Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Ανοίγει η πλατφόρμα για την άρση ακινησίας


Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία και όλα όσα ισχύουν για την πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας.

  • 30/4/2024

Τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους οδηγούς που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία και επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, μετά την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, 29 Απριλίου.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ και αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός που θέλει να κινήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλει το 1/12 του συνολικού ποσού, για 2 μήνες τα 2/12 κ.ο.κ.

Βήματα άρσης ψηφιακής ακινησίας:

  • Μετάβαση στην πλατφόρμα «myCAR» της ΑΑΔΕ
  • Σύνδεση στην εφαρμογή με τους κωδικούς TAXISnet
  • Επιλογή πεδίου «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία»
  • Επιλογή οχήματος που είναι σε ψηφιακή ακινησία
  • Καταβολή των αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν να κινήσουν το όχημά τους
  • Αυτόματος online έλεγχος ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο
  • Οριστική υποβολή αίτησης άρσης ακινησίας του οχήματος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διάστημα μικρότερο του ενός μήνα λογίζεται ως ένας μήνας. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να κάνει άρση ακινησίας από τις 20 Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου, το συγκεκριμένο διάστημα υπολογίζεται ως τετράμηνο και άρα τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθεί να πληρώσει αντιστοιχούν στα 4/12 των ετησίων.

Για να εφαρμοστεί η άρση της ακινησίας θα πρέπει να προηγηθεί η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που επιθυμεί ο κάτοχος, αλλά και το όχημά του να είναι ασφαλισμένο.

Επιπλέον, στη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα εξασφαλίσει τη χρήση του οχήματος μέσω της πληρωμής των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να το θέσει ξανά σε ακινησία. Αν η συγκεκριμένη μέρα είναι μη εργάσιμη ή επίσημη αργία, τότε κατά την επόμενη εργάσιμη.

Σε περίπτωση παραβίασης της ψηφιακής ακινησίας, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου για 3 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο, το δικαίωμα προσωρινής άρσης της ακινησίας ενός οχήματος μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για μία φορά μέσα στη χρονιά. Για παράδειγμα αν ένας οδηγός κάνει άρση ακινησίας για Ιούνιο, Ιούλιο και πληρώσει τα 2/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας, εφόσον τον Σεπτέμβριο επιθυμεί να βγάλει ξανά το όχημά του στον δρόμο για ακόμα έναν μήνα, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα υπόλοιπα 10/12 του ποσού των ετήσιων τελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέλη Κυκλοφορίας: Έρχονται αλλαγές το 2025 - Ποιοι επιβαρύνονται

Το πρώτο... ΒΗΜΑ για την απόσυρση των παλαιών ΙΧ - Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

Diesel minicar με κατανάλωση 3,1 lt/100 km και τέλη κυκλοφορίας 15 ευρώ!