Toto Wolff: «Είμαι υπερήφανος για το ότι συμβάλλαμε ώστε να σωθούν ζωές»


Ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes AMG Petronas F1 Team κάνει τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε, στέλνοντας το μήνυμα πως υπάρχουν και άλλα, πιο σημαντικά πράγματα αό τους αγώνες και τις νίκες

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 26/12/2020

Δίχως αμφιβολία στο πρόσωπό του συναντά κανείς την επιτομή του ηγέτη. Οργανωτικός μέχρι… κεραίας, εμπνευστής των προσπαθειών όλης ομάδας, ο Toto Wolff για ακόμα μία φορά μπορεί να δρέψει τις δάφνες της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η Mercedes σε όλα τα επίπεδα.

«Ακόμα μία σεζόν ολοκληρώθηκε, μία σεζόν πολύ διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες. Μια σεζόν που ξεκίνησε τον Ιούλιο, σε μια χροιά πολύ δύσκολη για όλους μας λόγω του κορωνοϊου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίον παραμείναμε ενωμένοι ως ομάδα. Με τους συνεργάτες μας πετύχαμε ακόμα ένα ρεκόρ, κατακτώντας τους έβδομους συνεχόμενους τίτλους. Φαντάζει σχεδόν σουρεαλιστικό ότι καταφέραμε να κατακτήσουμε αυτούς τίτλους για έβδομη συνεχόμενη φορά, διότι δεν έχει συμβεί σε σχεδόν κανένα άλλο σπορ. Επίσης είναι τόσο ωραίο, διότι το καταφέραμε παραμένοντας συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στις αρχές που έχουμε ως ομάδα. Μια συντροφιά, η οποία ξεπερνά τις επαγγελματικές σχέσεις και μας βοήθησε να παραμείνουμε ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών και αγωνιστικών τριημέρων και μας έκαναν την ομάδα που είμαστε σήμερα. Δεν είναι μια ομάδα. Είναι το σύνολο όλων όσοι εργάζονται σε αυτό το project» τόνισε ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes.

Ο Toto Wolff, όμως, με τον τρόπο του έστειλε το μήνυμα πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, υπάρχουν άλλα, πιο σημαντικά πράγματα, εκτός από τις νίκες και τους τίτλους. Ακόμα κι όταν μιλάμε για την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

«Και η εκτός πίστας σεζόν μας ήταν ιδιαίτερη. Όταν ξεκίνησε το lockdown, μαζί με το HPP, το τμήμα εξέλιξης των κινητήρων υψηλής απόδοσης, καταφέραμε να δημιουργήσουμε το σύστημα CPAP, σε χρόνο που δεν είχε ξαναϋπάρξει στη βιομηχανία! Κι είμαι πολύ υπερήφανος διότι ενδεχομένως να συμβάλλαμε στο να σωθούν ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας. Με τα «πάνω» και τα «κάτω» της. Σίγουρα στα «πάνω» είναι ότι παραμείναμε ενωμένοι ως ομάδα, δουλεύαμε από το σπίτι, κάτι που αποτελούσε μια νέα συνθήκη για εμάς. Το ότι δεν είχαμε αγώνας με έκανε να αισθάνομαι ως ψάρι έξω από το νερό και με έκανε να προοδεύσω ως άτομο. Κι όλους μας ως άτομα. Στα «πάνω» ήταν σίγουρα ότι κατάφερα να περάσω περισσότερο χρόνο με τα τρία παιδιά και τη σύζυγό μου! Σίγουρα το ότι  πέρασα χρόνο με ένα τρίχρονο ήταν κάτι που δεν είχα την ευκαιρία να κάνω στο παρελθόν κι αυτό έφερε πραγματικά κοντά την οικογένεια. Εκτός αυτών, το ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα Πρωτάθλημα όπως αυτό και να το κατακτήσουμε για έβδομη φορά, με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο, σε μια χρονιά που πολλοί θα θυμούνται ως μία από τις πιο «ιδιαίτερες» χρονιές της ζωής τους».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κάνει μιαν ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της «ομάδας» στη συνολική επιτυχία: «Επτά διαδοχικά Πρωταθλήματα είναι κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Κι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι οι άνθρωποι. Πώς διατηρείς το κίνητρό σου, πώς διαχειρίζεσαι την ενέργειά σου, πώς επιτρέπεις στο ταλέντο σου να βγει στην επιφάνεια, δίχως να το περιορίσεις. Μα παράλληλα, διατηρώντας την ιεραρχία μέσα στην ομάδα. Όμως το κίνητρο και η ενέργεια είναι τα σημεία-κλειδιά. Η ομάδα είναι τόσο καλή όσο καθένας μας ξεχωριστά. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που μετρούν. Επτά συνεχόμενοι τίτλοι σημαίνουν πως έχεις συνηθίσει να κερδίζεις. Κι αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι δεν υπάρχει ανάμεσά μας καμία αίσθηση χαλάρωσης κι εφησυχασμού. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, προσέχοντας ιδιαίτερα αυτά τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου, άπαντες έχουν τεράστιο κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο και ήδη κοιτάζουμε το επόμενο Πρωτάθλημα, αλλά και αυτό του 2022, με τους εντελώς νέους κανονισμούς».

Όσον αφορά στις προσωπικές του βλέψεις, μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την υπογραφή του νέου τριετούς συμβολαίου του με τη Mercedes, ο Αυστριακός είναι ξεκάθαρος: «Έχω μεγάλο πάθος για τους αγώνες ταχύτητας. Αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής μου και απολαμβάνω να συνεργάζομαι με το Διοικητικό Συμβούλιο στη Στουτγκάρδη και με όλους τους φίλους και συνεργάτες στο Μπράκλεϊ και στο Μπρίξγουορθ. Αυτό είναι το μέρος στο οποίο θέλω να μείνω για πολύ καιρό ως μέτοχος αλλά και σε έναν επιτελικό ρόλο. Σήμερα είναι αυτός του επικεφαλής της ομάδας, στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος ρόλος, όμως αδιαμφισβήτητα αυτό που απολαμβάνω είναι να βλέπω αυτή την ομάδα να μεγαλώνει, να παραμένει στην κορυφή της Formula 1, στη Formula E και να αναπτύσσεται και ο τομέας των εφαρμοσμένων τεχνολογιών».

Τέλος, για τον Lewis Hamilton και το νέο συμβόλαιό του, είπε: «Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να φύγει ο Λιούις. Θέλει να έχει το καλύτερο μονοθέσιο, εμείς θέλουμε τον καλύτερο οδηγό και μονοθέσιο και υπάρχει μια δουλειά που πρέπει να γίνει του χρόνου, την επόμενη χρονιά και ποιος ξέρει μέχρι πότε θα συνεχιστεί!».