Πόσο επηρεάζουν τη Formula 1 τα γεγονότα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας;


Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος στη Formula 1, ο οποίος κοντεύει να… χάσει τον ύπνο του τις τελευταίες εβδομάδες, αδιαμφισβήτητα αυτός είναι ο Gene Haas.

Ο ιδιοκτήτης της Haas παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία να δρώμενα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, καθώς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ομάδας του.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η Haas την τελευταία διετία έχει καταφέρει να επιβιώσει οικονομικά, χάρη στην τεράστια χορηγία της Uralkali. Η εταιρία ανήκει στον Dimitry Mazepin, πατέρα του Ρώσου πιλότου της Haas, Nikita Mazepin.

Η Uralkali είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ποτάσιου στη Ρωσία, με εξαγωγές σε 76 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ακριβώς αυτή η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα της οικογένειας Mazepin ήταν η αιτία της συνεργασίας του Dimitri Mazepin με τον Gene Haas.

Όμως οι κυρώσεις που έχουν εξαγγείλει οι μεγάλες χώρες του δυτικού κόσμου εις βάρος τη Ρωσίας για τη στάση της στο θέμα με την Ουκρανία, έχουν ως συνέπεια να «απειλούνται» αυτές οι εμπορικές συνεργασίες του Dimitry Mazepin με τις εκτός Ρωσίας χώρες.

Ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα, δεν αποκλείεται να «πλήξει» βάναυσα τις εμπορικές δραστηριότητες του Dimitry Mazepin, σε σημείο ακόμα και απαγόρευσης της διαφήμισης των εταιριών του σε κάποιες χώρες.

Μια τέτοια εξέλιξη προφανέστατα θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τη Haas, η οποία στηρίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στα χρήματα του Ρώσου μεγιστάνα, προκειμένου να… επιβιώσει στον σκληρό κόσμο της F1. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα συμβεί εάν «ναυαγήσει» αυτή η συνεργασία.

Η συνεργασία Mazepin-Haas, λοιπόν, μόνον αδιάφορη δεν αφήνει τη Formula 1, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2022. Κάθε άλλο, μάλιστα, μιας και η Liberty Media παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα δρώμενα, ούσα σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις πλευρές που δυνητικά εμπλέκονται με την F1.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, άλλωστε, είναι και το εάν η Ρωσία θα μπορέσει να φιλοξενήσει αγώνα της Formula 1 το 2022. Το γκραν πρι του Σότσι είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, όμως εάν η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει εξομαλυνθεί εγκαίρως, θεωρείται από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να διεξαχθεί αγώνας.

Το Σότσι απέχει περίπου 650 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, επομένως μια έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορα τη Formula 1.

Φαίνεται, λοιπόν, πως μετά από τις σκέψεις περί αλλαγής της έδρας του τελικού του UEFA Champions League, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα αντικατάστασης του ρωσικού γκραν πρι με κάποιον άλλον αγώνα, ίσως αυτόν της Κωνσταντινούπολης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε και το εξής: στις 13 Ιανουαρίου ο Dimitry Mazepin έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Vladimir Putin. Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε αναλυτικά το πλάνο δραστηριοτήτων της Uralchem και το κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να συνδράμει ώστε η εταιρία να λύσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την εξόρυξη και μεταφορά του ποτάσιου…