Πρώτη επαφή: BMW M 1000 RR, M 1000 R, M 1000 XR 2024


Οι 3 κορυφαίες μοτοσυκλέτες της BMW μας συστήθηκαν στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και εμείς… τις πήραμε μάτι και πολλές φωτογραφίες, πριν οδηγήσουμε τις 2 εξ αυτών στην αγωνιστική διαδρομή.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 2/10/2023

Από την στιγμή που η BMW ανακοίνωσε την εισαγωγή του γράμματος και της φιλοσοφίας M και στην μοτοσυκλέτα, η στροφή στην προσέγγιση της δημιουργίας των νέων μοτοσυκλετών είναι σαφής. Αυτή την στιγμή, η μάρκα διαθέτει τα M 1000 RR και M 1000 R στην γκάμα Μ, μία γκάμα η οποία αναμένεται να επεκταθεί με την προσθήκη του M 1000 XR 2024, αλλά και του… M 1300 GS, σε κάποια μελλοντική στιγμή – το τελευταίο κινείται ακόμα στην σφαίρα των φημών, όμως δεν διαψεύδεται από την εταιρεία, μάλλον… επιβεβαιώνεται σιωπηλά, θα λέγαμε!

Στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, λοιπόν, γνωριστήκαμε από κοντά με τα M 1000 RR, M 1000 R και το πρωτότυπο M 1000 XR, το οποίο βρέθηκε και στο Isle of Man, νωρίτερα μέσα στην χρονιά. Μοτοσυκλέτες ντυμένες στο ανθρακόνημα, με τα χρώματα του κόκκινου, του μπλε και του μωβ να κάνουν δυνατή αντίθεση και από την πρώτη  ματιά βλέπεις, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αεροδυναμική στην σχεδίαση των μοντέλων. Επίσης κοινός παρονομαστής μεταξύ τους, η κορυφαία απτή ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος, ακόμα και στο πρωτότυπο M 1000 XR που αποτελεί μοναδικό κομμάτι παγκοσμίως. BMW, αφού.

Το M 1000 R δεν ξεφεύγει πολύ από την οπτική μορφή του «αδελφού» S 1000 R, όμως οι όσες διαφορές υπάρχουν είναι χτυπητές: Το νέο τιμόνι, τα αεροδυναμικά πτερύγια, οι μπλε δαγκάνες φρένων M, το απίστευτο φινίρισμα και το ανθρακόνημα παντού, που σε βάζει στο πνεύμα του πως είναι να έχεις μία ultra-premium εμπειρία naked bike. Το τελικό της εξάτμισης είναι από την Akrapovic, κοινό και για το M 1000 RR και είναι ένα ακόμα στολίδι στον εξοπλισμό της M 1000 R, ενώ το M Competition πακέτο εξοπλισμού που είχε η μοτοσυκλέτα δοκιμής, προσθέτει πολλά ακόμα «καλούδια». Να θυμίσουμε εδώ, ότι η BMW M 1000 R έχει το «δυνατό» μοτέρ των 4 κυλίνδρων σε σειρά, με ιπποδύναμη 210 ίππων αντί 165 της απλής έκδοσης (45 άλογα διαφορά!), ενώ φέρει στάνταρ ηλεκτρονικές αναρτήσεις και Keyless σύστημα εκκίνησης.

Το M 1000 RR είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ο ορισμός της specialty-ειδικής χρήσης μοτοσυκλέτας που έχει δεχθεί πόρους επί πόρων στην ανάπτυξη της, με έναν σκοπό: Η καλύτερη δυνατή απόδοση στην πίστα. Η μορφή της, διαφορετική από οτιδήποτε παίζει αυτή την στιγμή στην κατηγορία των superbikes, είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης αεροδυναμικής ανάπτυξης της: Μεγάλα φτερά εμπρός, πλήρες fairing μεγάλων διαστάσεων που θυμίζει WSBK αγωνιστικό, αεροδυναμικά καλύμματα στον εμπρός τροχό, μια εισαγωγή αέρα-καταβόθρα στο εμπρός μέρος και πόσα ακόμα σημεία. Εννοείται, full carbon! Highlights της μοτοσυκλέτας, εκτός από τα ανωτέρω, οι μηχανικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις εμπρός και πίσω, το τελικό Akrapovic , όπως και τα πολλά billet αξεσουάρ της μοτοσυκλέτας δοκιμής, που ανήκουν στο πακέτο M Competition.

Τέλος, αξίζει να κάνουμε μία σύντομη αναφορά και στο BMW M 1000 XR, που γνωρίσαμε ως πρωτότυπο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανθρώπων της BMW, το συγκεκριμένο M 1000 XR, είναι το μοναδικό κομμάτι παγκοσμίως, το πρωτότυπο που έχουμε δει σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες φωτογραφίες της BMW.  Το μαύρο-κατάμαυρο χρώμα κοσμεί το M 1000 XR, ενώ το carbon δεν έχει τόσο έντονη παρουσία στην εμφάνιση όσο στα άλλα δυο μοντέλα, αλλά και πάλι είναι εκεί, σε συγκεκριμένα τμήματα. Τα μπλε M φρένα, το τελικό της Akrapovic, τα αεροδυναμικά πτερύγια εμπρός, το τιμόνι με το λογότυπο M κοσμούν την μοτοσυκλέτα, η οποία αναμένεται να φέρει επίσης τον ισχυρό κινητήρα των 210 ίππων. Αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο… δεν το οδηγήσαμε, φυσικά, καθότι πρωτότυπο, αλλά για τις M 1000 RR και M 1000 R θα ακολουθήσει και νέο άρθρο για τις εντυπώσεις μας, από την σύντομη οδηγική επαφή μας με αυτά.