[Test Drive] Microlino Dolce 10,5 kWh 17PS - Δοκιμάζουμε την ηλεκτρική αναβίωση ενός θρύλου (video)


Επτά δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της πρώτης BMW Isetta, το «bubble car» επιστρέφει στους δρόμους από την ελβετική Micro και γυρίζει κεφάλια με την ξεχωριστή σχεδίαση και την πόρτα-παρμπρίζ. Κυρίες και κύριοι, το Microlino!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 2/12/2023

Θα ήμαστε μεγάλοι ψεύτες αν δεν παραδεχόμαστε πως όταν έφτασε η στιγμή να αποχωριστούμε το Microlino, δεν νιώσαμε απογοήτευση. Όχι, δεν είναι ούτε το πιο ακριβό, αλλά και ούτε το πιο φανταχτερό όχημα μέσα στο οποίο έχουμε βρεθεί. Έχει, όμως, αυτό το «κάτι» που μαγνητίζει τα βλέμματα, που σηκώνει τις κάμερες των κινητών, που προκαλεί αγνώστους να σου μιλήσουν για να πάρουν πληροφορίες. Μέχρι και περίεργους γείτονες, που για χρόνια δεν σου είχαν πει μία «καλημέρα», μπορεί να τους ξεκλειδώσει και να τους κάνει να σε πλησιάσουν. Δεν είναι ψέμα, λοιπόν, ότι το Microlino φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και αυτό ισχύει και για τους δύο επιβάτες τους οποίους μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του.

Στην Ελλάδα, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ελληνική εισαγωγική εταιρεία οχημάτων μικροκινητικότητας Kosmoride έδωσε τα χέρια με την ελβετική Micro για να φέρει στην Ελλάδα το πρώτο και μοναδικό όχημα κατηγορίας LP7 που έχει στην γκάμα της, το Microlino. Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Wim Ouboter και των γιων του, Oliver και Merlin, που μέχρι εκείνην τη στιγμή έβγαζαν το ψωμί τους κατασκευάζοντας και πουλώντας εκατομμύρια πατίνια (ηλεκτρικά και μη) σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από νωρίς κατάλαβαν ότι για να ξεχωρίσουν και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μερίδιο στην αγορά των microcars (η Micro το χαρακτηρίζει nanocar) έπρεπε να τραβήξουν ένα δυνατό «άσο» που θα τοποθετούσε άμεσα το Microlino σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών του. Αυτός ο άσος είναι η σχεδίαση και εδώ βοήθησε η θρυλική BMW Isetta με τη μία μπροστινή πόρτα στο παρμπρίζ, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1950 και έμεινε στην ιστορία ως το «αυτοκίνητο φούσκα». Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην τελευταία σελίδα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας.

Παρκάρει και κάθετα!

Η Kosmoride διαθέτει πλέον το Microlino στην ελληνική αγορά μέσω του επίσημου δικτύου της (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Ιωάννινα-Λάρισα) σε τρεις εξοπλιστικές εκδόσεις: την Urban, την Dolce και την Competizione. Από την πρώτη στιγμή που η εισαγωγική εταιρεία μάς έδωσε το κλειδί στο χέρι, μας ξεκαθάρισε ότι το Microlino «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας από τη μία πινακίδα κυκλοφορίας που φέρει (οδηγείται με δίπλωμα κατηγορίας B).

Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι κοινή για όλες τις εκδόσεις, περνά στους πίσω τροχούς και αντιστοιχεί σε 12,5 kW (17 PS), με τη μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 90 km/h, ενώ η ροπή φτάνει στα 89 Nm. Από εκεί και πέρα, ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει την μπαταρία ιόντων λιθίου σε τρεις διαφορετικές χωρητικότητες: 6 kWh, 10,5 kWh και 14 kWh με την αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής να είναι 91 km, 177 km και 230 km, αντίστοιχα. Το κόκκινο Microlino που βλέπετε στις φωτογραφίες ανήκει στην έκδοση Dolce, με τη μεσαία μπαταρία, ωστόσο τις πέντε ημέρες που το είχαμε στα χέρια μας διαπιστώσαμε σχετικά γρήγορα ότι ακόμα και ο οδηγός που κινείται αποκλειστικά στο κέντρο της πόλης και αξιοποιεί στο έπακρο το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, θα δυσκολευτεί να πλησιάσει στον παραπάνω αριθμό. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν τα 110-120 km.

Το μήκος του είναι μόλις 2.519 mm, το πλάτος 1.473 mm και το ύψος 1.501 mm. Οι λιλιπούτειες διαστάσεις και το περίεργο σχήμα του αμαξώματος κάνουν το παρκάρισμα «παιχνιδάκι», ακόμα και σε περιοχές όπως η Κυψέλη. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο οδηγός είναι το άνοιγμα της πόρτας, αφού αν κάποιο άλλο όχημα σταθμεύσει υπερβολικά κοντά στο μπροστινό μέρος, ενδέχεται να δυσκολεύσει αρκετά την είσοδο στο εσωτερικό. Βέβαια, υπάρχει λύση και αυτή είναι η κάθετη στάθμευση στον δρόμο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Εξωτερικά, εκτός από το άνοιγμα της πόρτας, τις εντυπώσεις κλέβουν οι δύο «τουρμπίνες» στα πλαϊνά, που ενσωματώνουν μπροστά τα LED φώτα ημέρας και πίσω τους μοναδικούς καθρέπτες του Microlino (ελλείψει κεντρικού καθρέπτη στο εσωτερικό). Αρκετά «παιχνιδιάρικο» είναι και το πίσω μέρος του οχήματος που στενεύει χάρη στο πιο κοντό μετατρόχιο. Οι τέσσερις τροχοί των 13 ΄΄ με ελαστικά της Continental (EcoContact 3) φέρουν ανεξάρτητη ανάρτηση, η οποία, όμως, στη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, δεν λειτουργεί με τον τρόπο που γνωρίζουμε από τα «κανονικά αυτοκίνητα» και δεν είναι σε θέση να αποσβέσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς από τις κακοτεχνίες του δρόμου. Κλείνοντας με το εξωτερικό, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική λωρίδα φωτός Infinity LED που κάνει τη νύχτα μέρα και δεν θα προβληματίσει σε καμία περίπτωση τον οδηγό που θα κινηθεί σε σκοτεινούς δρόμους.

Παρμπρίζ... άνοιξε!

Η είσοδος στην καμπίνα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται κάτω από τον δεξί καθρέπτη. Η μπροστινή πόρτα ανοίγει «γλυκά» χάρη στην άψογη λειτουργία του μηχανισμού, ο οποίος διαθέτει λειτουργία soft close και έτσι δεν χρειάζεται δύναμη για να κλείσει ? ένα ελαφρύ τράβηγμα αρκεί. Στην καμπίνα η εικόνα είναι λιτή και αρκετά πιο ευρύχωρη από ό,τι θα περίμενε κανείς βάσει της εξωτερικής εικόνας. Δύο ενήλικες θα έρθουν κοντά, αλλά θα βολευτούν στον ενιαίο πάγκο, για χάρη του οποίου το χειροκίνητο χειρόφρενο έχει «μετακομίσει» στο αριστερό χέρι του οδηγού, θυμίζοντας Fiat Multipla!

Το μικρό, τριάκτινο τιμόνι δίνει έναν σπορ τόνο, ενώ ακριβώς πίσω του βρίσκεται μια μικρή έγχρωμη οθόνη που μεταφέρει τις βασικές πληροφορίες στον οδηγό. Σε αυτές συγκαταλέγεται ?προφανώς? η στάθμη της μπαταρίας, όχι, όμως, και τα km αυτονομίας που απομένουν μέχρι να αδειάσει από ενέργεια. Δεξιά υπάρχει ακόμα μία οθόνη η οποία είναι αφής, πολύ πιο μικρή και δίνει πρόσβαση στον οδηγό σε κάποια πολύ βασικά συστήματα όπως ο ανεμιστήρας, οι αντιστάσεις των κρυστάλλων, το άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ κ.ά. Ως είθισται στις περισσότερες προτάσεις της κατηγορίας, σύστημα κλιματισμού δεν υπάρχει. Ευτυχώς, σε αυτόν τον τομέα βοηθάει αρκετά η υφασμάτινη χειροκίνητα ανοιγοκλειόμενη ηλιοροφή, μέσω της οποίας μπαίνει φρέσκος αέρα στην καμπίνα, αλλά όχι τα μικρά συρόμενα παράθυρα στα οποία με δυσκολία μπορεί να ξεκουράσει κάποιος το χέρι του.

Η μεγαλύτερη, όμως, έκπληξη του εσωτερικού βρίσκεται στο πίσω μέρος και αφορά στον χώρο αποσκευών των 230 L που αποτελεί ένα από τα ισχυρά «όπλα» του Microlino. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι ο φωτογράφος μας τοποθέτησε με άνεση τις δύο μεγάλες τσάντες με τον εξοπλισμό του, ενώ μέσα υπήρχαν ήδη ένα backpack και δύο καλώδια φόρτισης, το ένα για δημόσιο σημείο φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα AC και το άλλο για πρίζα σπιτιού. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία φόρτισης ολοκληρώνεται σε σχεδόν 3 ώρες.

Είναι, όμως, ασφαλές;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχθήκαμε όσες ημέρες «γράφαμε» χιλιόμετρα στο κέντρο της Αθήνας (εκτός από την τιμή του, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω) αφορούσε στην ασφάλεια. Οι άνθρωποι της Micro προφανώς γνώριζαν εξαρχής ότι η σχεδίαση, ειδικά του μπροστινού μέρους, σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις, θα «πυροδοτήσουν» τις... κακές γλώσσες. Είναι γεγονός ότι στην καμπίνα το μοναδικό αξεσουάρ που συνδέεται με την ασφάλεια είναι οι ζώνες ασφαλείας. Τέλος. Ούτε αερόσακοι ούτε συστήματα ADAS. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε μια λύση μικροκινητικότητας, ΟΧΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Ένα nanocar που παράγεται στην Ευρώπη (στο Τορίνο της Ιταλίας) και το οποίο ο κατασκευαστής φρόντισε να το κάνει το πρώτο στην κατηγορία του με αυτοφερόμενο πλαίσιο, ενώ προχώρησε και στην ενίσχυση με χάλυβα της μπροστινής πόρτας. Συμπερασματικά, κάθε κουβέντα περί ασφάλειας πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σαν να συγκρίνεις ένα τραμπολίνο με ένα… μαντολίνο.

«FuntoDrive», αλλά... αλλιώς

Στην οδήγηση το Microlino είναι απολαυστικό, όχι μόνο γιατί μπορεί να τραβήξει με ευκολία το βλέμμα περαστικών κάθε ηλικίας και φύλου, αλλά γιατί θυμίζει καρτ που κινείται εύκολα, άνετα και διασκεδαστικά στους στενούς δρόμους της πόλης. Αν, μάλιστα, πιέσετε και το κουμπί Sport που βρίσκεται στο κέντρο του περιστροφικού επιλογέα κίνησης (τοποθετημένος αριστερά, όπως ακριβώς και ο επιλογέας του Isetta), τότε θα νιώσετε ζωντάνια που δύσκολα τη χωράει ο νους σου. Αυτό που ίσως ενοχλήσει είναι ο δυνατός ήχος του ηλεκτροκινητήρα όταν τον πιέσεις πολύ, που περνάει ατόφιος στην καμπίνα και ξυπνά μνήμες σε όσους έχουν μετακινηθεί έστω και μία φορά στη ζωή τους με τρόλεϊ.

Από εκεί και πέρα, η έλλειψη υποβοήθησης στο τιμόνι μπορεί να προκαλέσει μια στιγμιαία δυσχέρεια, ειδικά στις επιτόπιες μανούβρες του παρκαρίσματος και αν δεν είστε λίγο γυμνασμένος, αλλά συνηθίζεται. Το ίδιο ισχύει και για το πεντάλ του φρένου το οποίο είναι «σκληρό» και ?μέχρι να έρθει η εξοικείωση? αρκετά απότομο. Σε γενικές γραμμές, όποιος αποφασίσει να αποκτήσει το Microlino θα πρέπει γνωρίζει ότι το «fun to drive» στοιχείο υπάρχει, αρκεί το microcar να παραμείνει εντός comfort zone που είναι αδιαμφισβήτητα το στενό, κεντρικό οδικό δίκτυο.

Τιμούλα;

Κάθε φορά που ένας περαστικός μάς έκανε αυτή την ερώτηση, σχεδόν πάντα αντικρίζαμε την ίδια έκφραση να σχηματίζεται στο πρόσωπό του. Ένας συνδυασμός έκπληξης και απορίας. Το Microlino στη βασική έκδοση Urban, με τη μικρή μπαταρία των 6 kWh, ξεκινά από τις 19.900 €. Μάλιστα αν κάποιος αποφασίσει να κινηθεί προς τις πλούσιες εκδόσεις το ποσό μπορεί να φτάσει μια ανάσα από τις 25.000 €, ενώ η Kosmoride παρέχει και την επιλογή της μίσθωσης έχοντας δημιουργήσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα για 24, 36 ή 48 μήνες, σε συνεργασία με την Volkswagen Financial Services. Πράγματι, λοιπόν, το Microlino ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ και δεν πρέπει να συγκρίνεται μαζί τους. Όμως, η τιμολογιακή πολιτική το τοποθετεί αυτομάτως απέναντί τους και σε αυτό το «μπρα ντε φερ» δύσκολα μπορεί να βγει νικητής.

Microlino Dolce walk around

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MICROLINO Dolce 17 PS 2023   TIMH €19.900   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1 ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ , Hλεκτροκινητήρας  ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 12,5(17)  ΡΟΠΗ Nm/rpm 89

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Μονής Σχέσης, κίνηση στους πίσω τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε sec, τελική 90 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 7 kWh/100km, 0

MICROLINO Dolce 17 PS 2023

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ, ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.

ΚΑΤΑ ΒΑΡΥ ΤΙΜΟΝΙ, ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΤΙΜΗ.