Αλκοόλ, κάνναβη ή κινητό; Τι είναι πιο επικίνδυνο στην οδήγηση


Μιλάτε στο κινητό ενώ οδηγείτε; Στέλνετε SMS; Έχετε πιει ένα ποτηράκι παραπάνω; Δείτε πόσο επηρεάζονται οι αντιδράσεις σας!

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, SUBARU
  • 13/3/2024

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους, έχοντας ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές (στην καλύτερη περίπτωση), τραυματισμούς ή απώλειες ζωών.

Η συμπεριφορά του οδηγού αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν πιάνει στα χέρια του το τιμόνι είναι μία από τις αιτίες πρόκλησής τους.

Τόσο πρωτογενώς, όταν οι ενέργειές του - ή οι παραλείψεις του - οδηγούν σε τρακάρισμα, όσο και δευτερογενώς, όταν η δυνατότητα αντίδρασής του, σε μια απρόσμενη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει, είναι περιορισμένη.

Η Subaru είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία που ρίχνει μεγάλο βάρος στην ασφάλεια των μετακινήσεων, εξοπλίζοντας τα μοντέλα της με μια σειρά συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής παρουσίασης, με test drives, του νέου Crosstrek στους Έλληνες δημοσιογράφους, η ιαπωνική φίρμα γνωστοποίησε τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας που πραγματοποίησε.

Σε αυτή αποτυπώνεται η παράταση του χρόνου αντίδρασης ενός οδηγού ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ή τη συμπεριφορά του την ώρα που οδηγεί. Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, σε περίπτωση που έχει καταναλώσει αλκοόλ, ο χρόνος αντίδρασής του αυξάνεται κατά 13%. Η χρήση κάνναβης «προσθέτει» 21%, η συνομιλία στο κινητό μέσω ανοικτής ακρόασης 27%, ενώ η αποστολή SMS 37%.

Τέλος, πάντα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στο χρόνο αντίδρασης του οδηγού προκύπτει όταν μιλάει στο κινητό έχοντας τη συσκευή στο αυτί του. Σε αυτή την περίπτωση οι ενέργειες που κάνει για να αντιμετωπίσει κάτι απρόοπτο «καθυστερούν» κατά 46%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αττική: 4 συλλήψεις για επικίνδυνη οδήγηση και 41 ακινητοποιήσεις οχημάτων σε 24 ώρες

Στη Βουλγαρία οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία στην Ε.Ε. - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Έτσι θα ανασάνουν οι δρόμοι και θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα το 2024