Ράλλυ Χιλής - 3η Μέρα: Νικητής ο Tanak, πρωταθλήτρια η Toyota, δράμα για τον Suninen (video)


Ο Ott Tanak επέστρεψε στις νίκες στο Ράλλυ Χιλής, παίρνοντας τη δεύτερη φετινή του. Δράμα για τον Teemu Suninen που έμεινε εκτός βάθρου μετά από έξοδο στην προτελευταία Ε.Δ., πρωταθλήτρια κατασκευαστών η Toyota.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 1/10/2023

Το δεύτερο Ράλλυ Χιλής στην ιστορία του WRC ολοκληρώθηκε.

Ο Οtt Tanak, που είχε επικρατήσει και στο πρώτο πριν τέσσερα χρόνια, τότε με την Toyota, πήρε τη νίκη, τη δεύτερη φετινή του, φέρνοντας ξανά την M-Sport Ford στην κορυφή μετά από το Ράλλυ Σουηδίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Εσθονός κατέλαβε την πρωτιά από νωρίς στον αγώνα και μετά το καταστροφικό για τον ανταγωνισμό Σάββατο, βρέθηκε μπροστά με άνεση και διαχειρίστηκε τη διαφορά του από τους διώκτες του, για να πάρει μία τελικώς άνετη νίκη.

Με το συνδυαστικό αποτέλεσμα, η Toyota κατέκτησε και το πρωτάθλημα κατασκευαστών, το 7ο στην ιστορία της στο WRC.

Ο Teemu Suninen έμεινε εκτός στα μισά της προτελευταίας Ε.Δ. του αγώνα. Ο Φινλανδός είχε έξοδο μετά από ένα χτύπημα στα δεξιά, με αποτέλεσμα να κολλήσει σε ένα χαντάκι στο 7ο χλμ της SS15 και να μείνει εκτός αγώνα λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Έχασε, έτσι, όχι μόνο τον τερματισμό, αλλά και τη 2η θέση μετά από μία πολύ καλή προσπάθεια καθ' όλη τη διάρκεια του ράλλυ.

Αυτό το απρόοπτο γεγονός προβίβασε τον Thierry Neuville στη 2η θέση της γενικής κατάταξης. Ο Βέλγος καταδίωκε τον teammate του στο πρώτο loop της τελευταίας αγωνιστικής μέρας, αλλά τελικά του έγινε πιο εύκολο από ό,τι περίμενε κι ο ίδιος, τερματίζοντας πίσω από τον Εσθονό.

Τρίτος ανέβηκε ο Elfyn Evans, που πάλευε για το βάθρο το Σάββατο, αλλά πριν την εγκατάλειψη Suninen, είχε χάσει κάθε ελπίδα για να γευτεί σαμπάνια τούτο το Σαββατοκύριακο.

Ο Kalle Rovanpera έμεινε 4ος και συμβιβάστηκε με την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε από νωρίς στον αγώνα, με δεδομένο ότι «καθάριζε» αρκετά στην αρχή λόγω της θέσης εκκίνησής του.

Τελευταίος εκ των Rally1 στη δεκάδα, και 5ος γενικής κατάταξης, είναι ο Takamoto Katsuta για να ολοκληρώσει ένα συνολικά θετικό τριήμερο για την ιαπωνική ομάδα.

Τέλος, οι Alberto Heller και Greg Munster είδαν τον τερματισμό, που ήταν κι ο πρωταρχικός στόχος του σε αυτόν τον αγώνα. 

Στα της Powerstage, ο Rovanpera πρωτοστάτησε, παίρνοντας και τους 5 βαθμούς που η πρωτιά εκεί έχει να προσφέρει.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά από τον 1ο
1Ott Tanak3:06:38.1
2Thierry Neuville42.1
3Elfyn Evans1:06.9
4Kalle Rovanpera2:11.0
5Takamoto Katsuta4:41.5