή ελαστικών.

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους στην Pirelli για την παθιασμένη δέσμευσή τους και την ποιότητα της δουλειάς τους όλα αυτά τα χρόνια, η οποία θα συνεχιστεί καθώς επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία μαζί. Η δέσμευσή μας για τη βιωσιμότητα είναι εξίσου ισχυρή, όπως αποδεικνύεται από την πιστοποίηση FSC που θα εισαχθεί στα ελαστικά μας F1 από το επόμενο έτος. Το να είμαστε στην πρώτη γραμμή της κορυφής του μηχανοκίνητου αθλητισμού μέχρι τουλάχιστον το 2027 προσθέτει μια άλλη σημαντική διάσταση αξίας στην εταιρεία μας».