Τα ηλεκτρικά καρτ ένα βήμα πιο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μοιάζει όλο και πιο κοντά στο να ενταχθεί στα ολυμπιακά αθλήματα. Ποια είναι τα δεδομένα ως τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/8/2023

Η συμπερίληψη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα ολυμπιακά αθλήματα είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι πολλάκις στο παρελθόν, με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη FIA να συζητούν επ' αυτού αρκετές φορές, χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η ΔΟΕ έχει προσθέσει το motorsport στη λίστα των αθλημάτων που μπορούν να ενταχθούν στο ολυμπιακό πρόγραμμα για τους Αγώνες του 2028, στο Λος Άντζελες.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται το μπέιζμπολ, το λακρός, το breakdancing, το καράτε, το kickboxing, το σκουός, ο κρίκετ και το flag football. Σύμφωνα με το Reuters, οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αν τελικά επιλεχθεί το motorsport ανάμεσα στα υπόλοιπα αθλήματα (μερικά εκ των οποίων είναι αρκετά δημοφιλή σε κατά τόπους αγορές), τότε θα γίνει με τη μορφή των ηλεκτρικών καρτ

Η κατηγορία αυτή έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το2018 στο Μπουένος Άιρες, με τη FIA να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και για τους κανονικούς Αγώνες ενόψει 2028.

Υπάρχει παρελθόν

Ωστόσο, το motorsport συμμετείχε στους ΟλυμπιακούςΑγώνες που έγιναν το 1900 στο Παρίσι. Μάλιστα, απονεμήθηκαν και μετάλλια, έστω και αν τυπικά, δεν προσμετρήθηκε ως επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε, πρωταγωνιστές δεν ήταν οι οδηγοί, αλλά οι κατασκευαστές και αυτοί πήραν τη δόξα. Μάλιστα, τα ονόματα των οδηγών ουδέποτε απέκτησαν δημοσιότητα.

Οι πλειοψηφία των κατασκευαστών προέρχονταν από την Γαλλία, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τις Renault, Peugeot, Delahaye, Serpollet, Panhard-Levassor και Huru. Οι αγώνες χωρίστηκαν σε 14 κατηγορίες και ως επί το πλείστον αφορούσαν τεστ αντοχής και αξιοπιστίας.

Έκτοτε, οι δρόμοι του motorsport και των ΟλυμπιακώνΑγώνων χώρισαν οριστικά. Όμως, το 2012 τα πράγματα άλλαξαν. Η FIA αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ως μέλος της Ένωσης Αναγνωρισμένων Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών της ΔΟΕ (ARISF), αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού Χάρτη και έτσι αγκαλιάζει το Ολυμπιακό πνεύμα.