Το μικρό SUV της BMW «αγριεύει» και απογειώνεται με το 4κύλινδρο μοτέρ των 300 PS


H BMW X1 M35i xDrive βάζει κάτω από τον καπό τον δίλιτρο twin-turbo κινητήρα, ενώ αφομοιώνει αναρίθμητα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του αγωνιστικού βραχίονα της BMW.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/6/2023

Κάτι περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της 3ης γενιάς της X1, η BMW αποκάλυψε και την κορυφαία έκδοση του μικρού SUV της. Πρόκειται για την X1 M35i xDrive, η οποία διαθέτει χαρακτήρα M, έστω και αν δεν αποτελεί «καθαρόαιμο» μοντέλο του βραχίονα επιδόσεων της γερμανικής φίρμας.

Εφοδιασμένη με νέο twin-turbo 4κύλινδρο κινητήρα 2,0 L, αποδίδει 300 PS στην Ευρώπη και 317 PS στις ΗΠΑ και σε άλλες επιλεγμένες αγορές, με ροπή 400 Nm.

Συνδυάζεται με 7τάχυτο κιβώτιο Steptronic, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του paddles αλλαγής ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 5,4 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Η ειδική τεχνολογία πλαισίου M - συμπεριλαμβανομένης της επιλογής φρένων M Compound για πρώτη φορά σε μοντέλο επιδόσεων - χαρακτηρίζεται από τη μείωση της απόστασης από το έδαφος κατά 15 mm σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις και συνεργάζεται με την «έξυπνη» τετρακίνηση BMW xDrive και την προσαρμοζόμενη ανάρτηση M.

Ο πιο έντονος χαρακτήρας της νέας BMW X1 M35i xDrive είναι σαφώς εμφανής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το νέο κορυφαίο μοντέλο της γκάμας διαθέτει το είδος των αποκλειστικών χαρακτηριστικών σχεδίασης και εξοπλισμού που αρχικά προορίζονταν για τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων της BMW M και «μαρτυρούν» τις υψηλές απαιτήσεις για ψύξη και αεροδυναμική ισορροπία.

Στο εμπρός μέρος, η ποδιά διαθέτει μεγάλες εισαγωγές αέρα, η μάσκα φέρει διπλές μπάρες, ενώ υπάρχει και splitter προδιαγραφών M. Στο πλάι ξεχωρίζουν οι αποκλειστικές ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών και οι καθρέφτες επίσης προδιαγραφών M.

Στο πίσω μέρος, υπάρχει η αεροτομή οροφής και οι τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης (δύο σε κάθε πλευρά), που «προδίδουν» την ύπαρξη του κορυφαίου κινητήρα που διαθέτει το μοντέλο.

Στο εσωτερικό, η «σφραγίδα» M υπάρχει σε αρκετά σημεία, όπως τον πίνακα οργάνων με επένδυση Alcantara, τα διακοσμητικά αλουμινίου, την ειδική επένδυση στο μαρσπιέ και τα πεντάλ, τα ειδικά γραφικά της κυρτής οθόνης με τις δύο οθόνες 10,25 και 10,7 ιντσών, το δερμάτινο τιμόνι M με τα paddles αλλαγής ταχυτήτων και, προαιρετικά, του Head Up Display.

Προαιρετικά διαθέσιμα είναι και καθίσματα M Sport με ενσωματωμένα προσκέφαλα και φωτιζόμενο λογότυπο M, ενώ κατόπιν παραγγελίας διατίθεται και το πακέτο M Sport Pro που προσφέρει ακόμα περισσότερα στοιχεία M.

Η νέα BMW X1 M35i xDrive ανοίγει επίσης νέους δρόμους όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία: είναι από τα πρώτα μοντέλα που διαθέτουν το νέο BMW iDrive με QuickSelect και το BMW Operating System 9, που θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετικά εξατομικευμένη επιλογή πρόσθετων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, ασφάλειας αλλά και άνεσης για τον ίδιο και τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης, το Cruise Control με λειτουργία πέδησης και το Parking Assistant με κάμερα υποβοήθησης οπισθοπορείας και βοηθό οπισθοπορείας.

Το λανσάρισμα της νέας BMW X1 M35i xDrive στην αγορά θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 στις ΗΠΑ. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2023, ενώ θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Regensburg, μαζί με όλες τις άλλες εκδόσεις της νέας BMW X1 αλλά και της ηλεκτρικής iX1.