Το Kia Sportage γίνεται 30 ετών – Πέντε γενιές και 7 εκατ. πωλήσεις


Το κορεατικό SUV κλείνει τα 30 και το γιορτάζει με μία επετειακή έκδοση που έρχεται για να αναδείξει την πολυτελή του πλευρά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: KIA
  • 24/7/2023

Το Kia Sportage ολοκληρώνει 30 χρόνια πορείας στην αγορά και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μία ειδική, επετειακή έκδοση, ονόματι την Anniversary Edition. Μετά από πέντε γενιές και 7 εκατ. πωλήσεις, είναι αυταπόδεικτο ότι το δημοφιλές SUV έχει αφήσει το δικό του σημάδι στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Πρόκειται για το μοντέλο της Kia με τις περισσότερες πωλήσεις από το 2015 έως σήμερα, αφού ελκύει τους οδηγούς με τη χαρακτηριστική του εμφάνιση και την ασυναγώνιστη ποιότητα.

«Το Kia Sportage ήταν ένα ρηξικέλευθο προϊόν από την πρώτη στιγμή,» είπε ο Tae-Hun Lee, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος παγκοσμίων δραστηριοτήτων. «Μέσα στα 30 χρόνια κυκλοφορίας του, έχει παραμείνει πιστό στις καινοτόμες ρίζες του, φέρνοντας ασφάλεια, σχεδιασμό και επιδόσεις τελευταίας τεχνολογίας, στους οδηγούς παγκοσμίως.

«Τιμώντας τη σημαντική συνεισφορά του μοντέλου στην επιτυχία της Kia, η έκδοση 30th Anniversary Special Edition υπογραμμίζει την απαράμιλλη άνεση και πολυτέλεια που προστίθενται σε αυτόν τον ήδη εξαιρετικό συνδυασμό, παρουσιάζοντας το μέλλον της εταιρείας, αλλά και γιορτάζοντας την ιστορία της.»

Πέντε γενιές επιτυχίας

Η Kia έχει το Sportage βαθιά μέσα στην καρδιά της, αφού αποτέλεσε το μοντέλο με το οποίο η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία έκανε το «άνοιγμά» της στις παγκόσμιες αγορές. Η πρώτη γενιά έφερε κομψό σχεδιασμό και ευρύχωρη καμπίνα, ενώ η οδήγηση έμοιαζε με αυτήν ενός sedan, κάνοντάς το να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα SUV της εποχής. Με το συγκεκριμένο προϊόν, η Kia λάνσαρε για πρώτη φορά παγκοσμίως αερόσακους για τα γόνατα.

Το 2004, η δεύτερη γενιά του Sportage υιοθέτησε ένα πιο μοντέρνο σχεδιασμό, χάρη στην ανανεωμένη πλατφόρμα του που του προσέφερε περισσότερη άνεση στον χειρισμό και το βοήθησε να ανελιχθεί στη ολοένα και αναπτυσσόμενη ζήτηση των SUV. Κατάφερε να σημειώσει διπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με την πρώτη γενιά, βάζοντας την Kia σε τροχιά για την κορυφή.

Το Sportage R (= Revolution) ήρθε για την τρίτη γενιά του -πλέον- έμπειρου κι επιτυχημένου SUV, δείχνοντας το καινοτόμο πνεύμα του μοντέλου μέσα από τον σχεδιασμό του. Αυτή ήταν η γενιά που κατάφερε να ξεπεράσει τις 2 εκατ. μονάδες συνολικά, από την αρχή της εμπορικής του πορείας, αποσπώντας ταυτόχρονα σημαντικά βραβεία για τη χαρακτηριστική 'Tiger Nose' στο μπροστινό μέρος. Εκτός αυτού, σημαντικές ήταν κι οι επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, κερδίζοντας την αναγνώριση σημαντικών φορέων όπως το Euro NCAP και το IIHS.

Μετά την τεράστια επιτυχία και της τρίτης γενιάς, το Sportage έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο της κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας, με την τέταρτη γενιά του να πραγματοποιεί σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας. Κρατά τον τίτλο της κορυφής από το 2015 μέχρι και σήμερα, δηλαδή για 8 ολόκληρα χρόνια.

Η πέμπτη και πιο πρόσφατη γενιά λανσαρίστηκε το 2021, με την Kia να βάζει σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια. Το Sportage δέχτηκε αναβαθμίσεις τόσο στη στιβαρότητα του αμαξώματος, όσο και στα συστήματα ασφαλείας, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, οι οδηγοί έχουν τόσες πολλές επιλογές αναφορικά με τον κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις πετρελαίου, βενζίνης, ντίζελ, υβριδική και PHEV.

Kia Sportage 30th Anniversary Edition

Από τους εορτασμούς των 30 χρόνων από την προσθήκη του SUV στην γκάμα της Kia δε θα μπορούσε να λείπει μια επετειακή, ειδική έκδοση, η οποία βέβαια θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για την αγορά της Κορέας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πρόκειται για μια έκδοση που χαρακτηρίζεται από τις λεπτομέρειες του πράσινου που φέρει στο εσωτερικό της, τόσο στα καθίσματα, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της καμπίνας. Τα καθίσματα έχουν ντυθεί με καπιτονέ δέρμα σε λαδί απόχρωση, το οποίο συνδυάζεται από μαύρο σουέτ. Στα προσκέφαλα βρίσκει κανείς την επιγραφή '30 Sportage', με την επέτειο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Όσο για το εξωτερικό, έχουν τοποθετηθεί νέες ζάντες 19 ιντσών αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση, όπως κι επιπλέον μαύρες λεπτομέρειες στο μπροστινό μέρος.