F1 2023: Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς των οδηγών


Κάθε οδηγός έχει τους δικούς του λόγους που επέλεξε τον αριθμό με τον οποίον αγωνίζεται στη Formula 1, κι εμείς τους εξερευνούμε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL, FERRARI, PIRELLI
  • 12/2/2023

Από το 2014, κάθε οδηγός μπορεί να επιλέξει τον αριθμό με τον οποίον θα τρέξει στη Formula 1, δίνοντας σε κάθε έναν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα νούμερο με το οποίο συνδέεται συναισθηματικά ή θεωρεί τυχερό.

#1 - Max Verstappen

Ο Max Verstappen τρέχει με το #1 όντας πρωταθλητής. Το υιοθέτησε το 2022 μετά τον τίτλο του 2021, και θα το διατηρήσει το 2023. Πριν από αυτό, βέβαια, είχε το #33. Στην αρχή ήθελε το #3, αλλά είχε ήδη επιλεγεί από τον Daniel Ricciardo, οπότε επέλεξε τα δύο τριάρια «για διπλή τύχη».

#11 - Sergio Perez

Ο Checo Perez επέλεξε το #11 από τον παιδικό του ήρωα, τον ποδοσφαιριστή Ivan Zamorano, που αγωνιζόταν στη μεξικάνικη Club America με αυτόν τον αριθμό στην τελευταία του σεζόν με την ομάδα.

#16 - Charles Leclerc

Για τον Charles Leclerc, οι πρώτες δύο επιλογές ήταν το #7 και το #10. Και τα δύο, όμως, ήταν κατειλημμένα, οπότε επέλεξε το #16, με δεδομένο ότι γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου.

#55 - Carlos Sainz

Το #55 προέκυψε για τον Carlos Sainz ως προέκταση του #5, που ήθελε αρχικά ως αριθμό αλλά ήταν πιασμένος από τον Sebastian Vettel. Έτσι, το διπλασίασε, και το χρησιμοποίησε κι έξυπνα στο προσωπικό του λογότυπο, με τα δύο S του ονόματός του να αντικαθίστανται από πεντάρια.

#44 - Lewis Hamilton

Ο Lewis Hamilton αγωνίζεται με το #44 γιατί με αυτόν τον αριθμό ξεκίνησε να τρέχει στα καρτ όντας 8 ετών. Το νούμερο προέκυψε από τον αριθμό στην πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του πατέρα του, που έγραφε F44. 

#63 - George Russell

Το #63 αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για τον George Russell. Με αυτό αγωνιζόταν ο αδερφός του στα καρτ, οπότε το έκανε κι εκείνος όταν άρχισε την αγωνιστική του καριέρα, με αποτέλεσμα να το κρατήσει ως και την άνοδό του στη Formula 1.

#31 - Esteban Ocon

Το #31 έφερε ο Esteban Ocon το 2007, στα καρτ, όταν κέρδισε τότε το πρωτάθλημα. Ως εκ τούτου, ο ίδιος σκοπεύει να κρατήσει τον εν λόγω αριθμό στο μονοθέσιό του ως το τέλος της καριέρας του, προφανώς για το... γούρι.

#10 - Pierre Gasly

Το #10 για τον Pierre Gasly ήρθε για δύο λόγους. Πρώτα γιατί, όπως συνέβη με τον νέο του teammate, έτσι και με εκείνον αυτό το νούμερο έφερε στην πιο επιτυχημένη καριέρα του στις μικρές κατηγορίες. Αποτελεί, όμως, και φόρος τιμής στον Zinedine Zidane, καθώς αυτόν τον αριθμό είχε στη φανέλα του στην εθνική Γαλλίας ο «Ζιζού».

#4 - Lando Norris

Ο Lando Norris ήρθε το 2019 στην F1 με την πρόθεση να πάρει το #11 ή το #31, καθώς με αυτά τα δύο νούμερα έτρεξε σε Formula Renault, Formula 4 και Formula 3. Οπότε, επέλεξε το #4 με τη σκέψη ότι θα ταίριαζε στο λογότυπό του, πράγμα που αποδείχθηκε αληθές.

#81 - Oscar Piastri

Ο rookie της McLaren διάλεξε το #81, κι όπως τόνισε στο podcast In the Fast Lane, αυτός ήταν ο αριθμός με τον οποίο έτρεχε στα καρτ, καθώς αυτόν είχε σε... απόθεμα το κατάστημα από το οποίο πήρε τα απαραίτητα για τους αγώνες σε νεαρή ηλικία.

#77 - Valtteri Bottas

Το #7 ήταν η πρώτη επιλογή του Valtteri Bottas, αλλά τελικά αποφάσισε πως δύο εφτάρια είναι καλύτερα από ένα, καθώς είδε μία καλή προοπτική να χρησιμοποιήσει τον εν λόγω αριθμό και στο λογότπό του, αντικαθιστώντας τα δύο T του επιθέτου του με το 77.

#24 - Zhou Guanyu

Ο πρώτος Κινέζος οδηγός στην ιστορία της F1 επέλεξε το #24 προς τιμήν του αδικοχαμένου Kobe Bryant. Στα χρόνια που ήταν παιδί ακόμα ο νεαρός Zhou, το NBA εκτοξευόταν σε δημοφιλία στη μεγάλη χώρα της Ασίας, οπότε έτσι έγινε ο Kobe ο παιδικός ήρωάς του.

#14 - Fernando Alonso

Ο Fernando Alonso επέλεξε το #14 γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο. Του θυμίζει άμεσα τα χρόνια του στα καρτ, καθώς με αυτόν τον αριθμό στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, και έτσι ένιωσε άμεση σύνδεση με αυτόν.

#18 - Lance Stroll

Με το #18 γνώριζε μεγάλες επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες ο Lance Stroll, καθώς με αυτό έγινε πρωταθλητής στη Formula 4 και τη Formula 3. Δεν προτίθεται να το αλλάξει ποτέ.

#21 - Nyck De Vries 

Ο νεότερος Ολλανδός στο σπορ επέλεξε το #21 χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πρώτη του επιλογή ήταν το #17, με το οποίο έγινε πρωταθλητής στη Formula E, όμως αυτός ο αριθμός έχει αποσυρθεί στη Formula 1 προς τιμήν του αδικοχαμένου Jules Bianchi.

#22 - Yuki Tsunoda

Ο Ιάπωνας διάλεξε το #22 αφού πρώτα όμως ήθελε το #11, καθώς με αυτό έτρεχε στα καρτ. Με το #11 καπαρωμένο από τον Perez, ο Tsunoda το διπλασίασε και κατέληξε με το #22 - τον ίδιο αριθμό με τον οποίον ο Jenson Button στέφθηκε πρωταθλητής το 2009.

#20 - Kevin Magnussen

Το #20 προέκυψε για τον Magnussen καθώς με αυτό κέρδισε τον τίτλο της Formula Renault 3.5 το 2013.

#27 - Nico Hulkenberg

Ο 'Hulk' επιστρέφει στο grid με το #27, το οποίο διάλεξε αφού πρόσθεσε στην ημέρα και το μήνα γέννησης του: 19 Αυγούστου, δηλαδή 19 συν 8, που κάνει 27.

#23 - Alex Albon

Ο Alex Albon διάλεξε το #23 ως το ήμισυ του #46, με το οποίο έτρεχε στα καρτ και το οποίο είχε επιλέξει ως φόρο τιμής στον σπουδαίο Valentino Rossi.

#2 - Logan Sargeant

Ο έτερος rookie του 2023 επέλεξε το #2 καθώς κι αυτός με τη σειρά του είχε γνωρίσει επιτυχίες οδηγώντας με αυτό στις μικρότερες κατηγορίες, ειδικά στη Formula Renault.