Max Verstappen: Οι πέντε σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας του τρεις φορές πρωταθλητή


Με την κατάκτηση του τίτλου στο Κατάρ, θυμόμαστε τις πέντε κορυφαίες στιγμές στη μέχρι τώρα καριέρα του τρεις φορές πρωταθλητή Max Verstappen.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 8/10/2023

Η πρώτη νίκη στην Ισπανία

Η κακή εμφάνιση του Daniil Kvyat στη Ρωσία το 2016, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του ανταγωνισμού για τον -έφηβο ακόμα- Verstappen, ανάγκασε τρόπον τινά τη Red Bull να τον προβιβάσει στην θέση του Ρώσου από το Ισπανικό GP κιόλας.

Έχοντας καταταγεί 3ος πίσω από τους Hamilton και Rosberg, ο Ολλανδός «κληρονόμησε» την πρωτιά μετά την -ιστορική πια- σύγκρουση των δύο οδηγών της Mercedes στον πρώτο κιόλας γύρο.

Έπρεπε, μετά, να αντέξει στην πίεση του πολύπειρου Kimi Raikkonen και της Ferrari για να πάρει την παρθενική του νίκη, και τα κατάφερε. Κάπως έτσι κατάφερε να γίνει ο νεότερος νικητής στην ιστορία της Formula 1, ένα ρεκόρ που κρατά ακόμα και δύσκολα θα σπάσει. 

Στην… πορτοκαλί Αυστρία

Στο πρώτο Αυστριακό GP της Red Bull και του Verstappen με κινητήρα Honda, ο Ολλανδός εκκίνησε από την 2η θέση. Στην εκκίνηση, όμως, έκανε λάθος με αποτέλεσμα να χάσει 5 θέσεις και να μείνει 7ος μετά τον πρώτο γύρο.

Γρήγορα άρχισε να αναρριχάται στην κατάταξη, ενώ αρωγός του στην προσπάθεια να βρεθεί στην κορυφή στάθηκε η επιτυχημένη στρατηγική του overcut επί του Hamilton, για να ανέβει 4ος.

Το βάθρο ήταν ο επόμενος στόχος, και κυνηγώντας τον Vettel κατάφερε να τον περάσει για την 3η θέση. Προσπέρασε τον Bottas για τη 2η θέση, κι έμενε η μάχη με τον Leclerc για την πρωτιά.

Οι δύο δώσανε μία εξαιρετική και σκληρή μάχη, και τελικά κατάφερε να περάσει για να πάρει τη νίκη. Όταν ρωτήθηκε για την επαφή του με τον Μονεγάσκο μετά τον αγώνα, ο ίδιος απάντησε: «Έτσι είναι οι αγώνες. Αλλιώς ας μέναμε σπίτι».

Η μάχη με τον Hamilton στη Βραζιλία το 2019

Μέσα στα χρόνια, Verstappen και Hamilton κλήθηκαν να δώσουν πολλές μάχες στην πίστα, ακόμα και πριν τη σπουδαία κόντρα τους για το πρωτάθλημα το 2021.

Το 2019, στο GP Βραζιλίας, λειτούργησε σαν προοικονομία για αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Verstappen εκκίνησε από την pole position, όμως ο Hamilton τον πέρασε στον αγώνα με στρατηγική undercut. Ο Ολλανδός, εκνευρισμένος από την παραλίγο επαφή του με τον Robert Kubica στην έξοδο του pitlane, άρχισε να καταδιώκει τον οδηγό της Mercedes, προσπερνώντας τον για να ανακτήσει τα ηνία του αγώνα.

Όταν βγήκε το SC αργότερα και ο Verstappen μπήκε στα pits, o Hamilton επέλεξε να μείνει έξω, οπότε ο οδηγός της Red Bull έπρεπε να τον περάσει για δεύτερη φορά αν ήθελε τη νίκη. Όπερ κι εγένετο, με τον ίδιο να το επιχειρεί και να το καταφέρνει στην πρώτη στροφή μετά την επανεκκίνηση, σε μία κίνηση με αρκετό θράσος και θάρρος. Κέρδισε, και έτσι έδειξε σε όλους από τι είναι φτιαγμένος.

Το φινάλε του 2021

Είναι μία στιγμή όχι μόνο «ερχομού» για τον Verstappen, αλλά και αμφιλεγόμενη και γεμάτη συζήτηση και διάλογο ακόμα και σήμερα.

Στο Άμπου Ντάμπι το 2021, ο Verstappen γίνεται πρωταθλητής μετά το Safety Car που τελείωσε πριν τον τελευταίο γύρο, και με τον Hamilton πρώτο κι ευάλωτο, όντας με φθαρμένα ελαστικά έναντι των πιο φρέσκων, μαλακών του Ολλανδού.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του οδηγού της Red Bull να περάσει στο σικέιν, εκεί που ούτε ο ίδιος ο Hamilton δεν το περίμενε, σημαδεύει (αγωνιστικά) τον αγώνα, τη σεζόν ολόκληρη. 

Ο κάποτε έφηβος με όλη την πίεση και τις προσδοκίες στους ώμους του, κατακτά την κορυφή. 

Η ανάκαμψη στο Βέλγιο το 2022

Η σεζόν του 2022 είχε πολλά θετικά και μεγάλες στιγμές για τον Ολλανδό, όμως η επιστροφή του στην κορυφή στον αγώνα της πατρίδας της μητέρας του αποτελεί με διαφορά το highlight.

Ο Verstappen είχε φρέσκια μονάδα ισχύος, αλλά αυτό επέφερε ποινή θέσεων στο grid, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τον αγώνα 14ος. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου στο Spa-Francorchamps των 7 χιλιομέτρων, είχε ανέβει 8ος.

Μέχρι τον 8ο γύρο, ο συνδυασμός οδηγού-μηχανής είχε λειτουργήσει αρμονικά για να βρεθεί στο βάθρο. Στόχος, όμως, ήταν η νίκη και τα κατάφερε προσπερνώντας και τον Perez, για να τερματίσει με διαφορά 17 δευτερολέπτων από τον δεύτερο, σε μία από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις της μέχρι τώρα καριέρας του.