Francois Gissy: Ο Γάλλος που ανέβηκε σε ποδήλατο και νίκησε κατά κράτος μια Ferrari (videos)


Σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη στιγμή που ο εθισμένος με την ταχύτητα Francois Gissy άφησε την τελευταία του πνοή, κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπούσε. Αυτή είναι η ιστορία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: rocketman340, Francois Gissy - YouTube
  • 13/6/2023

Υπάρχουν διαφόρων ειδών μανιακοί με την ταχύτητα: αυτοί που γίνονται οδηγοί αγώνων και ζουν στα άκρα μέσα σε ένα αγωνιστικό ή πάνω σε μία μοτοσυκλέτα, αυτοί που λατρεύουν να τρέχουν σε αγώνες drag, αλλά υπάρχει κι αυτή η κατηγορία που ξεπερνά το όριο πάνω σε πυραυλοκίνητα δίκυκλα.

Στην τελευταία άνηκε και ο Francois Gissy, ένας Γάλλος που είχε άγνοια κινδύνου ως το -πρόωρο- τέλος της περιπετειώδους ζωής του.

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα του Gissy ήταν οδηγός λεωφορείου. Όμως από μικρή ηλικία αγάπησε την ταχύτητα, λάτρευε να φλερτάρει με τον κίνδυνο, κι αυτό ακριβώς έκανε μέχρι το φινάλε.

Στο διεθνές προσκήνιο βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2013, όταν ανάρτησε ένα βίντεο στο YouTube όπου ανέπτυξε ταχύτητα 285 km/h με ένα ποδήλατο στο οποίο είχε προσθέσει έναν πύραυλο, ακριβώς κάτω από τη σέλα. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η εξωπραγματική επίδοση τού χάρισε το ρεκόρ ταχύτητας με ποδήλατο.

Το ρεκόρ έγινε σε μία διαδρομή στο Interlaken της Ελβετίας, μήκους 790 μέτρων. Τα πρώτα 350 μέτρα χρειάστηκαν για την επιτάχυνση και τα υπόλοιπα για την πέδηση του ποδήλατου το οποίο χρησιμοποιούσε για καύσιμο υγρό υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide).

Επειδή, όμως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ο ίδιος βάλθηκε να σπάσει το ρεκόρ του, και το κατάφερε στην πίστα του Paul Ricard, καταγράφοντας και πάλι την προσπάθειά του.

Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2014 και απέναντι του βρέθηκε μια εντυπωσιακή Ferrari 430 Scuderia. Ο Gissy κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητα 333 km/h στα πρώτα 250 μέτρα, αφήνοντας τον οδηγό του ιταλικού sportscar να κοιτάει με απορία και να μην μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Δυστυχώς, όπως πολλοί άνθρωποι σαν κι αυτόν που ψάχνουν την ταχύτητα και αγγίζουν τα όρια σε τόσο συχνή βάση, έφυγε νωρίς από τη ζωή.

Στις 5 Μαΐου 2018, ο Gissy έκανε δοκιμές για το νέο του project, ένα ποδήλατο με πύραυλο που χρησιμοποιούσε νερό για καύσιμο, σε δημόσιους δρόμους, που όμως σπάνια χρησιμοποιούνταν, ενώ δεν είχε λάβει σχετική άδεια για να κάνει το τεστ.

Με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, το μόνο που είναι γνωστό είναι το αποτέλεσμα, κι όχι το πώς ήρθε αυτό. Ο Gissy βρέθηκε να πετάγεται από το ποδήλατο με μεγάλη ταχύτητα και να σκοτώνεται ακαριαία από την πρόσκρουση στο οδόστρωμα, χάνοντας τη ζωή του σε ηλικία 35 ετών.

Το αν έχασε τον έλεγχο ή εξερράγη ο πύραυλος είναι κάτι που δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ, αλλά λίγη σημασία έχει: ένας πραγματικός λάτρης της ταχύτητας, ένας άνθρωπος που έκανε κάθε τρελή του επιθυμία πραγματικότητα, χάθηκε νωρίς και μάς άφησε με τα βίντεο και τα απίστευτα κατορθώματά του για παρακαταθήκη.