Η BMW X2 γυρίζει σελίδα και τα αλλάζει όλα στη δεύτερη γενιά της (photos-video)


Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για την X2. Η BMW παρουσίασε τη δεύτερη γενιά της σειράς η οποία έρχεται με μεγαλύτερες διαστάσεις και πιο σπορ εμφάνιση. 

  • 11/10/2023

Μετά από μία περίοδο με πολλά teasers και ακόμα περισσότερα κατασκοπευτικά καρέ κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η BMW τράβηξε το κάλυμμα και αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά της X2 η οποία έρχεται εμφανώς μεγαλωμένη αλλά και με σπορ σιλουέτα που τονίζεται από το... γλυκό κόψιμο της οροφής.

Όπως ανακοίνωσαν οι Βαυαροί η εμπορική πορεία της νέας BMW X2 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 με την ηλεκτρική iX2 xDrive30, την έκδοση υψηλών επιδόσεων M35i xDrive και δύο ακόμα επιλογές, μία βενζινοκίνητη και μία diesel.

Η εικόνα της νέας BMW X2 είναι ξεκάθαρα πιο επιθετική από τον προκάτοχό της και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει το επιβλητικό μπροστινό μέρος, οι μεγάλοι θόλοι των τροχών, τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα, οι τέσσερις απολήξεις του συστήματος εξάτμισης και η προαιρετικά φωτιζόμενη μάσκα νεφρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα X2 είναι επίσης η πρώτη compact BMW που προσφέρει στον προαιρετικό εξοπλισμό ζάντες 21 ιντσών.

Η νέα BMW X2 υιοθετεί μια ξεχωριστή, οπτικά εκφραστική σχεδίαση που την διαφοροποιεί ξεκάθαρα από την X1. Ως εκ τούτου, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως ένα καθαρόαιμο Sports Activity Coupé (SAC). Χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου είναι επίσης οι δυναμικές έντονες γραμμές και οι γενναιόδωρες επιφάνειές του. 

Το μήκος της έχει αυξηθεί κατά 194 mm και φτάνει τα 4.554 mm, το πλάτος της κατά 21 mm (1.845 mm) και το ύψος της κατά 64 mm (1.590 mm). Ανοδικά έχει κινηθεί και το μεταξόνιο το οποίο έχει φτάσει τα 2.692 mm, προσφέροντας άνετους χώρους στο εσωτερικό, με το πορτ μπαγκάζ να ξεκινά από τα 525 lt (για την EV έκδοση) και φτάνει μέχρι και τα 1.470 lt (στη θερμική έκδοση).

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο απλές και έντεκα μεταλλικές εξωτερικές αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της νέας Fire Red metallic. Διατίθενται επίσης δύο Frozen εκδόσεις από τη συλλογή BMW Individual και μία μεγάλη ποικιλία διακεκριμένων φινιρισμάτων.

Στο εσωτερικό η εικόνα θυμίζει αρκετά X1 και το στοιχείο που τραβάει τα βλέματα είναι η τεράστια κυρτή οθόνη που αιωρείται πάνω από το ταμπλό. Αποτελείται από δύο μικρότερες, μία των 10.25 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία των 10,7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων που έχει ενσωματώσει το iDrive 9.

Τα δύο καθίσματα της πρώτης σειράς χωρίζονται από ένα ψηλά τοποθετημένο υποβραχιόνιο και έχει ενσωματώσει διακόπτες που δίνουν πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες του αυτοκινήτου. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η νέα X2 εφοδιάζεται με κάμερα που έχει τον φακό της στραμμένο προς τον δρόμο και μπορεί να καταγράφει video κατά την οδήγηση.

Από εκεί και πέρα η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, όπου συνδυαστικά αποδίδουν 313 ίππους (συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου boost) και 494 Nm ροπής. Η επιτάχυνση του 0-100 km/h έρχεται σε 5,6 sec ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 km/h. Το σύστημα μπαταριών έχει χωρητικότητα 64,8 kWh και προσφέρει αυτονομία έως και 449 km (WLTP).

Η σπορ εκδοχή της νέας X2 έρχεται με την M35i xDrive όπου στην «καρδιά» της βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος κινητήρας των 2,0 lt. που αποδίδει 300 ίππους και της επιτρέπει να επιταχύνει στο 0-100 km.h σε 5,4 sec.

Από εκεί και πέρα στη γκάμα υπάρχει ένας τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης του 1,5 lt (sDrive20i) που συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα των 48V και αποδίδει 170 ίππους, ενώ οι επιλογές κλείνουν ένα τον τετρακύλινδρο diesel (sDrive18d) με ισχύ 150 ίππων. Όλα τα θερμικά σύνολα συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Steptronic των 7 σχέσεων.

Η παραγωγή της νέας BMW X2 θα γίνει στο εργοστάσιο της πόλης Regensburg στη Γερμανία ενώ στην ίδια μονάδα θα θα κατασκευάζονται και οι μπαταρίες υψηλής τάσης για την αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή. Οι Γερμανοί δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμές ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στις 26 Οκτωβρίου όπου θα γίνει το επίσημο ντεμπούτο της σειράς στο Japan Mobility Show.