Ταξιδεύουμε στα μαγευτικά Ιωάννινα με Alfa Romeo Tonale Hybrid VGT 160 PS


Κτισμένα στην όχθη μιας από τις αρχαιότερες λίμνες του κόσμου, τα Ιωάννινα αποτέλεσαν επί αιώνες σημαντικό διοικητικό κέντρο και σημείο συνάντησης πολιτισμών –γράφοντας τις δικές τους σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας – και καταφέρνουν σήμερα να συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου με ένα πλήθος αποτυπωμάτων διαφορετικών παραδόσεων εντός και εκτός οικιστικού ιστού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ
  • 18/3/2024

Θέλοντας και μη, το πρώτο πράγμα που κάνεις φτάνοντας στα Ιωάννινα είναι να κατευθυνθείς προς την περίφημη Λίμνη τους, αυτήν τη Λίμνη που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την ιστορία της πόλης, τη Λίμνη που σκεπάζεται συχνά πυκνά από ομίχλη – ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, ακόμα και όταν ο καιρός είναι καλός.

Τη Λίμνη που είναι μονίμως περιβεβλημένη από μια σειρά θρύλους, με την περίφημη κυρα-Φροσύνη να έχει κερδίσει την αθανασία μέσω της τιμωρίας της με πνιγμό από τους κατακτητές, αλλά και την πολύ ιδιαίτερη ιστορικά προσωπικότητα του αλβανικής καταγωγής Οθωμανού κατακτητή/ηγεμόνα Αλή Πασά του Τεπελενλή να έχει βάλει εδώ την ανεξίτηλη σφραγίδα της.

Μία Λίμνη και ένα Νησί

Είναι μια λίμνη όμορφη η Παμβώτιδα, που δημιουργεί τις δικές της χαρακτηριστικές στιγμές, από τη μία και από την άλλη όχθη της – είναι η λίμνη που τρέφει τους πάντες, σύμφωνα με την ετυμολογία του ονόματός της, κάτι που το αντιλαμβάνεται κανείς σήμερα και από τον πλούτο της ορνιθοπανίδας που βρίσκει εδώ τροφή και καταφύγιο, και από την παρουσία αρκετών ψαράδων που ασκούν σταθερά το επάγγελμά τους και ζουν από αυτό.

Είναι μία λίμνη που απλώνεται σε μια επιφάνεια 22,0 km3 επιδρώντας καθοριστικά στο κλίμα της πόλης και αποτελώντας ταυτόχρονα πόλο έλξης τουριστών οι οποίοι απολαμβάνουν εκτός των άλλων και τη θέα προς τα γύρω βουνά, με πρώτο και καλύτερο το Μιτσικέλι, που στέκει ως φυσικό ανάχωμα στα ανατολικά της και την τροφοδοτεί με καθαρό νερό από τις πηγές του.

Η Tonale στην πλατεία Μαβίλη, με φόντο τον Μώλο, το Κάστρο και το Ασλάν Τζαμί.
Η Tonale στην πλατεία Μαβίλη, με φόντο τον Μώλο, το Κάστρο και το Ασλάν Τζαμί.

Το γραφικό και γεμάτο αξιοθέατα νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων αποκαλείται απλώς «Νησί» και βρίσκεται πολύ κοντά στην ανατολική όχθη της Παμβώτιδας. Μπορεί, δε, να γεμίσει από μόνο του ένα ολόκληρο βιβλίο ιστορίας, καθώς υπήρξε ο χώρος που είχε επιλέξει ο Αλή Πασάς για να εγκατασταθεί και για να ηγεμονεύει ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου, διαμορφώνοντας στην πορεία τη γνωστή διάθεση ανεξαρτητοποίησης από την κεντρική εξουσία που του κόστισε εντέλει τη ζωή.

Σήμερα μπορεί κανείς να βρεθεί στον χώρο όπου αυτός θανατώθηκε από τους σταλμένους από τον Σουλτάνο εκτελεστές του και αποτελεί σήμερα μουσείο, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης η μπορεί να συνδυαστεί με μία χαλαρή πεζοπορία, η οποία αποκαλύπτει στον επισκέπτη και ένα μεγάλο πλήθος από μοναστήρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Νησί δεν είναι έρημο, κατοικείται κανονικά και στις μέρες μας, έστω και αν οι επισήμως εγγεγραμμένοι κάτοικοι δεν είναι αρκετοί περισσότεροι από τους 150, οι οποίοι διαμένουν μονίμως εδώ και ασχολούνται, αφενός, με την εξυπηρέτηση των τουριστών και, αφετέρου, με την αλιεία.

Το Κάστρο

Η βόλτα στο Κάστρο των Ιωαννίνων είναι κάτι που δεν το χάνεις με τίποτα. Ένα κάστρο που δεν είναι αυτό που νομίζετε, υπήρξε βέβαια οχυρωμένος χώρος που άφηνε απέξω τους ανεπιθύμητους – σήμερα, όμως, «προστατεύει» μία ολόκληρη γραφική γειτονιά της πόλης, με την περίμετρό του να ορίζει μια περιοχή μέσα στην οποία θα βρει κανείς και σημεία τουριστικής εξυπηρέτησης (ξενοδοχεία και εστιατόρια) και σημαντικότατα ιστορικά αξιοθέατα στις δύο ακροπόλεις του: τη βορειοανατολική και τη νοτιοανατολική, που είναι γνωστότερη ως «Ιτς Καλέ».

Στην τελευταία, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, θα βρείτε το Βυζαντινό Μουσείο και το Φετιχιέ Τζάμι με τον τάφο το Αλή Πασά, ενώ σε απόσταση αναπνοής σάς περιμένει και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της Αργυροτεχνίας. Το γιατί κτίστηκε εδώ Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι, βέβαια, μια πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς οι προερχόμενοι από τους Καλαρρύτες των Βαρδουσίων τεχνίτες του ασημιού κατάφεραν με τη δεξιοτεχνία τους να βάλουν και αυτοί τη σφραγίδα τους στην ιστορία των Ιωαννίνων και να έχουν μεταφέρει μέχρι τις μέρες μας τις παραδοσιακές τεχνικές που παρέλαβαν από τους προγόνους. Δεν γνωρίζει, βέβαια, η αργυροτεχνία την άνθιση περασμένων δεκαετιών, θα βρείτε, όμως, στην παλιά πόλη κάμποσους τεχνίτες και σήμερα.

Ο Γιώργος Μουσαφίρης, που βλέπετε εδώ με δύο από τα τέσσερα εγγονάκια του, την Αλεξάνδρα και τη Σοφία, κρατά ζωντανή την τέχνη της παραδοσιακής αργυροχοΐας για την οποία φημίζεται η πόλη των Ιωαννίνων.
Ο Γιώργος Μουσαφίρης, που βλέπετε εδώ με δύο από τα τέσσερα εγγονάκια του, την Αλεξάνδρα και τη Σοφία, κρατά ζωντανή την τέχνη της παραδοσιακής αργυροχοΐας για την οποία φημίζεται η πόλη των Ιωαννίνων.

Εδώ, εντός των τειχών, είναι που θα ανακαλύψετε και την πολυπολιτισμική διάσταση των Ιωαννίνων, καθώς δεν είναι μόνο το Φετιχιέ και το Ασλάν Τζάμι που μαρτυρούν το πέρασμα του μουσουλμανικού στοιχείου, που επί αιώνες έδωσε το παρών στα δρώμενα της πόλης, είναι και η εβραϊκή συναγωγή που προδίδει την πολυπληθέστερη παλαιότερα παρουσία του δραστήριου εβραϊκού στοιχείου που εξολοθρεύτηκε σε ποσοστό 92% από τους αδίστακτους ναζί κατακτητές – και δεν είναι τυχαίο που ο αείμνηστος Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ένας άνθρωπος που άφησε πίσω του σημαντικό έργο, ήταν Έλληνας Ρωμανιώτης, δηλαδή εβραϊκής καταγωγής.

Χριστιανοί, λοιπόν, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν μαζί επί αιώνες σε μία πόλη που ανέπτυξε σημαντικό πολιτισμό και που σήμερα καταφέρνει να δείχνει αυτή την ευγενή καταγωγή της ποικιλοτρόπως. Κάντε μία βόλτα στον εξαιρετικό πεζόδρομο της όχθης, ο οποίας ξεκινά από την πλατεία Μαβίλη και τον μώλο και τραβά για κάμποσα χιλιόμετρα προς τα νότια, για να θαυμάσετε, από τις πρώτες εκατοντάδες μέτρα του, τα έργα του Ηπειρώτη γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη. Σημειώστε ότι στο Κάστρο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων πέραν αυτών των κατοίκων, οπότε στα όμορφα δρομάκια του θα τα περιπλανηθείτε απολαμβάνοντας έναν όμορφο περίπατο.

Έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη που όπως αναφέρει ήθελε να τοποθετηθεί απέναντι από τα φοβερά Μπουντρούμια του Κάστρου και να μείνει ως στοιχείο για όλους όσους μαρτύρησαν.
Έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη που όπως αναφέρει ήθελε να τοποθετηθεί απέναντι από τα φοβερά Μπουντρούμια του Κάστρου και να μείνει ως στοιχείο για όλους όσους μαρτύρησαν.
Το περίφημο ρολόι της πόλης, στην πλατεία Δημοκρατίας απέναντι από το Δημαρχείο, κτίστηκε το 1905 με πρωτοβουλία του Οσμάν πασά του Κούρδου, βαλή και γενικού διοικητή Ηπείρου και Νοτίου Αλβανίας.
Το περίφημο ρολόι της πόλης, στην πλατεία Δημοκρατίας απέναντι από το Δημαρχείο, κτίστηκε το 1905 με πρωτοβουλία του Οσμάν πασά του Κούρδου, βαλή και γενικού διοικητή Ηπείρου και Νοτίου Αλβανίας.

Εκτός των τειχών

Το πρώτο πράγμα που κάνεις βγαίνοντας από κάποια πύλη του Κάστρου είναι να κατευθυνθείς προς την Παλιά Πόλη, που όπως είναι φυσικό εφάπτεται στα τείχη και προσφέρει ένα δίκτυο από γραφικά λιθόστρωτα, περισσότερο ή λιγότερο πεζοδρομημένα. Και είναι αυτός ο περίπατος στην περιοχή που ορίζει η οδός Αβέρωφ, η οποία αποτελεί προέκταση της λεωφόρου Δωδώνης, αλλά και η οδός Ανεξαρτησίας, μια άλλη βόλτα στην ιστορία της πόλης, η οποία θα σας αποκαλύψει –εκτός των άλλων– και ένα πλήθος από στοές, οι οποίες κτίστηκαν μετά την πυρκαγιά που έβαλε ο Ρασήμ Πασάς το 1869, και οι οποίες αποτέλεσαν ένα είδος επαγγελματικών χώρων – υπήρξαν, δηλαδή, πρόδρομοι των σημερινών εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, θα ανακαλύψετε και ένα πλήθος από όμορφα καφέ, μπαράκια, αλλά και ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια – κάτι που δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι τα Ιωάννινα είναι, εκτός των άλλων και μια μεγάλη φοιτητούπολη.

Έχοντας εξαντλήσει τώρα το Κάστρο και την Παλιά Πόλη, έρχεται η ώρα να ανακαλύψετε τη γύρω περιοχή. Πρώτη εύκολη κίνηση είναι να κατευθυνθείτε προς την ανατολική όχθη. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 5-10 min ξεκινώντας από τον μώλο για να φτάσεις εκεί και να απολαύσεις τη θέα της πόλης από την Αμφιθέα και τους λαγκάδες, διαπιστώνοντας πόσο κοντά σε αυτή την όχθη βρίσκεται το Νησί. Ενώ ανηφορίζοντας αποκτάς σίγουρα μία διαφορετική οπτική της Λίμνης – και θα λέγαμε ότι αν το Κάστρο το ένα “must” των Iωαννίνων, η βόλτα μέχρι τους Λιγκιάδες είναι το άλλο!

Το μνημείο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής θα θυμίζει για πάντα το έγκλημα των Γερμανών φασιστών στις Λιγκιάδες.
Το μνημείο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής θα θυμίζει για πάντα το έγκλημα των Γερμανών φασιστών στις Λιγκιάδες.

Ο δρόμος έχει αρκετές φουρκέτες, αλλά είναι σε καλή κατάσταση και σίγουρα τα 10-15 min της ανάβασης από την Αμφιθέα αξίζουν τον κόπο, καθώς σου προσφέρουν μια πανοραμική άποψη της περιοχής. Από εδώ φαίνονται ξεκάθαρα και τα όρια της πόλης, και τα όρια της Λίμνης, και οι εγκαταστάσεις για ναυταθλητικές δραστηριότητες που έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική πλευρά της, και οι χιονισμένες κορυφές του Τόμαρου και των Βαρδουσίων. Φτάνοντας, δε, στους Λιγκιάδες - και πριν βιαστείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας με θέα στη Λίμνη – περάστε για ένα προσκύνημα από το μνημείο των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς το 1943 και δείτε τις ηλικίες των θυμάτων (από τη θηριωδία δεν γλίτωσαν ακόμα και παιδιά 3 και 4 χρόνων) για να φρεσκάρετε στη μνήμη σας το τι σημαίνει φασισμός.

Αν, τέλος, θελήσετε να ξεμακρύνετε από την πόλη, οι επόμενες λογικές αποδράσεις σας θα σας οδηγήσουν είτε στο Μπιζάνι –και στο περίφημο μουσείο Βρέλλη– είτε στη Δωδώνη και στον αρχαιολογικό της χώρο, όπου θα βρεθεί τα αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου κόσμου που βρίσκεται δίπλα από το περίφημο μαντείο. Από εκεί και πέρα, αν έχετε χρόνο και διάθεση για μακρύτερες εξορμήσεις, από τη μία μεριά σάς περιμένει το Μέτσοβο και, από την άλλη, τα Ζαγοροχώρια, που και τα δύο, βέβαια, μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομους προορισμούς…

INFO

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου με περίπου 65.000 κατοίκους (ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πληθυσμό 130.000 άτομα). Κτισμένα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας (υψόμετρο 470 m) διαθέτουν αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο, δύο μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σημαντική τουριστική υποδομή (πάνω από 250 ξενοδοχεία). Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα το 879, στην Δ' Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης. Το 1082 η πόλη καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς, που επιδιόρθωσαν τα τείχη της, ενώ το 1204, με την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έγιναν τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Επτά εκατομμύρια χρόνια υπάρχει η Παμβώτιδα στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι – μία από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως – που με μέσο βάθος 4,5 m και μέγιστο 8,0 m κατατάσσεται στις ρηχές λίμνες, ενώ καθώς αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Η Παμβώτιδα περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι και τα ανατολικά αντερείσματα του Τομάρου και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας). Έχει, δε, μήκος 7,9 περίπου km, πλάτος 1,5 km έως 5,4 km και έκταση 22 km2.

Οι φλοκάτες στις καρέκλες των παραδοσιακών καφενείων στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, λένε πολλά σε σχέση με το κλίμα της περιοχής.
Οι φλοκάτες στις καρέκλες των παραδοσιακών καφενείων στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, λένε πολλά σε σχέση με το κλίμα της περιοχής.

Το περίφημο «Νησί» της λίμνης Παμβώτιδας συνδέεται καθημερινά με τα Ιωάννινα με δρομολόγια που εκτελούν ανά μισή ώρα μικρά σκάφη που ξεκινούν από τον Μώλο, έξω από το Κάστρο.

Η αργυροτεχνία υπήρξε βασική πηγή πλούτου για την περιοχή κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, με τα Ιωάννινα να γίνονται γνωστά για το λόγο αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τεχνίτες του ασημιού δεν δημιουργούσαν μόνο πάσης φύσεως κοσμήματα, αλλά και μαγειρικά σκεύη, ενώ κοσμούσαν με τις δημιουργίες τους και τα όπλα.

Σε όλη την Ελλάδα φημίζονται τα γιαννιώτικα σιροπιαστά, με κυρίαρχο τον μπακλαβά (με σοκολάτα, αμύγδαλα και καρύδια), αλλά και το κανταΐφι κ.λπ. Ενώ. καθώς βρισκόμαστε στην Ήπειρο, την τιμητική τους έχουν και οι διάφορες παραδοσιακές πίτες (γαλατόπιτα, μπατσόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα κ.λπ.). Η περιοχή των Ιωαννίνων φημίζεται, επίσης, για τα ντόπια κρέατα και τα τυριά της, το βούτυρο, το τσίπουρο, αλλά και το κρασί της, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα βότανα, το μέλι κ.ά.

Με το χαμόγελο στα χείλη η Χαρά σερβίρει εκλεκτά εδέσματα στην ταβέρνα/εστιατόριο Balsamico (πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου), το οποίο συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
Με το χαμόγελο στα χείλη η Χαρά σερβίρει εκλεκτά εδέσματα στην ταβέρνα/εστιατόριο Balsamico (πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου), το οποίο συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
Απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα που προσφέρουν οι Λιγκιάδες την ώρα που το ηλιοβασίλεμα ντύνει με τα δικά του χρώματα το τοπίο.
Απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα που προσφέρουν οι Λιγκιάδες την ώρα που το ηλιοβασίλεμα ντύνει με τα δικά του χρώματα το τοπίο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Eκθέματα από την προϊστορική ‘Ηπειρο, τη Ρωμαϊκή εποχή και από το ιερό της Δωδώνης θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης (πάρκο Λιθαρίτσια).

Στην ακρόπολη Ιτς Καλέ σας περιμένει το Βυζαντινό Μουσείο, με ευρήματα από την Παλαιοχριστιανική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο, και δίπλα του το Φετιχιέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά.

Σε μικρή απόσταση, πάντα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, βρίσκεται το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο οποίο θα δείτε όλη την ιστορία της παραδοσιακής αυτής ηπειρώτικης τέχνης, μέσα από ένα μεγάλο πλούτο εκθεμάτων και συλλογές αντικειμένων από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα.

Στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου θα βρείτε το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, που στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά και φιλοξενεί τρεις συλλογές που αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη –χριστιανική, εβραϊκή και μουσουλμανική– υπόσταση της πόλης στην πορεία του χρόνου.

Στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας υπάρχουν επτά μοναστήρια, στοιχείο που καθιστά τον χώρο αυτό τη τρίτη από άποψης πλήθους μονών, μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το ΄Αγιον ΄Ορος και τα Μετέωρα. Πρόκειται για τη βυζαντινή μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, τη μονή Αγίου Νικολάου Ντίλιου (η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια των Στρατηγόπουλων), του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ελεούσας (πρώην Αγίου Νικολάου Μεθοδάτων), Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Προφήτη Ηλία η οποία βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, στην κορυφή του λόφου και το ησυχαστήριο του Αγίου Παντελεήμονος. Στο κέντρο του οικισμού θα βρείτε την Κοίμηση της Θεοτόκου, τον σημερινό ενοριακό ναό. Από αυτές επανδρωμένες είναι η μονή Φιλανθρωπινών και η μονή Ελεούσας.

Στο Νησί θα βρείτε, επίσης, το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, δίπλα στη μονή Αγίου Παντελεήμονα, με αντικείμενα (στο κυρίως κτίριο) που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά τα χρόνια της ακμής του (1788-1822) και κειμήλια της Επαναστατικής περιόδου (στο δεύτερο κτίριο).

Περνώντας τα όρια της πόλης επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, που βρίσκεται σε απόσταση 20 km από τα Ιωάννινα, δίπλα στο ξακουστό μαντείο. Κτίστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα και διαθέτει την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 18.000 θέσεων (θεωρείται το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου κόσμου).

Εκτός των τειχών, στο Μπιζάνι (13 km από τα Γιάννενα), θα βρείτε, επίσης, το ξακουστό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης», που στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα και αναπαριστά, με τη βοήθεια 150 κέρινων ομοιωμάτων διακεκριμένων προσωπικοτήτων σε φυσικό μέγεθος, διάφορες σελίδες της Iστορίας μας.

Σε απόσταση αναπνοής (5 km) από τα Ιωάννινα σας περιμένει το περίφημο Σπήλαιο Περάματος, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 και αξιοποιήθηκε τουριστικά μετά τον πόλεμο, όταν βρέθηκαν τυχαία στην περιοχή, το 1951, οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και ΄Αννα Πετροχείλου. Το σπήλαιο καλύπτει έκταση 14.800 m2, εσείς δε μπορείτε να κινηθείτε σε μια διαδρομή μήκους 1.100 m.

La Suite Boutique Hotel & Spa

Μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής στα Ιωάννινα προσφέρει το La Suite Boutique Hotel & Spa στο οποίο φιλοξενηθήκαμε απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα προς τη λίμνη Παμβώτιδα και την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία καινούρια μονάδα στην τοποθεσία Αμφιθέα, η οποία συνδυάζει την ευκολία πρόσβασης στο κέντρο (υπόθεση λίγων μόνο λεπτών με το αυτοκίνητο), με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και την ηρεμία της εξοχής. Το La Suite διαθέτει 20 Junior Suites και ευρύχωρα δωμάτια καλαίσθητα διακοσμημένα και όλα με θέα στη λίμνη, καθώς, επίσης, τζακούζι και σάουνα, ενώ σας προσφέρει και τη δυνατότητα της εμπειρίας του μασάζ στο Wellness & Spa Center. Τέλος, στο Voir café - Bar - Bistro μπορείτε να γευματίσετε και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας. Σημειώστε ότι στον χώρο υπάρχει και φορτιστής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Διεύθυνση: Αμφιθέα Ιωαννίνων, Ήπειρος 455 00, Τηλ. 30 26510 86000 & 30 69448 98374, https://www.lasuite.gr/, e-mail: info@lasuite.gr

ALFA ROMEO TONALE HYBRID VGT 160 PS

Ένα απολαυστικό ταξίδι μας προσέφερε η κατακκόκινη και πανέμορφη Alfa Romeo Tonale –στη νέα της hybrid VGT έκδοση– με την οποία πραγματοποιήσαμε τη δική μας ανακάλυψη των Ιωαννίνων. Ο εφοδιασμένος με turbo μεταβλητής γεωμετρίας 1,5 L βενζινοκινητήρας των 160 PS συνεπικουρείται στο έργο του από υβριδικό σύστημα 48V, το οποίο προσφέρει όχι μόνο υποβοήθηση αλλά και δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με τον ισχύος 15 kW ηλεκτροκινητήρα του (σε συγκεκριμένες φάσεις της κίνησης του οχήματος).

Έτσι, η Tonale δεν είχε πρόβλημα να κινείται «χαλαρά», με μεγάλες ταχύτητες και χαμηλή κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο, όπου υποπέσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη στον πειρασμό να αξιοποιήσουμε και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που αναλαμβάνουν να ρυθμίζουν αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου διατηρώντας το στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά και σε απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο (αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2), απολαμβάνοντας άνεση και ασφάλεια υψηλού επιπέδου.

Ενώ στις διαδρομές μας γύρω από την πόλη απολαύσαμε για άλλη μια φορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά με τα οποία η Alfa Romeo έχει προικίσει το μικρότερο SUV της γκάμας της: βλέπετε, η Tonale ξέρει πώς να εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές που δίνεις με το τιμόνι, ενώ παράλληλα αρνείται και να γλιστρήσει και ποτέ δεν σε αιφνιδιάζει με απότομες αντιδράσεις, ενώ τα δυνατά της φρένα ανεβάζουν περαιτέρω την αυτοπεποίθησή σου.