Γιατί σε κάποιους αρέσει η μυρωδιά της βενζίνης - Η επιστημονική εξήγηση


Για κάποιους ανθρώπους, η χαρακτηριστική μυρωδιά της βενζίνης είναι παραδόξως απολαυστική, κι η επιστήμη αποκαλύπτει τους λόγους.

  • 16/4/2024

Η μυρωδιά της βενζίνης, που βρίσκει κανείς στο πρατήριο καυσίμων της γειτονιάς του, είναι άκρως χαρακτηριστική κι ακόμα περισσότερο εθιστική. Σε πολλούς αρέσει, ενώ σε άλλους όχι. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι αυτή η έντονη οσμή δεν είναι η «φυσική» του καυσίμου.

Η βενζίνη αποτελεί παράγωγο του πετρελαίου κι αποτελείται από περισσότερα από 150 χημικά, στα οποία περιλαμβάνεται το τολουένιο και το ξυλένιο. Εκτός αυτού, κάθε εταιρεία προσθέτει επιπλέον ουσίες, πριν περάσει στην πώληση, παρόλο που η... πρώτη ύλη είναι η ίδια.

Σε σχέση με το τελικό προϊόν, η αρχική οσμή είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Περίπου το 50% της βενζίνης αποτελείται από ολεφίνες, ουσίες που περιορίζουν την άσχημη και τοξική οσμή άλλων χημικών, όπως το ισοβουτένιο και τα εξάνια.

Ποια είναι όμως η ουσία που δίνει στη βενζίνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά, στην οποία πολλοί εθίζονται; Πρόκειται για το βενζένιο, έναν διάφανο κι εξαιρετικά εύφλεκτο υδρογονάνθρακα, που από μόνος του έχει ιδιαίτερα μυρωδιά. Λειτουργεί ως ρυθμιστική ουσία για τα επίπεδα οκτανίων της βενζίνης, που βελτιώνουν τις επιδόσεις του κινητήρα.

Έτσι, λοιπόν, όταν πηγαίνουμε σε ένα βενζινάδικο για να γεμίσουμε το ντεπόζιτο η μυρωδιά του βενζενίου είναι εκείνη που κυριαρχεί. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι το «άρωμα» της βενζίνης, που αρέσει στους περισσότερους, αλλά εκείνη του βενζενίου.

Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει επίσημα στο ποια ακριβώς είναι η αιτία που η οσμή του βενζενίου μοιάζει ελκυστική σε τόσους ανθρώπους, όμως δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια.

Η έντονη «φύση» της μυρωδιάς του ίσως να συνδέεται με κάποια παιδική ανάμνηση, για παράδειγμα ενός οικογενειακού road trip, πυροδοτώντας τη θετική αντίδραση του εγκεφάλου στο ερέθισμα. Αυτό υποστηρίζεται από τη θεωρία του Γάλλου συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, ο οποίος είχε μελετήσει τους συνειρμούς που μπορεί να κάνει κάποιος, συνδέοντας μια μυρωδιά με την παιδική του ηλικία.

Η δεύτερη εξήγηση σχετίζεται με τις χημικές ιδιότητες της ουσίας, η οποία, εκτός από καρκινογόνα και πολύ επιβλαβής για τον άνθρωπο, προκαλεί συμπτώματα προσωρινής ευφορίας, αφού δρα κατασταλτικά στο νευρικό σύστημα. Η αίσθηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε διαφέρει πολύ από εκείνη που προκαλεί το αλκοόλ ή οι ναρκωτικές ουσίες, αφού είναι ουσιαστικά μια δόση ντοπαμίνης για τον εγκέφαλο.

Η μακροχρόνια έκθεση στο βενζένιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό ή σε σοβαρότερα περιστατικά, στον εγκέφαλο. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν κινδυνεύει από ένα απλό γέμισμα, όμως οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η συχνή έκθεση στην εν λόγω ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γυναίκα οδηγός φούλαρε 510 φορές σε βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει - Το «κόλπο» με την αντλία

Απλοί τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση στο αυτοκίνητο

Κι όμως, η φθηνή βενζίνη βάζει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των εμπόρων καυσίμων!