Ένα μονοθέσιο της Formula E κατέρριψε ρεκόρ ταχύτητας και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες (video)


Μία εξελιγμένη μορφή του ηλεκτρικού μονοθεσίου που χρησιμοποιείται στο πρωτάθλημα της Formula E έγραψε ιστορία, με ταχύτητα 218,71 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Formula E
  • 1/8/2023

To φετινό πρωτάθλημα της Formula E ολοκληρώθηκε με έναν διπλό αγώνα στο Λονδίνο, στο ExCel London, ένα συνεδριακό χώρο στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Η ιδιαιτερότητα αυτής της πίστας έγκειται στο γεγονός πως ένα τμήμα της είναι σε εσωτερικό χώρο, χαρακτηριστικό που «ενέπνευσε» τη διοργάνωση του θεσμού.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τους Jake Hughes και Lucas di Grassi - που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα - και τους ζήτησε να επιχειρήσουν να σπάσουν το ρεκόρ ταχύτητας σε εσωτερικό χώρο.

Οι δύο οδηγοί έδωσαν μεταξύ τους μάχη για το ποιος θα καταγράψει την καλύτερη επίδοση, ξεπερνώντας από την πρώτη τους προσπάθεια το προηγούμενο ρεκόρ των 165,2 km, που «κρατούσε» από το 2021

Από εκεί κι ύστερα, η προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ μετετράπη σε κόντρα για το ποιος θα δει τελικά το όνομά του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Κι οι δύο οδηγοί βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι της 'Genbeta', ενός μονοθέσιου προδιαγραφών Gen3 χωρίς περιορισμούς, με πιο μαλακά ελαστικά από τη Hankook, τρισδιάστατα εκτυπωμένα endplates εμπρός πτέρυγας από ανακυκλωμένο πλαστικό, και με το εμπρός ηλεκτρικό μοτέρ να χρησιμοποιείται για να παράγει ενέργεια κι όχι να αποθηκεύει, ώστε να καταστήσει τη Genbeta το πρώτο τετρακίνητο μονοθέσιο του θεσμού. Έτσι, η ισχύς «ανέβηκε» από τους 476 στους 544 PS.

Ένας εκπρόσωπος των ρεκόρ Γκίνες ήταν παρών στη διαδικασία και για να μπορέσει να ισχύσει το ρεκόρ θα έπρεπε ολόκληρη η προσπάθεια, από τη στατική εκκίνηση μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση του μονοθεσίου, να πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο. Η διαδρομή είχε αρχικά μια μικρή ευθεία, στη συνέχεια στροφή 130 μοιρών (με το μονοθέσιο να έχει ήδη φτάσει τα 40 km/h), ενώ μετά ακολουθούσε μία ευθεία μήκους 346 μέτρων.

Το ρεκόρ τελικά κατέληξε στα χέρια του Hughes, που αγωνίζεται με τα χρώματα της McLaren, ο οποίος συνέχιζε να βελτιώνει την επίδοσή του ακόμα κι όταν ο di Grassi δεν μπορούσε να τον «απειλήσει», σημειώνοντας τελικά ταχύτητα της τάξης των 218,71 km/h.

«Όταν μου είπαν πως είμαι ο νέος κάτοχος του ρεκόρ, ένιωσα πολύ περήφανος», δήλωσε ο Βρετανός και πρόσθεσε. «Δεν ήταν κάτι που φανταζόμουν ότι θα είχα την ευκαιρία να επιτύχω, οπότε το να έχω αυτό το ρεκόρ είναι φανταστικό, ειδικά όταν το έχω καταφέρει μονοθέσιο Formula E».

Δείτε την προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ: