F1: Αντιδρούν οι οδηγοί στο νέο πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ – Η ατάκα του Magnussen για το ρολόι του Leclerc


Με νέα απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να κληθεί να καταβάλει ένας οδηγός εκτοξεύτηκε, προκαλώντας αντιδράσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images/Red Bull Content Pool
  • 23/10/2023

Τα πρόστιμα των οδηγών για πειθαρχικές ή αγωνιστικές παραβιάσεις των κανονισμών της FIA έφταναν -σε ακραίες περιπτώσεις- ως και τα 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, την περασμένη Πέμπτη, πάρθηκε η απόφαση αυτό το ποσό να τετραπλασιαστεί, και να φτάσει τα 1.000.000 ευρώ.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των αγωνιζόμενων ήταν -ως αναμενόταν- άμεσες, με τον πρόεδρο της Ένωσης Οδηγών George Russell να τονίζει μεταξύ άλλων:

«Στον πρώτο μου χρόνο στη Formula 1, πληρωνόμουν με πενταψήφιο ποσό και χάλασα εξαψήφιο ποσό για να πληρώσω τον γυμναστή μου, τις πτήσεις μου, τον βοηθό μου.»

Από τη μεριά του, ο Charles Leclerc αδυνατεί να κατανοήσει ποια παράβαση θα επέφερε πρόστιμο 1 εκ. ευρώ, ενώ ο Kevin Magnussen αστειευόμενος είπε: «Ο Charles μπορεί να δώσει το ρολόι του, αλλά εγώ θα εξαφανιζόμουν, δεν θα με έβλεπε άνθρωπος ξανά.»

Ο Max Verstappen, που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ γιατί ακούμπησε την πίσω πτέρυγα του μονοθέσιου του Lewis Hamilton στο GP Βραζιλίας του 2021, αναρωτήθηκε: «Αν το να αγγίζει κανείς μία πίσω πτέρυγα κοστίζει 50.000 ευρώ, θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να φέρει πρόστιμο 1 εκ. ευρώ.»

Είναι σημαντικό να τονιστεί, βέβαια, πως αυτά τα χρήματα δεν πάνε σε πρόσωπα ή στον οργανισμό της FIA, αλλά σε δράσεις της Ομοσπονδίας, για παράδειγμα για προγράμματα για την οδική ασφάλεια.