O Todt συντάσσεται με τον Massa: «Έπρεπε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της Σιγκαπούρης το 2008»


Ο πρώην πρόεδρος της FIA, Jean Todt, πιστεύει πως το αποτέλεσμα του GP Σιγκαπούρης θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί εφόσον ήταν γνωστή η παρανομία που είχε συντελεστεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: © FOTO STUDIO COLOMBO
  • 14/12/2023

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Bernie Ecclestone, πρώηνεπικεφαλής της FOM και ιδιοκτήτης της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ζήτημα του GPΣιγκαπούρης του 2008.

Τότε, ο Βρετανός είχε αναφέρει πως τόσο η FIA όσο και η Formula 1 γνώριζαν μέσα στο 2008 για το «στήσιμο» του αγώνα από τη Renault, με τον Flavio Briatore να ζητά από τον Nelson Piquet Jr. να χτυπήσει στον τοίχο για να βγει το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στο κατάλληλο σημείο ώστε να επωφεληθεί ο Fernando Alonso και να κερδίσει τον αγώνα.

Όλα αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έναν χρόνο αργότερα με την ομολογία του Piquet Jr., όταν πια είχαν επικυρωθεί τα αποτελέσματα της σεζόν του 2008, με τον Lewis Hamilton να έχει στεφθεί για πρώτη φορά πρωταθλητής.

Ο Felipe Massa, όμως, που σε εκείνον τον αγώνα είχε και το περίφημο συμβάν με την αντλία καυσίμου που κόλλησε στο μονοθέσιό του, κυνηγά το θέμα δικαστικά, ζητώντας από τη FIA να ακυρώσει τον αγώνα, γεγονός που θα τον έβρισκε πρωταθλητή αντί του Hamilton, και να αποζημιωθεί χρηματικά για την ηθική βλάβη που υποστηρίζει πως υπέστη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη L'Equipe ο Jean Todt, που ανέβηκε στο αξίωμα του προέδρου της FIA μήνες μετά τα συμβάντα του 2008, τόνισε πως δε γνώριζε για τίποτα από όλα αυτά όταν ανέλαβε τον ρόλο του στην Ομοσπονδία:

«Αυτή η υπόθεση είναι ιδιαίτερη. Υπήρξε απάτη που μάθαμε ότι έγινε αργότερα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIA, όλα τα αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, και δεν μπορούν να αλλάξουν μετά.

«Στην υπόθεση της Σιγκαπούρης, τα δεδομένα έγιναν γνωστά έναν χρόνο, και οι κυρώσεις που επέβαλε η FIA πριν την άφιξή μου σε αυτήν ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο του Παρισιού.»

Παρόλα αυτά, ο Γάλλος τάσσεται υπέρ του Felipe Massa, με τον οποίον συνεργάστηκε άλλωστε από το 2005 ως και το 2008 στη Ferrari, και θεωρεί πως θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί το αποτέλεσμα στη Marina Bay εγκαίρως:

«Σύμφωνα με τον Bernie Ecclestone, ο προκάτοχός μου, ο Max Mosley, και ο Charlie Whiting ήξεραν τι είχε γίνει εξ αρχής.

«Όταν ήμουν πρόεδρος της FIA, δεν με ενημέρωσε κανείς για όλα αυτά. Αν είχε αποκαλυφθεί ότι η Ομοσπονδία ήξερε πριν τις 31 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα.

«Δυστυχώς, κι ο Charlie κι ο Max έχουν φύγει από τη ζωή. Εκ των υστερών, θα έπρεπε να τους είχαμε ζητήσει να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός θα είναι ο πιο σκληρός αντίπαλος του Verstappen τη νέα σεζόν

F1: Ο Νικόλας Τομπάζης αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα μονοθέσια του 2026