F1 23 Review: Παίξαμε το νέο video game της Formula 1 - Aυτές είναι οι εντυπώσεις μας (video)


Το φετινό, επίσημο video game της Formula 1 έρχεται να διορθώσει κακώς κείμενα της σειράς και να προτείνει νέα στοιχεία, κι ας υστερεί ακόμα στις λεπτομέρειες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 21/6/2023

Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το F1 23, το φετινό επίσημο video game της Formula 1, για να διαπιστώσουμε αν οι μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις που υποσχέθηκαν οι δημιουργοί του φαίνονταν πράγματι μέσα από τη χρήση του.

Η συμπεριφορά των μονοθέσιων βελτιώθηκε

Κάθε racing game που σέβεται τον εαυτό του, είτε στέκεται στην κατηγορία των πιο σκληροπυρηνικών παιχνιδιών με έμφαση στην προσομοίωση, είτε εκείνων που σχεδιάζονται ακριβώς για να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό (εδώ εμπίμπτει η F1), πρέπει να προσφέρει μία καλή οδηγική εμπειρία, ανάλογη των προτεραιοτήτων που έχει θέσει.

Το F1 23 επιστρέφει εκεί που βρισκόταν ως franchise το 2020-2021: στη διασκεδαστική οδήγηση, που προσφέρει μεν πρόκληση, αλλά δεν αποτελεί δύσκολη άσκηση ακόμα και για τους μυημένους.

Το πάτημα στα κέρμπ στη μέση της στροφής δεν οδηγεί σε τετακέ, ενώ η πρόσφυση συνολικά στις εξόδους των στροφών αλλά και σε καταστάσεις που η άσφαλτος είναι ολισθηρή ή υπάρχει υπερστροφή, το πίσω μέρος υπακούει στις εντολές μέσω γκαζιού και τιμονιού και πειθαρχεί ευκολότερα, πιο προβλέψιμα.

Μπορεί κανείς να καταλάβει την κάθετη δύναμη να επενεργεί στα γρήγορα κομμάτια, με το ground effect να σε «ρουφά» προς το οδόστρωμα, ενώ το DRS μιμείται το πραγματικό, όντας εξαιρετικά ισχυρό όπλο στις μάχες.

Συνολικά, είτε με χειριστήριο είτε με τιμόνι, η οδήγηση στο F1 23 είναι διασκεδαστική, κι απέχει πολύ από εκείνη του περασμένου τίτλου.

Braking Point 2: Για όσους αγαπούν το Drive to Survive

Φέτος επέστρεψε το Braking Point, η ιστορία που άρεσε σε αρκετό κόσμο από το F1 2021 ανάμεσα σε δύο teammates, τον βετεράνο Casper Akkerman και τον νεαρό Aiden Jackson, που ανταγωνίζεται και τον Devon Butler ως συνομήλικό του από την F2 ακόμα.

Χωρίς spoilers ή τυχόν αναφορές σε λεπτομέρειες της ιστορίας που εκτυλίσσεται στο sequel αυτού του storyline, πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για κάτι που είτε θα αρέσει στον παίκτη είτε όχι. Απαρατήρητο δεν θα του περάσει.

Είναι μία ιστορία πάλης, μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, το ταλέντο και τα χρήματα. Κλασική τακτική για εύκολο σενάριο, συμπαθείς ή αντιπαθείς χαρακτήρες, συνολικά ένα αποτέλεσμα που θα αγγίξει μάλλον το νεανικό κοινό που προτιμά να βλέπει Drive to Survive, που θέλει το άσπρο-μαύρο στις ιστορίες που απολαμβάνει. Είναι θέμα προτίμησης, αλλά για αυτό που θέλει να υπηρετήσει, όσο επιφανειακό κι αν είναι, είναι εξαιρετικό. 

Θα συνιστούσα να προχωρήσετε με το story ως το τέλος, καθώς προσφέρεται και για να μάθετε τους χειρισμούς του παιχνιδιού μέσα από την οδήγηση στα διάφορα σενάρια. 

F1 World: Το FUT της F1

Αν η επαναφορά του Braking Point θεωρείται μία επιλογή για να προσελκύσει το παιχνίδι τους νέους, το F1 World έρχεται να τους γραπώσει από τα χέρια άλλων games.

Με την EA Sports πια να εκδίδει το παιχνίδι (ασχέτως αν η Codemasters το εξελίσσει), δεν θα αργούσε η ώρα που θα ερχόταν το αντίστοιχα 'FIFA Ultimate Team'. Αυτό είναι το F1 World.

Συνοπτικά, το FUT επιτρέπει στους χρήστες των παιχνιδιών FIFA, του ποδοσφαιρικού τίτλου της EA, να χτίζουν την ομάδα τους από το μηδέν, να την εξελίσσουν όσο παίζουν, και να ανταγωνίζονται άλλους παίκτες και τις δικές τους ομάδες σε περιβάλλον online.

Αυτό κάνει και το F1 World: ο παίκτης έχει μία τύποις ομάδα, με διευθυντή, μηχανικό κι επικεφαλής στρατηγικής, ενώ μπορεί να εξελίσσει το μονοθέσιό του, ώστε όταν παίζει σε online lobbies να έχει το πάνω χέρι έναντι του ανταγωνισμού. Ξοδεύει χρήματα εντός παιχνιδιού για αναβαθμίσεις, προσλαμβάνει νέο προσωπικό, και φυσικά αλλάζει την εμφάνιση και την αισθητική του μονοθεσίου του κατά το δοκούν.

Είναι μία ενδιαφέρουσα άσκηση, χρειάζεται χρόνο και μεράκι, και αποτελεί θετική προσθήκη στον τίτλο - αρκεί να μην μπουκωθεί με microtransactions.

Τι λείπει

Οδηγικά, ο τίτλος επέστρεψε εκεί που είχε φτάσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα θέλω του κοινού του, οπότε η περυσινή κριτική για τον χειρισμό έπιασε τόπο και περιττεύει πλέον.

Αυτό που σίγουρα θα απογείωνε το παιχνίδι είναι η επιστροφή των ιστορικών οχημάτων. Η ευκαιρία που είχαν οι παίκτες σε παλαιότερες εκδόσεις του παιχνιδιού να οδηγούν αυτοκίνητα του '80, του '90 και του πρόσφατου παρελθόντος ήταν ξεχωριστή, και μιλούσε στη συνείδηση όλων των fans, μικρών και μεγάλων.

Δεν θέλω να το πάω στα άκρα και να πω πως θα ήθελα και την επιστροφή των ιστορικών σιρκουί...

Αξίζει;

Ναι. Εκατό τοις εκατό, ναι. Τo F1 23 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 22, κρατά την ίδια συνταγή σε πολλά πράγματα και φέρνει κάτι νέο σε άλλα, και παρά τις τυχόν αστοχίες που το ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια, είναι η καλύτερη εκδοχή του franchise εδώ και καιρό.

Το F1 23 είναι διαθέσιμο σε PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, και PC.  

Βαθμολογία: 8/10