Απίστευτο: Αθωώθηκε για οδήγηση σε κατάσταση μέθης αποδεικνύοντας ότι ο οργανισμός του παράγει αλκοόλ!


Κι όμως, δεν είναι αστείο. Πρόκειται για πραγματικό περιστατικό που έφτασε μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η επιστημονική εξήγηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 26/4/2024

Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι μια από τις σημαντικές αιτίες που προκαλούν ατυχήματα και γι’ αυτό σε πολλές χώρες οι ποινές που προβλέπονται από το νόμο είναι βαριές.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο Βέλγιο ένας 40χρονος οδηγός αθωώθηκε από το δικαστήριο για την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς απέδειξε ότι ο οργανισμός του παράγει από μόνος του αλκοόλ! Και όλα αυτά για έναν άνδρα ο οποίος εργάζεται… σε ζυθοποιία.

Η δικηγόρος του, Anse Ghesquiere, δήλωσε στο Reuters ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «άλλη μια ατυχή σύμπτωση», με την υπεράσπιση να αποδεικνύει ενώπιον δικαστηρίου στην πόλη Μπριζ ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης (auto-brewery syndrome - ABS).

Τρεις γιατροί που τον εξέτασαν σε διαφορετικές περιστάσεις, επιβεβαίωσαν την πάθηση, σύμφωνα με την οποία η ιδιοπαραγωγή αλκοόλ οφείλεται σε μύκητες στο έντερο, που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια πάθηση, με το αλκοόλ να παράγεται όταν ο ασθενής καταναλώνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα το ψωμί και οι πατάτες.

Στο αλκοτέστ που υποβλήθηκε από την αστυνομία, η ένδειξη ήταν 0,91 mg/L, όταν το όριο στο Βέλγιο είναι 0,22 mg/L. Ωστόσο, σε νέα μέτρηση που πραγματοποίησαν στον 40χρονο μετά από ένα μήνα, η ένδειξη ήταν 0,71 mg/L. Ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφάνισε συμπτώματα μέθης όταν του έγινε ο «επίμαχος» έλεγχος. Μάλιστα, το 2019 τού είχε επιβληθεί πρόστιμο και είχε χάσει το δίπλωμά του για ορισμένο διάστημα και πάλι με την κατηγορία ότι οδηγούσε μεθυσμένος, αν και υποστήριζε ότι δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ. Τότε δεν γνώριζε ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Η Lisa Florin, κλινική βιολόγος στο βελγικό νοσοκομείο AZ Sint-Lucas, εξήγησε ότι τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση παράγουν τον ίδιο τύπο αλκοόλ με αυτόν που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά, αλλά σε γενικές γραμμές αισθάνονται λιγότερο τις επιπτώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο, αλλά μπορούν να το αποκτήσουν όταν ήδη πάσχουν από άλλη πάθηση που σχετίζεται με το έντερο.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Alcohol Interlock: Tο σύστημα που αποτρέπει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (videos)

Πλησιάζουν τα αυτοκίνητα που θα κάνουν αλκοτέστ στους οδηγούς (videos)

Οδηγοί κάνουν αναστροφή για να αποφύγουν αλκοτέστ και πέφτουν πάνω σε περιπολικό (video)