First Drive: Οδηγούμε στη Γερμανία το νέο Toyota Prius Plug-in Hybrid 223 PS (video)


Prius... Ένα όνομα, ένα κεφάλαιο από μόνο του στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Με τη θέληση της Toyota να πάει μπροστά, το 1997 παρουσίασε το Prius πρώτης γενιάς. Σήμερα, στην πέμπτη του γενιά, και με 5 εκατομμύρια (καλά διαβάσατε!) Prius Hybrid και Plug-in να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ήρθε η ώρα για το καλύτερο Prius, ever. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ. : TOYOTA
  • 25/6/2023

Ένα αυτοκίνητο με τεχνολογία που μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για τις δυνατότητες της ισχυρής υβριδικής τεχνολογίας και όχι μόνο μιλώντας για αποδοτικότητα, πράσινο αποτύπωμα και πολλά πράσινα χιλιόμετρα. Βρεθήκαμε στο Αμβούργο για να δούμε ένα αυτοκίνητο που είναι σοφιστικέ και δυναμικό στις οδηγικές του χάρες αλλά που, παραδόξως, στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει μόνον ως plug-in (η πληθώρα hybrid μοντέλων της Toyota στην segment C ήταν εμπορικός μονόδρομος γι' αυτό) ενώ σε άλλες αγορές ως full hybrid. Πάμε να ξετυλίξουμε το... καλώδιο φόρτισης!

Κουκλί

Εάν η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που λένε ότι χτίζει εικόνα (και σχέσεις) εδώ το Prius τα έχει καταφέρει. Μια χαμηλή σφήνα από μέταλλο και κρύσταλλο, μήκους 4,6 μέτρων με 2,75 μέτρα μεταξόνιο, με τρομερό αεροδυναμικό συντελεστή 0,26 για τα προφανή οφέλη της οικονομίας καυσίμου και της ησυχίας και με σχεδιαστικά στοιχεία του παρόντος και του μέλλοντος της φίρμας που τόσο μα τόσο δένουν σε μια hi-tech πανδαισία. Κάθεται χαμηλά, πατώντας σε ελαστικά Yokohama  BlueEarth GT 195/50-R19 και με όμορφες ζάντες κερδίζει αμέσως στο παιχνίδι των εντυπώσεων. 

Το εσωτερικό μοντέρνο και καμωμένο επίσης με σύγχρονη μάτια διακρίνεται για την ανοιχτωσιά των χώρων, την πρακτικότητα με πολλούς χώρους για μικροαντικείμενα αλλά και με έναν χώρο αποσκευών μόλις στα 284 λίτρα. Το περιβάλλον οδηγού θυμίζει τη νέα εποχή Toyota με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών και ενισχύεται με τη μεγάλη κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών και το σύστημα Toyota T-Mate, το οποίο ενσωματώνει την τελευταία γενιά του Toyota Safety Sense (TSS), μια κορυφαία ομπρέλα 30 συστημάτων ασφαλείας.

Περί υβριδικής τεχνολογίας

Στο νέο Prius PHEV γίνεται πλέον χρήση της τρίτης γενιάς του Plug-in Hybrid συστήματος της Toyota η οποία υπόσχεται έως και 86 km ηλεκτρικής αυτονομίας χάρη σε μια μπαταρία 13,6 kWh η οποία, συν τοις άλλοις, έχει 50% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από πριν όντας πιο συμπαγής, αλλά και κάτι ακόμη: Η νέα μπαταρία επιτρέπει ισχυρότερη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας εν κινήσει, ενώ φορτίζει σε οικιακή πρίζα 3,3 kW σε μόλις τέσσερις ώρες.

Θέλετε κι άλλο; Ε ναι, υπάρχει. Η οροφή ενσωματώνει νέα ισχυρά ηλιακά πάνελ τα οποία μπορούν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας να φορτίσουν απευθείας τις μπαταρίες για κάλυψη σχεδόν 8 km αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης ή σύμφωνα με υπολογισμούς έως 70 km την εβδομάδα... 

Απόδοση

Αλλά πώς έρχονται αυτά τα νούμερα; Κάτω από το καπό υπάρχει πλέον ένας ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 2,0 λίτρων που αποδίδει 152 ίππους και λειτουργεί παράλληλα με έναν νέο ηλεκτροκινητήρα 163 ίππων, με επίσης νέο κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα μετάδοσης που χρησιμοποιεί 60% περισσότερη ισχύ από το προηγούμενο Prius, αλλά με 20% λιγότερο βάρος, για συνολική ισχύ 223 ίππων.

Σε σύγκριση με τους 122 ίππους της προηγούμενης γενιάς του Plug-in Prius καταλαβαίνετε ότι εδώ πλέον υπάρχει πολύ... γκάζι. Το οποίο μεταφράζεται σε ένα 6,8 sec για τα πρώτα 100 km/h από στάση αλλά και μια τυποποιημένη, αστεία κατανάλωση στα 0,5 L/100 km.  Η οποία μάλιστα μπορεί ρεαλιστικά να παραμένει σε τέτοια επίπεδα χάρη στο νέο σύστημα Predictive Efficient Drive που χρησιμοποιεί στοιχεία geofencing, μαθαίνει τις τακτικές διαδρομές και το στυλ οδήγησης ενός οδηγού και βελτιστοποιεί αυτόματα τη χρήση της πλήρως ηλεκτρικής λειτουργίας για να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση. Τέλος, η μέγιστη ηλεκτρική ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι στα 130 km/h ενώ υβριδικά φτάνει τα 177 km/h.

Και τα λοιπά μηχανικά

Η πλατφόρμα στην οποία έχει δημιουργηθεί το νέο Prius είναι η GA-C δεύτερης γενιάς της Toyota New Global Architecture (TNGA), η οποία προσφέρει χαμηλότερο βάρος και μεγαλύτερη ακαμψία. Παράλληλα, η τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το πίσω κάθισμα και η μετακίνηση του ρεζερβουάρ χαμηλότερα και πιο μπροστά σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, έχει χαμηλώσει το κέντρο βάρους κι έχει εξιδανικεύσει το ζύγισμα. Αλλά και η ίδια η πλατφόρμα είναι πλέον κατασκευασμένη με νέες μεθόδους και πολύ χάλυβα υψηλής και υπέρ υψηλής αντοχής έχοντας αυξήσει κατακόρυφα τη στρεπτική ακαμψία του, έχοντας συνάμα μειώσει το βάρος της συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά. Κι όλα τούτα έρχονται να δέσουν με αναρτήσεις που αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω.

Άψογο

Πάντα έχεις την περιέργεια, διαβάζοντας τι νέο κομίζει ένα νέο αυτοκίνητο να δεις αν έχει επιτευχθεί ο στόχος μηχανικών και σχεδιαστών. Ναι, το νέο Prius τα καταφέρνει περίφημα. Είναι κατ' αρχάς ένα πολύ ήσυχο αυτοκίνητο με εξαιρετική ποιότητα κύλισης αλλά και fun-to-dríve αν του ζητηθεί κι όχι ένα μπλαζέ commuter. Το ζύγισμα και η ακρίβεια χειρισμών πάνε χέρι-χέρι με την ευκολία και αμεσότητα απόδοσης των 223 ίππων.

Δε δείχνει να κρεμάει κι όταν πιεστεί ο γνώριμος ήχος του υβριδικού συστήματος φαντάζει πια πολιτισμένος και απόμακρος (αφήστε που, πλέον με τόση ηλεκτρική αυτονομία που προσφέρει μπορεί και ολόκληρη την εβδομάδα να μην κάνουν ο βενζινοκινητήρας και το υβριδικό σύστημα αισθητή την παρουσία τους!).

Το νέο Prius Plug-in έρχεται ώριμο, πανίσχυρο και ραφιναρισμένο προσφέροντας ισχυρή ηλεκτροκίνηση με αίσθηση ενός αυτοκινήτου που κοιτάζει προς το μέλλον. Μπορεί για πολλούς η plug-in τεχνολογία να θεωρείται υπερβολική, όμως εδώ στο νέο Prius τίποτε δε δείχνει ως υπερβολή αλλά περισσότερο ως υπέρβαση καθώς για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι απόλυτα αποδοτικός και με το βλέμμα στο πράσινο αποτύπωμα κι όχι στο καμένο ελαστικό.

Το νέο Prius plug-in έχει ήδη πάρει τη θέση του στην ελληνική αγορά με τιμές που δεν είναι χαμηλές αλλά που εξαργυρώνουν την τεχνολογική επιτομή του εξυβριδισμού της αυτοκίνησης made by Toyota. Κι αυτό από μόνο του αρκεί.