GP Κίνας: Απορρίφθηκε η ένσταση της Aston Martin - Κρατάει τη θέση του ο Sainz


Οι αγωνοδίκες απέρριψαν την ένσταση της Aston Martin, αφού ο Sainz δε χρειάστηκε βοήθεια από τους ανθρώπους της πίστας για να μετακινήσει ή να επανεκκινήσει το μονοθέσιό του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI - CALLO ALBANESE
  • 20/4/2024

Μετά το τέλος των κατατακτηρίων του GP Κίνας, η Aston Martin υπέβαλε την ένστασή της για τα αποτελέσματα της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ο Carlos Sainz, που, κατά τη διάρκεια του Q2, έκανε τετακέ, καταλήγοντας στην μπαριέρα, δε θα έπρεπε να συνεχίσει στο υπόλοιπο της διαδικασίας.

Η πίστα τέθηκε υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας κι ο Sainz παρέμεινε για αρκετή ώρα σταματημένος στο ίδιο σημείο, με τη διεύθυνση του αγώνα να προβάλλει το μήνυμα «Car 55(SAI) stopped on start/finish straight.»

Η λέξη «σταμάτησε» ήταν εκείνη που πυροδότησε την ένσταση των Βρετανών. Σύμφωνα με εκείνους, το γεγονός ότι ο πιλότος της Ferrari είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 39.6 των κανονισμών του 2024. Το εν λόγω άρθρο γράφει: «Οποιοσδήποτε οδηγός σταματήσει στην πίστα κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων ή των κατατακτηρίων sprint, θα απαγορεύεται να συμμετέχει στη συνέχεια εκείνης της περιόδου.»

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι εφόσον ο Sainz κατάφερε να κινηθεί, ακόμη και μετά από 1 λεπτό και 17 sec, χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων της πίστας, η ένσταση απορρίπτεται. Ο Ισπανός επέστρεψε στα pits πράγματι χωρίς να επέμβει κάποιος κριτής ή άλλο όργανο.

Αυτό έχει συμβεί σε πολλές ακόμη περιπτώσεις στο παρελθόν, αφού έχουμε δει οδηγούς να κάνουν τετακέ και να συνεχίζουν μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο της ετυμηγορίας των αγωνοδικών:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

GP Κίνας: Το grid του αγώνα στη Σαγκάη

GP Κίνας - Sprint: Εύκολη νίκη Verstappen με τεράστια διαφορά, δεύτερος ο Hamilton

Hamilton: «Ο Norris έπρεπε να υποχωρήσει στην πρώτη στροφή»