Ράλλυ Ιρλανδίας: Στον «πάγο» τα σχέδια για επιστροφή στο καλεντάρι του WRC το 2025


Το νέο οικονομικό πλάνο της Motorsport Ireland θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 μήνες για την εκ νέου εξέτασή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HMSG - Philip Fitzpatrick - SPORTSFILE
  • 17/4/2024

Το Ράλλυ Ιρλανδίας βρίσκεται εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ από το 2009, με τον Sebastien Loeb να κερδίζει τον αγώνα. Τους τελευταίους μήνες, έντονες ήταν οι συζητήσεις περί επιστροφής του αγώνα στο καλεντάρι του 2025, όμως όλα δείχνουν ότι τα πλάνα της Motorsport Ireland έχουν μπει στον «πάγο».

Ο Ιρλανδικός Οργανισμός Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία του διαγωνισμού για την εύρεση χρηματοδότησης του αγώνα ήταν η 31η Μαρτίου. Ωστόσο, μην έχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, η Motorsport Ireland ζήτησε από τον promoter του WRC μια επέκταση δύο εβδομάδων.

Η νέα διορία επήλθε χωρίς αποτέλεσμα, με τον Ιρλανδό υπουργό αθλητισμού, Thomas Byrne, να κάνει γνωστό ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον έξι μήνες» για την περαιτέρω εξέταση της νέας πρότασης της Motorsport Ireland, πριν παραχωρηθεί οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά, αυτό αποκλείει το Ράλλυ Ιρλανδίας από το καλεντάρι του 2025. Παρ' όλ' αυτά, ο Οργανισμός παραμένει αισιόδοξος για επιστροφή του αγώνα στο άμεσο μέλλον, μετά το 2025, όταν η οικονομική κατάστασή του θα βασίζεται σε σταθερότερα θεμέλια.

Στην ανακοίνωσή της, η Motorsport Ireland αναφέρει ότι «μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία ερώτηση ή σχόλιο σχετικά με τα έγγραφα που υποβάλαμε, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας προς το Υπουργείο, σχετικά με το εάν απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες.»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Aidan Harper, τόνισε ότι η επιστροφή του Ράλλυ Ιρλανδίας στο καλεντάρι του WRC μπορεί να υλοποιηθεί αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης: «Από την αρχή δηλώσαμε ότι το FIA World Rally Championship θα μπορούσε να έρθει στην Ιρλανδία με την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πάντα ότι η χρηματοδότηση μπορεί να μην είναι άμεση.

«Είναι πολύ κρίμα, που πρέπει να παραδώσουμε αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία, όπως και τα οικονομικά ωφέλη που θα είχε, σε μια από τις άλλες χώρες, που περιμένουν για μια θέση στο καλεντάρι.»

Για μια από τις πολυπόθητες θέσεις στο πρόγραμμα του 2025 θα «παλέψει» το Ράλλυ Μεξικού, το οποίο αναμένει επίσης χρηματοδότηση, ενώ «μνηστήρας» είναι και το Ράλλυ Αργεντινής, όπως και το Ράλλυ Παραγουάης. Εκτός αυτού, γνωστές είναι οι προθέσεις του WRC για αγώνα στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εντός προγράμματος το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Preview και πρόγραμμα Ράλλυ Κροατίας: Ένας χρόνος από τον θάνατο του Craig Breen

Η Toyota δοκιμάζει το GR Yaris με νέα πίσω αεροτομή ενόψει 2025 (photos)

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Πότε θα γίνουν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για τον αγώνα