Η μητέρα του Verstappen βρέθηκε ένα βήμα πριν την F1, αλλά τα παράτησε για τον γιο της


Η Sophie Kumpen, πριν φέρει στη ζωή τον Max Verstappen, έκανε λαμπρή καριέρα στους αγώνες καρτ, νικώντας κορυφαίους οδηγούς όπως τους Giancarlo Fisischella και Jarno Trulli. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Sophie Kumpen - Instagram
  • 12/5/2023

Ο καθένας που παρακολουθεί στενά τον μαγευτικό κόσμο της Formula 1 γνωρίζει τον Max Verstappen, και κατ' επέκταση τον πατέρα του, Jos Verstappen. Μία από τις περιπτώσεις που ο γιος έχει ήδη ξεπεράσει τον πατέρα, αφού ο Jos δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, σημειώνοντας μόλις 2 τρίτες θέσεις, στα Grand Prix Ουγγαρίας και Βελγίου το 1994.

Πολλοί γνωρίζουν τον πατέρα του Max, λιγότεροι είναι όμως εκείνοι που έχουν συνδέσει τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή με το όνομα της μητέρας του. Ακόμα λιγότεροι μάλλον είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το νικηφόρο του πνεύμα κι η αγωνιστικότητά του μάλλον προέρχονται από εκείνη

Πρόκειται για τη Sophie Kumpen, Βελγίδα οδηγός αγώνων, η οποία άφησε στην άκρη την καριέρα της στα αγωνιστικά, για να στηρίξει εκείνη του γιου της. Πιο συγκεκριμένα, η Kumpen σταμάτησε να αγωνίζεται όταν ήταν μόλις 21 ετών, όταν δηλαδή έφερε στον κόσμο τον Max.

Η Kumpen ήταν γνωστή για την ταχύτητα και την ευστροφία της, κι όλοι την προόριζαν για μεγάλες στιγμές στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δεκαετίες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που μία γυναίκα έτρεξε στη Formula 1, κι η ιστορία θα ήταν σίγουρα διαφορετική, αν η Kumpen είχε κυνηγήσει το όνειρό της.

Ο Jenson Button, συναθλητής της στα καρτ το 1995, την έχει αποκαλέσει εξαιρετική οδήγο, λέγοντας ότι «την παρακολουθούσα να οδηγεί και ήταν πραγματικά πολύ καλή.»

Στα πρώτα χρόνια της αγωνιστικής της καριέρας, και πιο συγκεκριμένα την πρώτη χρονιά, στο πρώτο πρωτάθλημα καρτ στο οποίο έλαβε μέρος, η Kumpen εξέπληξε τους πάντες. Σε ένα grid γεμάτο πιλότους που αργότερα έγιναν αστέρες της Formula 1, γράφοντας τα ονόματά τους με ολόχρυσα γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας, η Βελγίδα έλαμψε. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει κατά κράτος οδηγούς όπως τον Giancarlo Fisischella κι τον ο Jarno Trulli.

Ο team principal της Red Bull και πρώην αντίπαλος της Kumpen στα καρτ, Christian Horner, επίσης έπλεξε το εγκώμιο της γυναίκας που είχε σίγουρα ένα λαμπρό μέλλον στη Formula 1: «Ήταν ανάμεσα στους δέκα καλύτερους οδηγούς στον κόσμο εκείνη την εποχή. Ήταν στο επίπεδο πολλών οδηγών όπως ο Jarno Trulli, ο Giancarlo Fisischella, ο Jan Magnussen κι ο Dario Franchitti.»

Η πολλά υποσχόμενη καριέρα της έλαβε τέλος το 1997, όταν η Kumpen γνώρισε τον Jos Verstappen κι έμεινε έγκυος στον Max. «Ήθελα να φτάσω στη Formula 1. Είχα ήδη δοκιμάσει μερικά μονοθέσια, όμως παντρεύτηκα με τον πατέρα του Max κι έπρεπε να κάνω μία επιλογή. Ήταν οδηγός Formula 1 και ταξίδευε πολύ. Οπότε εγκατέλειψα το όνειρό μου, όμως είμαι πολύ χαρούμενη που ο γιος μου κάνει αυτό που ήθελε πάντα,» είπε η ίδια πριν μερικά χρόνια.

Ο καρπός του έρωτα της Kumpen με τον Jos Verstappen χάρισε στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού έναν εξαιρετικό και επιδέξιο πιλότο και πανάξιο πρωταθλητή, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Βελγίδα θα μπορούσε να γίνει η μοναδική γυναίκα πρωταθλήτρια της Formula 1