GP Ισπανίας: Νίκη-χρυσός για τον Verstappen, πανωλεθρία για τον Leclerc!


O Max Verstappen πήρε μία υπερπολύτιμη νίκη κάτω από τον καυτό ήλιο της Ισπανίας, την ώρα που ο Charles Leclerc εγκατέλειψε με πρόβλημα και η Mercedes έδειξε βελτιωμένη.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 22/5/2022

Στην εκκίνηση, ο Leclerc κατάφερε να κρατήσει την πρωτοπόρια, με τον Verstappen να ξεκινά εξίσου καλά, αλλά να μην μπορεί να περάσει, ενώ ο Russell έκανε εξαιρετική εκκίνηση, ανεβαίνοντας 3ος.

Την αντίστροφη πορεία ακολούθησε ο Sainz, που έπεσε 5ος, ενώ ο Magnussen είχε επαφή με τον Hamilton, με αποτέλεσμα αμφότεροι να πέσουν στις τελευταίες θέσεις, που και κατά τους αγωνοδίκες ήταν αγωνιστικό συμβάν.

Στο midfield, ο Ocon είχε μπει στη δεκάδα και ήταν πια 8ος μετά από τέσσερις γύρους, ενώ ο Alonso από τελευταίος είχε φτάσει 14ος.

Την ίδια ώρα, ο Sainz έκανε λάθος κι είχε τετακέ μόνος του, πέφτοντας 11ος στον 7ο γύρο.

Αλλά το ίδιο έπαθε κι ο Verstappen δύο γύρους μετά, πέφτοντας 4ος, με την κατάσταση να δείχνει πως υπήρχε ριπή ανέμου που έπιανε εξ απίνης τους οδηγούς.

Αυτό έφερε τόσο τον ίδιο, όσο και τον Perez πίσω από τον Russell, με τον Ολλανδό και τον οδηγό της Red Bull να μπαίνουν στον 13ο γύρο για τη μέση γόμα, ενώ Perez και Leclerc έμειναν έξω.

Κι ενώ ο πρωταθλητής είχε την απόσταση να χρησιμοποιήσει και το DRS, αυτό δεν ενεργοποιείτο πάντα, σε μία επανάληψη της αστοχίας που είχε και στις κατατακτήριες. Όταν το είχε στη διάθεσή του, ο Russell αμυνόταν εξαιρετικά, και άνοιγε τη διαφορά από τον Leclerc μπροστά.

Ο Perez έκανε τη δική του στάση στον 17ο γύρο, κι έπεσε πίσω από αυτούς τους δύο.

Ο Leclerc μπήκε κι εκείνος για τη μέση γόμα στον 21ο γύρο, και είχε πια διαφορά 4,7 δλ. από τον Russell στη 2η θέση, και άνοιγε γύρο με τον γύρο, όσο ο οδηγός της Mercedes κρατούσε πίσω του τον πρωταθλητή.

Ο ίδιος φάνηκε να τα καταφέρνει για λίγο στον 23ο γύρο, αλλά ο Russell αμύνθηκε εξαιρετικά και δεν έχασε την θέση. Την ίδια στιγμή, ο Perez ζήτησε από την ομάδα να τον αφήσουν να περάσει τον Verstappen, καθώς ακόμα το DRS flap ανοιγόκλεινε μόνο του.

Κι εκείνη την ώρα, ο Leclerc έχασε ξαφνικά τη δύναμη από τον κινητήρα, και έπρεπε να εγκαταλείψει από έναν αγώνα που έμοιαζε απολύτως δικός του, βάσει ρυθμού και ταχύτητας!

Ο Russell ήταν πλέον πρώτος, κι ο Verstappen, με όλα τα προβλήματά του, αποφάσισε να κάνει το undercut και να βάλει τη μαλακή γόμα στον 28ο γύρο.

Κι ο Perez, με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο, πέρασε τον Russell για την πρωτοπορία του αγώνα, με τον Verstappen πλέον 4ο πίσω από τον τρίτο Bottas.

Ο Russell έκανε την δεύτερη στάση του, βάζοντας τη μέση γόμα στον 36ο γύρο, αφήνοντας τον Verstappen να περάσει 2ος.

Τότε, η Red Bull έδωσε την οδηγία για να μπει ο Perez στα pits, για τελευταία φορά, με τον Verstappen πλέον πρώτο για 17 δευτερόλεπτα, αν και χρωστούσε ακόμη ένα pit stop.

Ο Ολλανδός μπήκε στον 44ο γύρο, και γύρισε στον αγώνα 2ος, 6 δευτερόλεπτα πίσω από τον Perez. Ο Μεξικανός πήρε την οδηγία από την ομάδα να αφήσει τον teammate του να περάσει, για να πάρει τη νίκη και μαζί την πρωτοπορία της βαθμολογίας.

Στο μεταξύ, ο Sainz είχε μπει για το 3ο του stop, όπως κι ο Hamilton, με τον Ισπανός στην 5η και τον Hamilton στην 6η θέση, καθώς αμφότεροι έκαναν αγώνα ανάκαμψης.

Στους τελευταίους 10 γύρους, προέκυψε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μάχη ανάμεσα σε Bottas, Sainz και Hamilton, με έπαθλο την 4η θέση. Γρήγορα ο Φινλανδός έχασε δύο θέσεις κι από τους δύο, μετατρέποντας την τριπλή μάχη σε… διπλή.

Ο 7κις πρωταθλητής έδειξε να έχει την αυτοπεποίθηση μέσα στο μονοθέσιο, και πέρασε με άνεση τον Sainz, για να τερματίσει πίσω από τον Russell. Ωστόσο, έπρεπε να κάνει lift and coast γιατί είχε διαρροή υδραυλικών κι είδε τις θερμοκρασίες να αυξάνονται δραματικά στον τελευταίο γύρο, οπότε έχασε την θέση ξανά από τον Ισπανό. 

Μπροστά, o Verstappen δεν κοίταξε και πήρε τη νίκη, και μαζί την πρώτη θέση στη βαθμολογία, ενώ με το 1-2 της Red Bull, εκθρόνισαν και τη Ferrari από την πρώτη θέση της κατάταξης των ομάδων! 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1Max VerstappenRed Bull
2Sergio PerezRed Bull
3George RussellMercedes
4Carlos SainzFerrari
5Lewis HamiltonMercedes
6Valtteri BottasAlfa Romeo-Ferrari
7Esteban OconAlpine-Renault
8Lando NorrisMcLaren-Mercedes
9Fernando AlonsoAlpine-Renault
10Yuki TsunodaAlphaTauri-Red Bull
11Sebastian VettelAston Martin-Mercedes
12Daniel RicciardoMcLaren-Mercedes
13Pierre GaslyAlphaTauri-Red Bull
14Mick SchumacherHaas-Ferrari
15Lance StrollAston Martin-Mercedes
16Nicholas LatifiWilliams-Mercedes
17Kevin MagnussenHaas-Ferrari
18Alexander AlbonWilliams-Mercedes
DNFZhou GuanyuAlfa Romeo-Ferrari
DNFCharles LeclercFerrari