10 «μαστορέματα» που μπορείς να κάνεις μόνος σου στο αυτοκίνητο!


Μερικές εύκολες και μικρού κόστους λύσεις για να διατηρηθεί το αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση. Από την οδοντόκρεμα στους προβολείς μέχρι την σόδα για τις κουτσουλιές! 

  • 3/4/2023

Χωρίς αμφιβολία, για τους περισσότερους οδηγούς, το αυτοκίνητο είναι από τα πολυτιμότερα υπάρχοντά τους. Όχι μόνο λόγω των χρημάτων που πλήρωσαν για να το αποκτήσουν, αλλά και από θέμα χρησιμότητας, ενίοτε και συναισθηματικής αξίας! Μας διευκολύνει καθημερινά στις μετακινήσεις μας και μας ταξιδεύει στα μέρη που επιλέγουμε για τις διακοπές μας. Ενίοτε, μας βοηθά να «καθαρίσουμε» και το μυαλό μας, με μικρές, ωραίες, βόλτες.

Για να μας τα προσφέρει όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και σε καλή κατάσταση. Και δεν εννοούμε αποκλειστικά τη συντήρησή του μέσω των προγραμματισμένων service, αλλά και σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, πολλές φορές, κάποια μικροπροβλήματα που εμφανίζονται και εν γνώσει μας αδιαφορούμε γι’ αυτά, μπορεί, εν τέλει, να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες που θα μας οδηγήσουν στο συνεργείο και θα «πονέσουν» την τσέπη μας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές «μικροεπεμβάσεις» που είναι εφικτό κάνουμε εμείς στο αυτοκίνητό μας, με πολύ μικρό κόστος - τόσο σε χρήματα όσο και… σε χρόνο - οι οποίες μπορούν να βελτιώνουν την εμφάνισή του, να διευκολύνουν τις συνθήκες οδήγησής του και, καμιά φορά, να μειώνουν και το κόστος χρήσης του.

Ας δούμε 10 «προβλήματα» που έχουν εύκολους τρόπους αντιμετώπισης για να διατηρήσουμε το όχημά μας σε καλή κατάσταση:

1. Βαζελίνη για λαμπερό ταμπλό

Η βαζελίνη δεν είναι μόνο χρήσιμη για να περιποιούμαστε το δέρμα μας, αλλά και το ταμπλό του αυτοκινήτου μας. Η αποτελεσματικότητά της είναι αξιοζήλευτη και συγκρίσιμη ακόμη και με ορισμένα εξειδικευμένα προϊόντα για το αυτοκίνητο.

Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει δύο φάσεις. Αρχικά καθαρίζουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου με νερό και κάποιο διάλυμα καθαρισμού. Το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια παίρνουμε ένα απαλό ύφασμα και τοποθετούμε λίγη βαζελίνη σε αυτό. Περνάμε απαλά το ταμπλό και τα αποτελέσματα… θα είναι λαμπερά!

2. Βεντούζα στα βαθουλώματα

Τα βαθουλώματα στο αυτοκίνητο, που μπορεί να προέλθουν για παράδειγμα από μία μπάλα παιδιών που παίζουν στη γειτονιά, είναι άλλος ένας, αισθητικός τουλάχιστον, «πονοκέφαλος». Δε μας αρέσουν, αλλά περισσότερο… δε μας αρέσουν και τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε στο συνεργείο για να επαναφέρουμε τη λαμαρίνα στην αρχική της κατάσταση.

Τώρα, μπορούμε να τα διορθώσουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας λίγο ζεστό νερό και μία βεντούζα απόφραξης, σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για να ξεβουλώσουμε το νεροχύτη της κουζίνας ή το νιπτήρα στο μπάνιο μας. Ρίχνουμε ζεστό νερό στο βαθούλωμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τη βεντούζα για να σπρώξουμε και να τραβήξουμε το βαθούλωμα μέχρι να βγει. Η διαδικασία είναι αποτελεσματική αν το πρόβλημα δεν είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει περαιτέρω ζημιά στο αυτοκίνητο.

3. Οδοντόκρεμα στους προβολείς

Χωρίς φώτα δεν υπάρχει νυχτερινή οδήγηση, αλλά χωρίς καθαρά φώτα… δεν υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Οι προβολείς του αυτοκινήτου «ταλαιπωρούνται» από τα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσουν να θολώνουν ή να κιτρινίσουν.

Πριν πάμε σε αντικατάστασή τους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε λιγότερο από 30 λεπτά χρησιμοποιώντας πανί, σαπούνι, νερό και οδοντόκρεμα. Αρχικά, πλένουμε τα φώτα χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό για να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος βρωμιάς. Στη συνέχεια απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις μια λευκαντική οδοντόκρεμα πάνω στους προβολείς. Μετά από 4-5 λεπτά, οι προβολείς θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

4. Καθαρισμός υαλοκαθαριστήρων

Μπορεί την καλοκαιρινή περίοδο να μην χρειαζόμαστε τους υαλοκαθαριστήρες - αν και δεν λείπουν κάποιες ξαφνικές μπόρες - όμως από το φθινόπωρο και μετά η χρήση τους είναι δεδομένη. Η θεωρία πολλών ότι «η βροχή τα καθαρίζει όλα», μπορεί να έχει κάποια βάση, αλλά δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Για να βεβαιωθούμε ότι τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων είναι εντελώς καθαρά, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο βαθύ καθαρισμό τους. Αν δεν θέλουμε την «ταλαιπωρία» της χρήσης σκέτου νερού, μπορούμε να καταφύγουμε στο αλκοόλ: Τρίβουμε με ένα πανάκι, χρησιμοποιώντας λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη.

5. Κρεμμύδι για καμένο δέρμα

Πρέπει να πουλήσουμε το αυτοκίνητό μας σύντομα και θέλουμε να φαίνεται νεότερο; Οι λεκέδες που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση και κάνουν το δέρμα να φαίνεται σε κακή κατάσταση, μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Κόβουμε ένα ωμό κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω στα σημεία όπου υπάρχουν σημάδια ή λεκέδες ή «καψίματα». Αφήνουμε ακάλυπτα αυτά τα σημεία, ώστε να επουλωθούν σωστά κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα παρατηρήσουμε ότι οι λεκέδες είναι λιγότερο ορατοί το πρωί.

6. Ξεθάμπωμα παρμπρίζ με πατάτα

Η διαφορά θερμοκρασίας που παρατηρείται το χειμώνα μεταξύ του κρύου εξωτερικού αέρα του θερμού αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θολώνει το παρμπρίζ και περιορίζει επικίνδυνα την ορατότητα του οδηγού.

Αν το αυτοκίνητο δεν έχει κλιματισμό ή αυτός δεν λειτουργεί, πλέον, τόσο καλά ώστε να ξεθολώνει τα τζάμια, υπάρχει ο παραδοσιακός τρόπος: κόβοντας ένα κομμάτι πατάτας και περνώντας τις εσωτερικές γυάλινες επιφάνειες, καθώς το άμυλο δεν επιτρέπει τη δημιουργία υγρασίας.

7. Η Coca-Cola δεν είναι μόνο... για χώνεψη

Μπορεί να έχει ωραία γεύση και να την απολαμβάνουμε αρκετές στιγμές, όμως η Coca-Cola έχει αρκετές χρήσεις όσον αφορά τον καθαρισμό. Μία εξ αυτών είναι η αντιμετώπιση σκουριάς στο αυτοκίνητο.

Ρίχνουμε λίγο περιεχόμενο στα σημεία που θέλουμε να καθαρίσουμε και περιμένουμε λίγη ώρα για να επιδράσει η σόδα. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα μαλακό πανί και σκουπίζουμε την περιοχή. Το αποτέλεσμα θα είναι… εξαιρετικό. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να ΜΗΝ εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο πάνω στο χρώμα του αυτοκινήτου, γιατί μπορεί να το καταστρέψει!

8. Ελαστικά… ενός κέρματος!

Τα κέρματα έχουν, πλέον, μικρή αγοραστική αξία, ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την αξιολόγηση της «υγείας» των ελαστικών του αυτοκινήτου.

Παίρνουμε ένα κέρμα και ελέγχουμε το βάθος του πέλματος του ελαστικού. Οσο περισσότερο «βυθίζεται» στην αυλάκωση, σε τόσο καλύτερη κατάσταση είναι τα λάστιχά μας. Αν μπορούμε να βλέπουμε, σχεδόν, ολόκληρο το κέρμα, τότε ήρθε η ώρα της αντικατάστασης.

9. Κουτσουλιές στο παρμπρίζ

Πόσες φορές έχει τύχει να παρκάρουμε το πεντακάθαρο αυτοκίνητό μας κάτω από ένα δέντρο και το επόμενο πρωί να βρούμε το παρμπρίζ… κάτασπρο ή καφέ από κουτσουλιές πτηνών.

Μπορούμε να καθαρίσουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας σόδα και αφήνοντας τις φυσαλίδες να δράσουν για λίγο. Μάλιστα, αν την ίδια στιγμή τοποθετήσουμε μια πετσέτα κάτω από το παρμπρίζ και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι η σόδα να διαλύσει τους λεκέδες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.

Και σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ εφαρμόζουμε τη μέθοδο στη λαμαρίνα του αυτοκινήτου, γιατί θα χαλάσει το χρώμα!

10. Μόνωση για άνεση και οικονομία

Πώς μπορούμε να είμαστε πιο άνετοι σε μία βόλτα αλλά και να εξοικονομούμε ενέργεια; Σφραγίζοντας τα κενά μεταξύ του ταμπλό και του παρμπρίζ, ωστόσο ΟΧΙ σε περίπτωση που εκεί υπάρχουν οι αεραγωγοί του συστήματος εξαερισμού/κλιματισμού που οδηγούν τον αέρα στο παρμπρίζ!

Αν λοιπόν δεν υπάρχει η παραπάνω συνθήκη, προχωράμε στη διαδικασία η οποία θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου τους χειμερινούς μήνες και θα εξασφαλίσει μείωση θορύβου από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή η «επέμβαση» απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια: Θα χρειαστεί ψαλίδι, μεζούρα και μόνωση σωλήνα. Το κόστος είναι μικρό, το όφελος μεγάλο και μακροχρόνιο.