Ted Toleman: Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που έφερε τον Ayrton Senna στην F1


Ο Βρετανός ιδρυτής της Toleman Motorsport, που ανέδειξε το ταλέντο του παγκόσμιου πρωταθλητή και θρύλου της F1, άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Απριλίου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MCLAREN RACING
  • 11/4/2024

Γεννημένος στις 14 Μαρτίου 1938, ο Ted Toleman ίδρυσε την Toleman Motorsport με τον αδερφό του, Rob, στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ήταν η ομάδα που μεταπήδησε από τις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων στο Ην. Βασίλειο, από όπου καταγόταν τα δύο αδέρφια, στη Formula 1, αναδεικνύοντας τελικά το αγωνιστικό μεγαλείο του Ayrton Senna.

Με τον Toleman ως επικεφαλής, η ομώνυμη ομάδα αγωνίστηκε για 5 σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, από το 1981 έως το 1985. Ήταν εκείνος που εμπιστεύτηκε τον -τότε- rookie, Senna να κάνει το ντεμπούτο του στην F1 το 1984, βοηθώντας τον να ολοκληρώσεί τα πρώτα του βήματα στον χώρο.

Ο Βραζιλιάνος συμμετείχε σε 14 Grands Prix και κατέκτησε το βάθρο τρεις (!) φορές με την TG183B και την αναβαθμισμένη TG184. Μάλιστα, λίγο έλειψε να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον έκτο του, μόλις, αγώνα, στο GP Μονακό, όπου τελικά τερμάτισε δεύτερος. Εκείνη τη σεζόν, η Toleman ήρθε 7η στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, η καλύτερη επίδοσή της στην 5ετή πορεία της στην κορωνίδα του σπορ.

Εκτός του Senna, ο Βρετανός team principal κι ιδρυτής της ομάδας ανέδειξε τους επίσης ιδιαίτερα ταλαντούχους οδηγούς της F1Derek Warwick, Teo Fabi και Stefan Johansson.

Σημαντικά μέλη της ομάδας ήταν επίσης ο διάσημος μηχανικός και σχεδιαστής, Rory Byrne, ο οποίος κρύβεται από πίσω καθένα από τα 7 πρωταθληματικά μονοθέσια του θρύλου, Michael Schumacher, αλλά κι ο μηχανικός Pat Symonds, που πλέον τελεί χρέη τεχνικού διευθυντή της Formula 1.

Ο Ted Toleman άφησε την τελευταία του πνοή στη Μανίλα των Φιλιππινών στις 10 Απριλίου, έχοντας αισίως ολοκληρώσει τα 86 του χρόνια. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας οξυδερκής και πολυπράγμων άνθρωπος, που λάτρευε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και φυσικά ως το πρώτο αφεντικό του Ayrton Senna στην F1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

GP Μονακό: Όταν ο τεράστιος Ayrton Senna «μάγευε» στο Πριγκιπάτο (videos)

Δείτε και κυρίως ακούστε τη McLaren MP4/5B του Senna να πηγαίνει στο όριο στη Laguna Seca (video)