Τέλος η αργή φόρτιση: Νέα μπαταρία της CATL προσφέρει 400 km αυτονομίας σε μόλις 10 λεπτά


Η CATL εισέρχεται στην εποχή της ταχύτατης φόρτισης με μία νέα τεχνολογία που θα... γιατρέψει έναν από τους βασικότερους «πονοκεφάλους» των ιδιοκτητών EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CATL
  • 18/8/2023

Η CATL είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων του κόσμου. Ο Κινέζος κολοσσός έχει πολύ στενές σχέσεις με αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla και η Ford, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, η CATL παρουσίασε μία νέα μπαταρία, ονόματι Shenxing, η οποία προσφέρει αυτονομία 400 km σε μόλις 10 λεπτά φόρτισης. Η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023, με την εταιρεία να μπαίνει στην «κόντρα» με τους αντιπάλους της, οι οποίοι διαθέτουν λύσεις με παρόμοια επίπεδα αυτονομίας.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, Shenxing σημαίνει «κίνηση θεϊκού επιπέδου», αναφερόμενη στους εντυπωσιακούς χρόνους φόρτισης που εξασφαλίζει. Η αλήθεια είναι ότι σε έναν κόσμο που η ηλεκτροκίνηση έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «μη βολική» εξαιτίας της χρονοβόρας φόρτισης, αυτή είναι η λύση που περιμένουν εκατομμύρια οδηγοί EV.

«Ελπίζουμε ότι μετά από συνεχείς προσπάθειες θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία και να μειώσουμε τα κόστη, έτσι ώστε η Shenxing να γίνει ένα προσιτό προϊόν που θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ηλεκτρικό όχημα», είπε ο Gao Han, τεχνολογικός διευθυντής της CATL, μιλώντας στο Reuters.

Δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της CATL είναι, όπως προαναφέρθηκε, η Tesla κι η Ford, οι οποίοι φαίνεται να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα επίπεδα συνεργασίας τους. Η Ford ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία στις αρχές του έτους, προκειμένου να κατασκευάσουν από κοινού ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για EV στο Michigan. Εκεί θα κατασκευάζονται μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου-λιθίου τεχνολογίας της CATL, ιδίου τύπου με την Shenxing.